ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτό που λείπει από την αυτοδιοίκηση δεν είναι γενικώς και αορίστως οι συνεργασίες


 του Στέφανου Σταμέλλου

Έχουμε πει πολλές φορές πως η αναγκαία σήμερα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί την ενίσχυση της τοπικοποίησης και της περιφερειοποίησης της οικονομίας. Αυτό σημαίνει αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και δημοκρατία και -πέραν των άλλων- προϋποθέτει ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, με το σύνολο των παρατάξεων σε συνδυασμό με μορφές και διαδικασίες συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας. Δεν σημαίνει «συγκολλήσεις με “φίλιες” παρατάξεις» και μάλιστα χωρίς προγραμματικές συμφωνίες και χωρίς ανοιχτές συζητήσεις. 

 

Επισημαίναμε επίσης, με αφορμή τη συζήτηση για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και τον εκλογικό νόμο -πριν τον ανατρέψει η κυβέρνηση της ΝΔ- ότι και η απλή αναλογική δεν αρκεί να αλλάξει το σκηνικό από μόνη της. Πρέπει να διεκδικηθούν και να δημιουργηθούν νέες δομές και διαδικασίες, τέτοιες που οι πολίτες να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν για ό,τι τους αφορά στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο δήμο. Αυτό που σήμερα λείπει από την αυτοδιοίκηση δεν είναι γενικώς και αορίστως οι συνεργασίες, αλλά ένα σχέδιο ανάτασης για την ανάδειξη της τοπικότητας και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση των δήμων.

 

Αυτά δεν απασχολούν τους αιρετούς. Θεωρούνται ουτοπίες και όνειρα εαρινής νυκτός. Ο κομματισμός, που καλά κρατεί, έχει τις δικές του προτεραιότητες. Δεν ενδιαφέρεται για το ζωντάνεμα της αυτοδιοίκησης. Τον ενδιαφέρει ίσως περισσότερο το πόσο αυτόματα και γρήγορα θα μας διοικούν παραμένοντας στην ίδια συχνότητα με την κεντρική πολιτική πραγματικότητα και τις κυβερνητικές επιλογές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την αναθεώρηση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ κατάφερε -στο ζήτημα της «κυβερνησιμότητας»- να φτιάξει εκείνες τις πλειοψηφίες που κάνει το δήμαρχο πανίσχυρο. Το πανίσχυρο λοιπόν πολιτικό σύστημα αντέδρασε με τις δικές του γνωστές «ιδιοτέλειες», χωρίς κανένα σεβασμό στη λαϊκή ψήφο και στη θέληση των πολιτών.

 

Έτσι φθάσαμε και στη διαδικασία για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Λαμιέων, με τις μισές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να αποκλείονται▪ και να έχουμε δημοτικούς συμβούλους δύο ταχυτήτων: αυτούς που έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και αυτούς που έχουν μόνον το δικαίωμα του εκλέγειν. Και φυσικά δεν απασχολεί κανέναν το γεγονός ότι η αλαζονεία του δημαρχοκεντρισμού, ο αυταρχισμός και η αδιαφάνεια καραδοκούν και ότι θα αναδυθούν στο προσκήνιο με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο το επόμενο διάστημα.

 

Τελικά ο ανταγωνισμός είναι άνισος. Μέσα στο πανίσχυρο αυτό πολιτικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές. Το μόνο που μένει είναι αγώνας για τα αυτονόητα και τα καθημερινά απέναντι στη σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα. 

 

Λαμία, Σεπτέμβρης 2019

 

 



 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου