ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Λαφαζάνης (OneChannel): για 2015, Κίνα, Ρωσία, Πρέσπες, πατριωτισμό, επαναθεμελίωση Αριστεράς

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο One Chanel και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Μανιάτη και Άρη Ραβανό. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι “βεβαίως είναι στρατηγικά χρήσιμη η ελληνοκινεζική συνεργασία, αλλά αυτή πρέπει να αναπτύσσεται σε αμοιβαία επωφελή βάση και όχι με έναν προσανατολισμό εκχώρησης και εκποίησης στη διαχείριση της Κίνας στρατηγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, με χαρακτηριστική περίπτωση την εκχώρηση στα κινεζικά κρατικά συμφέροντα του λιμανιού του Πειραιά“.

“Όπως γνωρίζετε”, τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, “θεωρώ ζήτημα ύπαρξης για την χώρα να αναπτύξει πραγματικά πολυδιάστατες διεθνείς οικονομικές, αμυντικές και πολιτικές σχέσεις με ένα άνοιγμα στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας πρωτίστως με την Ρωσία και φυσικά με την Κίνα και άλλες χώρες που δεν είναι ενταγμένες στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η Ελλάδα για να βγει από τη κρίση και να σταθεί όρθια με ασφάλεια πρέπει, χωρίς να γυρίσει την πλάτη στη Δύση, να στραφεί αποφασιστικά προς την Ανατολή“.

“Όταν, όμως, μιλάω για αναβαθμισμένες στρατηγικές σχέσεις με Ρωσία, Κίνα κλπ” αποσαφήνισε ο Παν. Λαφαζάνης, “δεν εννοώ να υποκαταστήσουμε την εθελοδουλία της χώρα μας προς ΗΠΑ, Βρυξέλλες και Γερμανία με την εθελοδουλία και υποταγή προς Ρωσία, Κίνα κλπ. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξίσου καταστροφικό”.

“Αυτό που εισηγούμαι”, συνέχισε ο Παν. Λαφαζάνης, “είναι να αναπτύξουμε με Ρωσία, Κίνα κλπ στρατηγικές σχέσεις πραγματικά αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αμοιβαίου οφέλους στη βάση του πλήρους σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας”.
Απαντώντας, επίσης, σε σχετική ερώτηση, ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών, πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της, ουσιαστικά κατέρρευσε. Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει. Δυστυχώς η Συμφωνία αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τα Σκόπια ως νέο κεκτημένο τους, προκειμένου με βάση αυτήν την αφετηρία να εγείρουν νέες απαιτήσεις και διεκδικήσεις από την Ελλάδα”.
Ο Παν. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις κρίσιμες εξελίξεις του Ιουλίου του 2015 και υπογράμμισε ότι “αν από την τότε ηγετική κυβερνητική ομάδα, αντί στης συνθηκολόγησης, είχε ακολουθηθεί ο δρόμος της αντίστασης και του θετικού προοδευτικού προσανατολισμού που τότε είχα προτείνει, σήμερα η χώρα θα ήταν σε πολύ καλή τροχιά και με εμπεδωμένη την ασφάλεια της”.
Ο Παν. Λαφαζάνης μίλησε, επίσης, για “την ανάγκη να επιδείξουν οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις ένα νέο πατριωτισμό, ως δημιουργική συνέχεια του εθνικοαπελευθερωτικού πνεύματος της ΕΑΜικής αντίστασης, ο οποίος στις σημερινές συνθήκες ακραίας υποτέλειας της χώρας και απειλών κατά της ασφάλειας και της εδαφικής της ακεραιότητας, αφορά την ίδια την ύπαρξη της”.
Τέλος, ο Παν. Λαφαζάνης, υπογράμμισε την “ανάγκη επαναθεμελίωσης της Αριστεράς, με βάση τις ιστορικές της εμπειρίες και τις σύγχρονες ανάγκες, με στόχο την ανάδειξη ενός νέου οράματος κοινωνικού μετασχηματισμού και ενός σύγχρονου προοδευτικού μεταβατικού προγράμματος για την ανόρθωση και ανασυγκρότηση της χώρας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης”. Και ο Παν. Λαφαζάνης κατέληξε: “με την αδήριτη αναγκαιότητα του πιο πλατιού μετώπου όλων χωρίς εξαίρεση των αντισυστημικών, αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, εγγύηση μιάς μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής για ανεξάρτητη αναγεννημένη και δίκαιη Ελλάδα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου