ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Η ψυχοκοινωνική ωφέλεια των νέων τεχνολογιών μεταξύ των πολιτών και των ατόμων με αναπηρία

του Ευάγγελου Αθ. Τσαβδάρη
Τα μειωμένα κοινωνικά ερεθίσματα οδηγούν τα άτομα με αναπηρίες στo να χρησιμοποιούν συχνά τις εφαρμογές του διαδικτύου. Τα άτομα με αναπηρίες, από την πρώτη κιόλας εμφάνιση των web 1.0, παρουσίασαν την ανάγκη να διαμοιράζονται πληροφορίες, και να αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες, στοιχεία και δυνατότητες που προσφέρουν τα web 2.0.tools. (O’ Reilly και Battelle: (2009,) Vassileva: (2008,) Παλαιγεωργίου: 2011)
Η εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όσο και των μαθητών με νοητική υστέρηση, μελετάται και αντιμετωπίζεται κλιμακωτά και ανά τομέα δεξιοτήτων, με τη χρήση των εφαρμογών που θα παρουσιαστούν, έτσι ώστε, να ανιχνεύονται οι αδυναμίες και να μελετώνται οι γνωστικές στρατηγικές των μαθητών.
Το προφίλ του χρήστη ΑμεΑ του διαδικτύου είναι:
  • Το αναλυτικότερο δείγμα χρηστών ΑμεΑ προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο από ανθρώπους με μειωμένη όραση.
  • Άνθρωποι που έχουν προσωρινό πρόβλημα λόγω ατυχήματος (temporarily disabled).
  • Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν φυσικά προβλήματα οφειλόμενα σε κινητικά αίτια.
  • Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αισθητηριακές αναπηρίες όπως μειωμένη όραση ή ακοή.
Γενικές αρχές
Η τεχνολογία WCAG (2.0) περιλαμβάνει εξισορροπήσεις των τεχνολογικών μέσων και εφαρμογών, έτσι ώστε η κοινωνία της πληροφορίας να έχει ανοιχτό περιεχόμενο, να είναι καθολικά προσβάσιμη σε έναν μεγάλο αριθμό αναπηριών και λειτουργική κατά περίπτωση.
Η εφαρμογή των τεχνολογιών υπακούει σε κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες όπως: α) Ανάπτυξη περιεχομένου ιστού (αναφερόμαστε σε κατασκευαστές και σχεδιαστές ιστοσελίδων) και β) ανάπτυξη εργαλείων, υπηρεσιών, και περιεχομένου ώστε να καταστεί το δίκτυο προσβάσιμο.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στις τεχνολογίες WCAG (1), (2), και (3) υπακούουν σε όλα τα κριτήρια των συμβουλευτικών τεχνικών.
Υποστήριξη προσβασιμότητας (Accessibility Supported)
Η χρήση μίας τεχνολογίας με τρόπο που να υποστηρίζεται η προσβασιμότητα, απαιτεί η τεχνολογία να συνεργάζεται επιτυχώς με υποστηρικτικές τεχνολογίες, καθώς και με τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας των διαφόρων λειτουργικών συστημάτων, των πλοηγών και των άλλων χρηστών. Η συμμόρφωση με τα κριτήρια επιτυχίας των WCAG 2.0 μπορεί να βασιστεί στα χαρακτηριστικά μιας τεχνολογίας, μόνο όταν αυτά χρησιμοποιούνται με τρόπο ώστε να «υποστηρίζεται η προσβασιμότητα». Χαρακτηριστικά τεχνολογιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπους που δεν «υποστηρίζεται η προσβασιμότητα» (π.χ. δεν συνεργάζονται με υποστηρικτική τεχνολογία), δεδομένου όμως ότι η όποια συμμόρφωση με κριτήριο επιτυχίας δεν βασίζεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε, ότι οι νέες τεχνολογίες, με την μορφή που έχουν πάρει σήμερα, αντικαθιστούν το έλλειμμα προσβασιμότητας και κάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και αναγκών μεταξύ των ατόμων με αναπηρία πολύ πιο εύκολη. Παράλληλα στήνουν και μία γέφυρα συναλλαγής και αλληλεπίδρασης με τους πολίτες, που τους βοηθάει να καταλάβουν τα σύγχρονα προβλήματα και να ανταλλάξουν ιδέες, ενώ βοηθά και τα άτομα με αναπηρία να σπάσουν τα δεσμά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου