ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Το εντιτόριαλ του Δρόμου της Αριστεράς : Δυό ουρές παρακαλώ!

Τελικά ο ταλαντούχος υπουργός Εσωτερικών κος Χαρίτσης έλυσε το πρόβλημα. Τέσσερις κάλπες στις εκλογές σε δύο διαφορετικές αίθουσες. Στη μια για περιφέρεια και ευρωβουλή, στην άλλη για δήμαρχο και κοινότητα. Οι εκλογείς θα πρέπει να σχηματίσουν δύο ουρές, να μη μπερδέψουν τα πολυάριθμα ψηφοδέλτια και να κάνουν υπομονή. Οι πιο νευρικοί ας πάρουν κι ένα χάπι πριν, αν και υπάρχουν κι άλλες επιλογές.
Στο Γαλάτσι, εκεί που γυρίζονται και διάφορα reality, ο ΣΥΡΙΖΑ δοκίμασε την πρώτη εμφάνιση της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Πρασίνισε αρκετά ο χώρος, αφού μίλησαν αναστημένοι πρώην πασόκοι, ενώ εμφάνιση σταρ έκανε ο Πέτρος Κόκκαλης συνοδευόμενος από στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα.
«Να σηκώσουμε και την πράσινη σημαία της Αριστεράς» κάλεσε ο Τσίπρας Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει τώρα μάλλον στο παρελθόν σαν κόμμα «ριζοσπαστικής» κοπής. Το «radical» (ριζοσπαστικό) και τα παράγωγά του άλλωστε, αναφέροντα συχνά σε χώρους όπως του ισλαμικού τζιχαντισμού. Ο κορμός, ως κεντροαριστερός, πρέπει να απο-ριζοσπαστικοποιηθεί τελείως. Το «Προοδευτική Συμμαχία» με Τσίπρα αρχηγό, είναι πιο ταιριαστό στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται.
Μετά το Γαλάτσι, ήρθε η Novartis. Λίγο σαν απάντηση στην υπόθεση Πετσίτη, αλλά και σαν βαρύ προεκλογικό πυροβολικό απέναντι σε ΚΙΝΑΛ και Ν.Δ. Δεν φαίνεται διόλου άσχημο να πάμε σε εκλογές με κλήσεις πρώην υπουργών ή πρωθυπουργών από τον εισαγγελέα. Μετά όμως τις εκλογές και την εναλλαγή, ίσως αρχίσουν άλλες διώξεις.
Πάντως, όσα και να λέγονται περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, τα νήματα του σκανδάλου Novartis τα κρατά η αμερικάνικη πλευρά. Αυτή θα κινήσει όσο θέλει την υπόθεση. Ο χορός γύρω από το φάρμακο είναι σοβαρός και ο ανταγωνισμός παγκόσμιος.
Η ΓΣΕΕ δήλωσε «κλειστόν» μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρι τα δικαστήρια να ορίσουν νέα διοίκηση στο μαγαζί, αφού συνέδριο δεν μπόρεσε να γίνει. Έγιναν λέει και φοιτητικές εκλογές, χωρίς κανείς να το πάρει χαμπάρι. Στο Οικονομικό η ΠΑΣΠ πήγε αλλού την κάλπη, ενώ στο Πάντειο, μετά από παρέμβαση αναρχικών, δεν έγιναν οι εκλογές. Λαμπρές στιγμές για τον «συνδικαλισμό» γενικώς…
Μικρή αναλαμπή, η απεργία των κούριερ. Αυτοί μιλάνε αλλιώτικη γλώσσα, δεν έχουν τα χούγια του επίσημου συνδικαλισμού και κάθε μέρα κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους. Μόλις προχθές ακόμα ένας σκοτώθηκε για ένα μεροκάματο πάνω στις ρόδες.
Και, εντελώς στα κουφά, ο Μητσοτάκης υπόσχεται να δώσει πίσω όσα έχασαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια… Ψεύτης κι αυτός, μοιράζει υποσχέσεις.
Τα δυτικά Βαλκάνια ετοιμάζονται για ανακατατάξεις. Ήδη ξεκίνησαν τα πολεμικά ανακοινωθέντα και εντείνεται η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Στη χώρα μας, ξαναπροβάλλουν ιδέες πως είμαστε πλέον ασφαλείς και χώρα πρώτης γραμμής. Στρουθοκαμηλισμός ή προετοιμασία εδάφους για εξαγωγή της συνταγής «Πρέσπες» σε Αιγαίο, ελληνοτουρκικά;
Το πεδίο δείχνει ταραγμένο και οι διακλαδώσεις του φτάνουν ξανά στη Βόρεια Αφρική. Η Λιβύη είναι ένα επίκεντρο, αναδιατάσσονται συμμαχίες στον αραβικό κόσμο. Πέφτει πολύ δουλειά για όλους τους «παίκτες».
Δεν περνά στο μεταξύ απαρατήρητη η σταδιακή είσοδος της Κίνας στην περιοχή. Βαλκάνια και Ευρώπη βλέπουν πως το Πεκίνο προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις και κινήσεις με πολιτικό αντίκτυπο, προξενώντας ανησυχία στις ελίτ της Δύσης.
Οικονομικοί αναλυτές υπενθυμίζουν: Το παγκόσμιο χρέος είναι 215 τρισ. και ο τζίρος της φούσκας των χρηματαγορών 1.500 τρισ. δολάρια. Νούμερα 3 και 20 φορές μεγαλύτερα από το παγκόσμιο ΑΕΠ αντίστοιχα. Όλοι τρέμουν για το επόμενο παγκόσμιο οικονομικό κραχ.
Στην Ελλάδα, σε 40 περίπου μέρες ψηφίζουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου