ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Διπλωματική πρωτοβουλία της Ιταλίας για τη Λιβύη




του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη, Ρώμη 

H ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θέλει να 
αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Θεωρεί ότι απαιτείται πολιτική λύση και κρίνει ότι τα τουρκο- λιβυκά μνημόνια συνεργασίας είναι άκυρα.

Είναι σαφές ότι Ιταλία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση της λιβυκής κρίσης. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να ορίσει ειδικό απεσταλμένο, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενες μέρη.


Η Ρώμη θεωρεί άκυρα τα τούρκο-λιβυκά μνημόνια αλλά συγχρόνως διατηρεί ανοικτή γραμμή με όλους τους παίκτες: ο στρατηγός Χαφτάρ πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την ιταλική πρωτεύουσα, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συνάντησε στην Τρίπολη τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής  της ιταλικής διπλωματίας έχει τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με διαρροές, άποψη της Ρώμης είναι ότι οι Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει να πάρουν μέρος στην  Διάσκεψη του Βερολίνου.





Πολιτική λύση μετά την κατάπαυση του πυρός ζητά ο Τζουζέπε Κόντε


«Χρειάζεται μια πολιτική λύση και για να το πετύχουμε θα πρέπει  να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός», τονίζει ο Κόντε. Και θεωρεί ότι η δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.   Όπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, η Ιταλία ετοιμάζει ένα «πακέτο προτάσεων» για την Λιβύη, το οποίο θα παρουσιάσει σύντομα στην γαλλική και την γερμανική κυβέρνηση. Διότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. 

Κύριος στόχος είναι να ξαναρχίσει ο διάλογος της Τρίπολης με την Βεγγάζη. Χωρίς να έχει προηγηθεί βέβαια τουρκική στρατιωτική εμπλοκή, όπως δήλωσε ανοικτά ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Και ασφαλώς χωρίς να ξαναχάσει, η Ιταλία μεγάλο μέρος της επιρροής της στην βορειοαφρικανική αυτή χώρα, όπως είχε συμβεί αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος  Καντάφι.  

ΠΗΓΗ  DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου