ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

«Κομμάτια και θρύψαλα» το Δημοτικό Περίπτερο του Αγίου Λουκά;


του Στέφανου Σταμέλλου  

Τι είναι για την πόλη της Λαμίας ο λόφος του Αγίου Λουκά; Είναι «ο καταπράσινος λόφος με το ομώνυμο εκκλησάκι και το πανέμορφο δασύλλιο. Εδώ ο επισκέπτης, πέρα από τον ευχάριστο περίπατο, μπορεί να γευτεί φαγητό, καφέ ή ποτό στο τουριστικό Δημοτικό Περίπτερο απολαμβάνοντας τη θέα  της Οίτης, της Κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου»  [Από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου http://www.lamia.gr]

Την Πέμπτη, λέει η είδηση, ενημερώθηκε η Δημοτική Αρχή της Λαμίας και ο Δήμαρχος ότι η εταιρεία, που είχε μισθώσει και εκμεταλλευόταν το  Δημοτικό Περίπτερο του Αγίου Λουκά, τον εγκατέλειψε αφήνοντας πίσω ερείπια. Αφήνεται δεν να εννοηθεί ότι η Δημοτική Αρχή αιφνιδιάστηκε. Τόσο καλά! Ο χώρος άδειασε - φυσικά δεν άδειασε σε λίγα λεπτά της ώρας - και μέχρι σήμερα, τρεις μέρες μετά, δεν είχαμε καμιά επίσημη ενημέρωση. Λες κι αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα στο Δήμο ή ότι ο Άγιος Λουκάς είναι μια ασήμαντη περίπτωση για την πόλη και τους δημότες, ιδιοκτήτες αυτών των υποδομών… Αναφερόμαστε σε οφειλές ύψους 370.000 ευρώ και ενοίκια πέντε τουλάχιστον ετών. Θεωρώ σίγουρο ότι, η όποια απόφαση και ενέργεια της μισθώτριας εταιρείας, δεν μπορεί να έγινε χωρίς να είναι γνώστες οι παράγοντες του Δήμου.


Σημασία έχει ότι σήμερα έχουμε ένα έλλειμμα στο Δήμο πολύ περισσότερο από αυτό των 370.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί οι υποχρεώσεις του μισθωτή, σύμφωνα με την σύμβαση, δεν λήγουν με την αποχώρηση. Οι υποχρεώσεις συνεχίζονται και η τελική έκβαση θα είναι απόφαση της δικαιοσύνης. Ως τότε η απώλεια εσόδων για το Δήμο θα είναι πολύ σημαντική, η οποία φυσικά και αφορά στον δημότη… Ακόμα δε χειρότερα, ένας πανέμορφος χώρος αντικειμενικά θα παραμείνει «νεκρός» και αναξιοποίητος κυρίως για τους Λαμιώτες, αλλά και για τους επισκέπτες.

Αν εμφανίζονται χρέη του Δήμου στην εταιρεία για δαπάνες φιλοξενουμένων, όπως λέει το ρεπορτάζ ότι υποστηρίζει η μισθώτρια εταιρεία, αυτό είναι παράλογο και άτοπο. Συνέβαινε αυτό όταν το χώρο διαχειριζόταν η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει σήμερα. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να γινόταν η λογιστική τακτοποίηση των οφειλών, εφόσον εμφανίζεται, αν εμφανίζεται, ότι δεν έχουν αποδοθεί;

Το γνωστό επιχείρημα ότι «Δεν μπορεί το δημόσιο και οι δήμοι να είναι επιχειρηματίες» αδυνατίζει πια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Λιγότερα ήταν τα ελλείμματα, που άφησε η ΔΕΤΠΑ, αν κι εκεί δούλευε ένας ικανότατος αριθμός καλά αμειβομένων συνδημοτών μας. Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα πώς η κρατικοδίαιτη ιδιωτική πρωτοβουλία καθίσταται βραχνάς και επικίνδυνη για τον Δήμο. Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα πόσο επικίνδυνη είναι η διαχρονικά αδιαφανής λειτουργία των οικονομικών του Δήμου και πόσο απούσα είναι η αντιπολίτευση. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση με τέτοια προβλήματα για τη Λαμία. Είναι γνωστό το τεράστιο ποσό -πάνω από δέκα εκατομμύρια- των Οφειλών Προηγουμένων Ετών προς το Δήμο. Οφειλές που έχουν καταστεί πια -οι περισσότερες- επισφαλείς απαιτήσεις. Αποδεικνύεται πόσο σημαντικό ζήτημα είναι η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση της τεράστιας Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου, η οποία ακόμα δεν έχει καταγραφεί και αποτυπωθεί με όρους αξιοποίησης.

Σίγουρα πρέπει να προηγήθηκαν πολλές και ουσιαστικές συζητήσεις με τη μισθώτρια εταιρεία, με γραπτά αιτήματα και απαντήσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη Δημοτική Αρχή, το περιεχόμενο των οποίων δεν νομίζω ότι έφθασαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ενημέρωση των δημοτών πρέπει να γίνει το συντομότερο, με όλα τα στοιχεία, και να αποδοθούν οι ευθύνες σε κάθε κατεύθυνση. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με όρους διαφάνειας και πρόληψης των όποιων δυσμενών εξελίξεων. Είναι μια κακή εμπειρία∙ ας γίνει μάθημα και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις.

Λαμία, 18.1.2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου