Αυτό που έχει συνειδητοποιήσει η Άγκυρα είναι ότι πιθανή ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τέτοια πλοία θα σφραγίσει την κυριαρχία του όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκνευρισμό και κινητοποίηση έχει προκαλέσει στο Τουρκικό λόμπι των ΗΠΑ το ενδεχόμενο παραχώρησης Αμερικανικών πλοίων στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Αυτό το οποίο φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει η Άγκυρα είναι ότι πιθανή ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τέτοια πλοία θα σφραγίσει την κυριαρχία του όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως η ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή.
Θεωρείται δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο μεταξύ άλλων και το Ελληνικό αίτημα για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων που θέτει η Ελληνική πλευρά είναι η ενίσχυση του Στόλου με Αμερικανικά πλοία τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσύρουν το επόμενο διάστημα. Το ζήτημα έχει τεθεί σε Αμερικανούς αξιωματούχους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα να είναι θετικά αν και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρόεδρος Τραμπ. Και εκεί ποντάρει η Άγκυρα, στην επαφή του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο παραχώρησης Αμερικανικών πολεμικών πλοίων-με τα όπλα που φέρουν-στην Ελλάδα κυρίως για δύο λόγους. Είτε πρόκειται για αντιτορπιλικά ArleighBurke είτε για καταδρομικά Ticonderonga, η απόκτηση πλοίων με την ισχύ πυρός που διαθέτουν αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.
Επιπλέον και μόνο ο συμβολισμός μιας τέτοιας κίνησης θα σφραγίσει την ξεκάθαρη στροφή της Ουάσιγκτον υπέρ της Αθήνας την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Αν και η στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει ότι δεν υπάρχει έως τώρα η παραμικρή ενημέρωση για ενδεχόμενο παραχώρησης Αμερικανικών πλοίων στην Ελλάδα παρά το έντονο ενδιαφέρον, σε πολιτικό επίπεδο είναι δεδομένο ότι έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συζητήσεις. Μάλιστα σημειώνουν ότι όλα ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα.
Η πρόσφατη απόφαση των Αμερικανών να καλέσουν τα Ελληνικά ΜΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά όπου κατέπλευσε για λίγα 24ωρα το καταδρομικό USS Leyte Gulfελήφθη από πολλούς ως ένα ακόμη θετικό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τελευταία 24ωρα Τούρκοι αξιωματούχοι αλλά και το Τουρκικό λόμπυ στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν κινητοποιηθεί με στόχο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο σημαντικής ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ.
Βασικό τους επιχείρημα αποτελεί το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα προξενήσει περαιτέρω προβλήματα στη σχέση Ουάσιγκτον-Άγκυρας και θα φέρει πιο κοντά την Τουρκία στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανάλογες υπόγειες κινήσεις είχε κάνει η Άγκυρα όταν αποκαλύφθηκαν οι συζητήσεις Ελλάδας-Γαλλίας για τις φρεγάτες τύπου Fremm πριν από περίπου τρία χρόνια. Και τότε το Τουρκικό επιχειρηματικό λόμπι στο Παρίσι φέρεται να είχε σχεδόν απειλήσει την Γαλλία, πως αν υπάρξει μια τέτοιου είδους παραχώρηση η Άγκυρα θα προχωρούσε σε άτυπες κυρώσεις.
Η Άγκυρα ποντάρει επίσης και στο γεγονός ότι η κρίση στο Ιράκ ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση θα υποστηρίξει ότι εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να παραχωρήσουν high value οπλικά συστήματα θα πρέπει να τηρήσουν τις ισορροπίες και να το κάνουν αναλογικά. Ειδικά την ώρα που πρόσφατα ‘’πάγωσαν’’ την προμήθεια του μαχητικού F-35.
Όπως ανέφεραν με νόημα πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το ζήτημα της ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα Αμερικανικά αποθέματα θα αποδείξει εάν και πόσο ισχυρό είναι το ‘’βαθύ κράτος’’ των ΗΠΑ έναντι του προέδρου Τραμπ.Με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρά την κίνηση της Άγκυρας να προμηθευτεί τους Ρωσικούς S-400 δεν κρύβει την συμπάθειά του προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Και μάλιστα την ώρα που κορυφαία όργανα εξουσίας των ΗΠΑ στέκονται ξεκάθαρα απέναντι από τις Τουρκικές θέσεις.
Επί της ουσίας πάντως μόνο εύκολη δεν φαίνεται ότι είναι η παραχώρηση πολεμικών πλοίων από τις ΗΠΑ. Ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία όπου η Μέση Ανατολή ενδέχεται να πάρει ‘’φωτιά’’. Ένα ακόμη καίριο ερώτημα αποτελεί εάν οι Αμερικανοί αποδεσμεύσουν όλα τα όπλα που διαθέτουν τα υπό παραχώρηση πλοία σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό ξεκαθαρίζουν ότι με περιορισμένα όπλα τα συγκεκριμένα πλοία είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να προσφέρουν, με δεδομένο το τεράστιο κόστος συντήρησης.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου