ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης


Του Βασίλη Περαντζάκη
Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης είναι χρήσιμο για πολλούς συμπολίτες μας. Μην γελιόμαστε. Μέσα στην κρίση με άνω του 20% ανεργία και κοντά 50% στους νέους, είναι ίσως από τις λίγες «μνημονιακές» πολιτικές που δεν θέλουν οι συντηρητικοί, δήθεν φιλελεύθεροι, γιατί έχουν τον κάλο τους με τα επιδόματα, άσχετα τους όρους.

Έχει όμως σοβαρά προβλήματα. Και εξηγώ:

Μία από τις νέες προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το επίδομα είναι να αποδείξει ότι προσπαθεί να βρει δουλειά. Πέραν του ότι είμαι αντίθετος σε αυτές τις διαδικασίες του να αποδείξει κάποιος ότι δεν είναι ελέφαντας, επειδή γίνεται με απλό τρόπο, ας δεχτώ ότι είναι χρήσιμο. Γράφεται λοιπόν κάποιος στον ΟΑΕΔ (εδώ λαμβάνει και την δυνατότητα να χρησιμοποιεί δωρεάν τα ΜΜΜ) και κάθε τρίμηνο ανανεώνει την εγγραφή του.

Προσωπικά, λοιπόν, γνωρίζω 3 άτομα που λαμβάνουν έτσι το ΚΕΑ. Εδώ και 6 μήνες, δεν τους έχουν καλέσει ούτε μία φορά στον ΟΑΕΔ για να τους δώσουν κάποια πιθανότητα για εργασία. Αυτό μου φαίνεται σαν κοροϊδία. Να αποδείξουμε εμείς ότι δεν είμαστε ελέφαντες, αλλά ο ΟΑΕΔ, τι κάνει ακριβώς;

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι εμφανίζει τυχαία σφάλματα. Σε έναν από τους 3 γνωστούς μου, η ανανέωση του ΚΕΑ την τελευταία φορά έγινε αδύνατη, καθώς η σύνδεση με το Taxis του επιστρέφει ότι το τελευταίο 6άμηνο έχει εισπράξει σε μισθούς πάνω από 1600€ και μάλιστα ότι έχει επενδύσει και 350€. Μόνο που αυτό δεν ισχύει. Ούτε εργαζόταν κάπου, ούτε έχει επενδύσει.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτό, το τελευταίο, οφείλεται σε κάποιο σφάλμα κατά την μεταφορά ή την αρχικοποίηση δεδομένων. Μόνο που τώρα για να λυθεί του ζητάνε ένα σωρό χαρτιά από την Πρόνοια, μαζί με ένα Ε9 συγγενή που του έχει παραχωρήσει το σπίτι που μένει. Δηλαδή του ζητάνε να προσκομίσει ο ίδιος χαρτί με πληροφορίες που ανήκουν σε 3ο πρόσωπο και δεν έχει φυσικά πρόσβαση, ούτε θα έπρεπε να πάρει. Από την στιγμή όμως που ζητάνε και τον αριθμό του μετρητή της ΔΕΗ στην αίτηση του ΚΕΑ, αυτό θα μπορούσε να είναι μία απλή διασταύρωση για την Πρόνοια.

Αυτό που λείπει ακόμα και σήμερα από τον δημόσιο τομέα είναι η προσοχή στις διαδικασίες για την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία του πολίτη.  Δεν λείπει ούτε προσωπικό (μιλάω για εργασίες γραφείου), ούτε τεχνογνωσία. Χρηστή διοίκηση φαίνεται να του λείπει.


*Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου