ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Ο Τζόνσον σπάει τη σιωπή του, αλλά αρνείται να μιλήσει για τα προσωπικά του




Από τη σιωπή στη μιντιακή επίθεση περνάει ο Μπόρις Τζόνσον, φαβορί στη μάχη για την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο. Αφότου επικρίθηκε σφοδρά για την απόσταση ασφαλείας που είχε πάρει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας του από τα μέσα ενημέρωσης, και πολύ περισσότερο μετά το περιστατικό της Παρασκευής το βράδυ, ο Τζόνσον αποφάσισε να μιλήσει, αλλά όχι για το τι συνέβη με τη σύντοφό του και γιατί η αστυνομία κλήθηκε στο διαμέρισμά τους.
«Δεν μιλώ για πράγματα τα οποία αφορούν την οικογένειά μου, τους αγαπημένους μου. Και υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό. Διότι εάν το κάνεις, τους σέρνεις σε καταστάσεις που δεν είναι δίκαιες γι’ αυτούς», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και δις δήμαρχος Λονδίνου μιλώντας στη Λόρα Κούενσμπεργκ του BBC.
Ο Τζόνσον είχε ξεκινήσει μία πολύ προσεκτική σε γενικές γραμμές προεκλογική εκστρατεία, με την ομάδα του να προσπαθεί να τον προστατεύσει με κάθε τρόπο, προκειμένου να μην κάνει πρωτοσέλιδους τίτλους για λάθος λόγους.
Την Παρασκευή το βράδυ ωστόσο, ένας καυγάς με τη σύντροφό του, σήκωσε τους περιοίκους στο πόδι, με αποτέλεσμα να κληθεί η αστυνομία, η οποία βέβαια διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς.
Το σκάνδαλο δεν αποφεύχθηκε. Και η απόλυτη σιωπή του Τζόνσον όλο το Σαββατοκύριακο έδωσε το δικαίωμα στον πολιτικό του αντίπαλο σε αυτή τη μάχη, τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, να τον εγκαλεί να εμφανιστεί επιτέλους να μιλήσει και να μην είναι «δειλός». Η προσωπική ζωή του Τζόνσον τον αφήνει αδιάφορο, τόνισε ο Χαντ, για να προσθέσει όμως ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο πρέπει «να φανεί άνδρας» και να τον αντιμετωπίσει σε μία τηλεμαχία αυτήν την εβδομάδα.
Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που επιμένει ο Χαντ να θέτει στον Τζόνσον είναι τι σκοπεύει να κάνει ένα οι Βρετανοί βουλευτές αρνηθούν – όπως έχουν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν επί των ημερών της Μέι – να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Θα προκηρύξει εκλογές;
Μολονότι επιμένει στο Brexit στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη, ο Τζόνσον δεν απάντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα. Υπερασπίστηκε το σχέδιο του για το Brexit, το οποίο βασίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, προς απογοήτευση των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος, ο Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι μπορεί να διαπραγματευτεί μέρος μόνο και όχι τη συμφωνία στο σύνολό της.
Ο Τζόνσον επανέλαβε επίσης την άποψή του ότι το επίμαχο ζήτημα του backstop, της προϋπόθεσης που θέτει η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, θα μπορούσε να λυθεί σταδιακά κατά τη μεταβατική περίοδο. Αναγκάστηκε βέβαια να παραδεχτεί το προφανές, ότι δηλαδή ακόμη και αυτό θα είναι αδύνατο σε περίπτωση no deal Brexit, αφού δεν θα υπάρχει τότε καμία μεταβατική περίοδος.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου