ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Έκπληξη: Τράμπ-Ερντογάν τα βρίσκουν στη συνάντησή τους, παρά τους S-400

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, για την αγορά των ρωσικών S-400, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου των G20.


Πρόκειται για μια εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, πόσο μάλλον που ο Τραμπ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, με τον Ερντογάν να μιλάει για στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
Επιπλέον, όπως είναι αναμενόμενο, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη στάση των ΗΠΑ έναντι των σχέσεων της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο και μάλιστα σε μια περίοδο όξυνσής τους.
Παρ’ ότι εδώ και καιρό οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, για την αγορά των S-400, απειλώντας ανοιχτά με κυρώσεις, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μη γίνει τελικά αυτό. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «περίπλοκη» την κατάσταση. «Κοιτάζουμε διαφορετικές λύσεις. Υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», είπε έχοντας δίπλα του τον Ερντογάν.
Μάλιστα, ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα ότι έθεσε όρους για την αγορά πυραύλων Patriot από την Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επιδιώκουν να αντιμετωπίζουν καλά την Τουρκία, ως σύμμαχο. «Η Τουρκία είναι φίλος μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι θα επισκεφθεί τη χώρα κάποια στιγμή.
Όλ’ αυτά, παρ’ ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να αποκτήσει τα αμερικανικά F-35, αν προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών S-400. Το Κογκρέσο έχει απειλήσει με κυρώσεις, αλλά πρόσφατα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως ο Τραμπ θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, επειδή έχουν θερμή σχέση.
Από την πλευρά του, στη χθεσινή συνάντηση, ο Ερντογάν έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.
«Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε στρατηγική συνεργασία και αυτή μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε αλληλεγγύη σε πολλούς τομείς. Είμαι βέβαιος ότι η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί στη στρατηγική συνεργασία μας, ευχαριστώ», είπε στον Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος.
Λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή τους, ο Ερντογάν είχε εμφανιστεί πάλι αμετακίνητος στο ζήτημα των S-400. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τονίσει ότι η αγορά έχει γίνει και πως η Τουρκία προχωρά χωρίς καθυστέρηση στην παράδοση των ρωσικών πυραύλων από τη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου