ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Στους δρόμους χιλιάδες Βρετανοί κατά της απόφασης αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις δεκάδες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταγγείλουν το «πραξικόπημα» - όπως καταγγέλλουν - του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μετά την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για έναν μήνα πριν από το Brexit της 31ης Οκτωβρίου.
Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στο Μάντσεστερ, το Εδιμβούργο, το Μπέλφαστ και σε άλλες πόλεις, κατόπιν πρωτοβουλίας μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση ξεκίνησε το μεσημέρι στο Λονδίνο, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου το πλήθος, κρατώντας ευρωπαϊκές σημαίες, φώναζε ρυθμικά «Μπόρις Τζόνσον, ντροπή σου!». Στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι είχαν γράψει συνθήματα όπως «Ξύπνα, Βρετανία! Διαφορετικά θα βρεθείς στη Γερμανία του 1933» και «Οι δημοκράτες δεν φιμώνουν τη δημοκρατία».
Μικρή αναταραχή επικράτησε όταν περίπου 10 άνδρες με ξυρισμένα κεφάλια, τυλιγμένοι με βρετανικές σημαίες, παρεισέφρυσαν στο πλήθος, υπό αστυνομική συνοδεία, φωνάζοντας: «Τι θέλουμε; Το Brexit. Πότε το θέλουμε; Τώρα».
Το κίνημα Momentum, η αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, κάλεσε τους Βρετανούς «να καταλάβουν γέφυρες και να αποκλείσουν τους δρόμους». Οι οργανωτές εκτιμούν ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι θα κινητοποιηθούν σήμερα. 
Η απόφαση του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες πριν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα. Στον Βρετανό πρωθυπουργό προσάπτεται ότι επιδιώκει να εμποδίσει τους βουλευτές να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, που θέλει να εφαρμόσει αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με την Ε.Ε. για τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της απόφασής του δηλώνοντας ότι θέλει να επωφεληθεί από τον χρόνο αυτόν για να ετοιμάσει και στη συνέχεια να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την εθνική πολιτική μετά την άφιξή του στην εξουσία στα τέλη Ιουλίου.
Άλλη διαδήλωση προγραμματίζεται την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο, το οποίο εκείνη την ημέρα συνέρχεται για μια συνεδρίαση που αναμένεται να είναι από τις πιο θυελλώδεις. Βουλευτές θα προσπαθήσουν να θεσπίσουν νόμο για να εμποδίσουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Εξετάζεται επίσης μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία έχει πλέον πλειοψηφία μόλις μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο Τζόνσον προειδοποίησε την Παρασκευή τους βουλευτές κατά οποιασδήποτε απόπειρας να μπλοκάρουν το Brexit, εκτιμώντας ότι αυτό θα «θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου