ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Μπόρις Τζόνσον

της Μαρίας Καστρισιανάκη,Λονδίνο


Οι πολιτικές εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία είναι ραγδαίες. Πανικός επικρατεί στο επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον μετά τη χθεσινή βαριά ήττα στη βρετανική βουλή και τις διαρροές βουλευτών. Θα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές;
Με προδιαγεγραμμένη και τη δεύτερη ήττα του στη βουλή σήμερα το απόγευμα ο Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε μαζικές διαγραφές των 21 αντιφρονούντων που αποκατέστησαν από κοινού με την αντιπολίτευση τη δημοκρατική τάξη προκαλώντας την βαριά ήττα του την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της νέας Βουλής. Επιπλέον ο  βρετανός πρωθυπουργός επισείει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δύο χρόνια μετά τις επίσης πρόωρες εκλογές του 2017.
Πανικοβλημένο μετά την χθεσινή βαριά ήττα στο Κοινοβούλιο είναι το κυβερνητικό επιτελείο που, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, δεν πίστεψε ποτέ στη διαρροή τόσων κυβερνητικών βουλευτών, 21 για την ακρίβεια, οι οποίοι εξασφάλισαν τη νίκη για την αντιπολίτευση.
Κυβέρνηση μειοψηφίας με αβέβαιο μέλλον
Aπό την χθεσινοβραδινή σύνοδο της βρετανικής βουλής που έφερε ανατροπή Aπό την χθεσινοβραδινή σύνοδο της βρετανικής βουλής που έφερε ανατροπή
Από σήμερα η Μ. Βρετανία κυβερνάται από κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιες εναλλακτικές επιλογές έχουν απομείνει στην κυβέρνηση, πέραν της απειλής πρόωρων εκλογών. Απειλή που εξέφρασε οργισμένος μετά την ήττα του από το βήμα της βουλής, ο Μπόρις Τζόνσον, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Επί δύο χρόνια ζητάτε εκλογές, τώρα τις έχετε». Η απάντηση που πήρε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν: «Φέρε την πρόταση στη βουλή και θα πάρεις την απάντηση». Ο σκιώδης υπουργός Brexit Κίερ Στάρμερ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα του Τζόνσον και να συρθεί σε πρόωρες εκλογές, πριν την 31η Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εξασφάλιση νέας παράτασής της.
Με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα σε περίπτωση αιτήματος πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξή τους. Όμως μια κυβέρνηση μειοψηφίας 289 βουλευτών, όπως η σημερινή, είναι αδύνατον να εξασφαλίσει τον αριθμό που απαιτείται για την προσφυγή στις κάλπες.
Για να συμπληρώσει το κενό, θα πρέπει να βοηθηθεί από την αντιπολίτευση. Κάτι που μετά την δήλωση του αρμόδιου για το brexit σκιώδους υπουργού των Εργατικών επ´ ουδενί πρόκειται να εξασφαλίσει. Μάλλον το χαρτί των πρόωρων εκλογών του κ. Τζόνσον κάηκε πριν ακόμα παιχθεί.
ΠΗΓΗ DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου