ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Υπάρχουν στα συρτάρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σχέδια για μέτρα κατά των Βρετανών

Άριστος Μιχαηλίδης 
Καλά κάνει η κυβέρνηση και προχωρεί σε διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση για τη νέα βόμβα που μας έριξε ο Άλαν Ντάνκαν. Αλλά, έχουν καταντήσει και λίγο ανεκδοτολογία αυτά τα διαβήματα. Κάποια στιγμή είναι λογικό να αντιληφθούν οι ηγέτες μας ότι ο μόνος δρόμος που μας αφήνουν οι Βρετανοί είναι να τους στείλουμε άλλα μηνύματα, που θα τα αισθανθούν! Γιατί έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας και αμέτρητες φορές ότι, όσο συμπεριφερόμαστε δουλικά θα τους βρίσκουμε μπροστά μας, εχθρικούς και άδικους παντού. «Οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», είπε αυτή τη φορά ο υπουργός Ευρώπης (είναι ακόμα ο αφιλότιμος!), Άλαν Ντάνκαν. Η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σεβαστή από όλες τις χώρες, από τον ΟΗΕ, από την ΕΕ, αλλά είναι υπό αμφισβήτηση μόνο από την Τουρκία και η Βρετανία προσφέρει κάλυψη στην τουρκική θέση. Μας καλεί στην ουσία να σταματήσουμε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ, διότι αμφισβητεί την κυριαρχία της Δημοκρατίας η Τουρκία και να αναγνωρίσουμε ότι είναι διαφιλονικούμενα.
Τι διαβήματα να κάνεις μπροστά σε αυτή τη βρετανική χυδαιότητα. Αν συνέβαινε για πρώτη φορά να πεις ότι πρόκειται για ένα λάθος, μια προσωπική πολιτική του Ντάνκαν. Αλλά, είναι επαναλαμβανόμενη. Κι αν υπάρχει μια χώρα που είναι μόνιμο εμπόδιο στην άνιση προσπάθεια να βρούμε το δίκιο μας είναι η Βρετανία. Να θυμίσω ότι ακόμα και στο Κραν Μοντάνα ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, που ήταν και πάλι ο Άλαν Ντάνκαν, προέτρεπε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις. Ο ίδιος ο Γιαννάκης Κασουλίδης ως υπουργός Εξωτερικών τον κατάγγειλε αργότερα: «Η στάση του στο Κραν Μοντάνα και ιδιαιτέρως η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε, ήταν καταλυτική για την αποτυχία της διάσκεψης εκείνης». Να θυμίσω, επίσης, ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την «Οικουμενική Περιοδική Αξιολόγηση» της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, το Φόρεϊν Όφις παρενέβη για να ενημερώσει το Συμβούλιο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στερεί την ιθαγένεια «στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος». Και κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει τις νομοθεσίες της ώστε να μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ανεξαρτήτως της εθνικότητας του άλλου γονέως, του φύλου, του χώρου κατοικίας ή του τρόπου εισόδου στη χώρα». Δηλαδή, προωθώντας αίτημα που προβάλλεται από τα κατεχόμενα, κατηγορούσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος παιδιών, ενώ το πρόβλημα είναι ο εποικισμός ως έγκλημα πολέμου. Παντού είναι οι Βρετανοί, να προωθούν την τουρκική πολιτική, να βάζουν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, να στήνουν λόμπι με άλλες χώρες εναντίον μας στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή βήματα, να συζητούν στη Βουλή των Λόρδων με ποιον τρόπο θα νομιμοποιήσουν απευθείας πτήσεις στην Τύμπου και απευθείας εμπόριο με το παράνομο καθεστώς. Κι εμείς συνεχίζουμε να λέμε ανοησίες για τη φιλία και τη σύσφιγξη των σχέσεων μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θύμισε προχτές, σχολιάζοντας τον απαράδεκτο Ντάνκαν, ότι η Βρετανία έχει συμφέροντα στην Κύπρο και ότι «η στήριξη που έτυχε στις κρίσιμες ώρες που περνά (σ.σ. λόγω Brexit) υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες». Λοιπόν, καιρός επιτέλους να αλλάξει η πολιτική μας έναντί της, με την ελπίδα να αναγκαστεί να αλλάξει πολιτική. Τον Οκτώβριο του 2007, όταν η Βρετανία υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία «στρατηγικής συμμαχίας», η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου όρισε δύο επιτροπές από ειδικούς που ετοίμασαν μια σειρά από νόμιμα μέτρα για να ενοχληθούν τα βρετανικά συμφέροντα. Μεταξύ αυτών κι ο τερματισμός των διευκολύνσεων που παραχωρούνται στους Βρετανούς όταν βγαίνουν από τις Βάσεις. Ακολούθησαν όμως οι εκλογές, έφυγε ο Τάσσος, ήρθε ο ανεκδιήγητος, και οι μελέτες μπήκαν στα συρτάρια και είναι ακόμα εκεί. Ας τις αναζητήσει ο νυν Πρόεδρος, να επανεξεταστούν και να εφαρμοστούν. Αφού η Βρετανία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, ας ανοίξει επιτέλους το μέτωπο, μπας και δούμε άσπρη μέρα. Χειρότερα δεν μπορούμε να πάθουμε.

aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου