ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

«Η παγωμένη άνοιξη» της Τουρκίας

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει εκτενώς στα σημερινά φύλλα τις συνέπειες των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία


Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και το μήνυμα που εξέπεμψαν για τον Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζει η εφημερίδα Tageszeitung εστιάζοντας στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου και την προσπάθειά του να «σαμποτάρει με κάθε μέσο την επιτυχία της αντιπολίτευσης». Η TAZ αναφέρει: «Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε στην αποτυχία του στις δημοτικές εκλογές με συμφιλιωτικές χειρονομίες, ούτε βέβαια με παραχωρήσεις προς την αντιπολίτευση. Στους πολιτικούς αντιπάλους τους πρέπει να γίνει σαφές το εξής: ότι ο πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να συντρίψει την επιτυχία τους. Η Τουρκία απειλείται με περαιτέρω εξάντληση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Όπως σημειώνει η TAZ το τι μπορεί να κάνει στην πράξη, υποδεικνύει ο τρόπος που χειρίστηκε στις εκλογές του 2015 την εκλογική επιτυχία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «που του κόστισε την απόλυτη πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις διώξεις, φυλακίσεις ακόμη και οδομαχίες στη νοτιοανατολική Τουρκία που ακολούθησαν προκειμένου να τεθεί το HDP στο περιθώριο.
Ο Ερντογάν θα πάρει εκδίκηση. Πώς;
Ο Ερνογάν θα κάνει τα πάντα για να παγώσει την «πολιτική άνοιξη» που ελπίζει η αντιπολίτευση εκτιμά η TAZ Ο Ερνογάν θα κάνει τα πάντα για να παγώσει την «πολιτική άνοιξη» που ελπίζει η αντιπολίτευση εκτιμά η TAZ
«Ο Ερντογάν πάτησε επί πτωμάτων για να διασφαλίσει την εξουσία του» σχολιάζει η TAZ, ενώ σε άλλο σημείο διερωτάται: «Γιατί λοιπόν τώρα στις δημοτικές εκλογές θα πρέπει να αντιδράσει με φειδώ; Είναι μάταιο να τίθεται το ερώτημα, αν ο Ερντογάν θα πάρει εκδίκηση. Το ζητούμενο είναι: πώς; Για την απώλεια της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, το κόμμα του, AKP, απάντησε ήδη προσφεύγοντας στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή για παρατυπίες και νοθεία. Φυσικά με την ευλογία του προέδρου.»
Παρόμοια είναι η κατάσταση που διαγράφεται και στην Άγκυρα, ενώ όπως αναφέρει η TAZ για τις επαρχίες τις νοτιανατολικής Τουρκίας, όπου εκλέγονται δήμαρχοι του HDP η «καθαίρεσή τους από τα δημοτικά τους καθήκοντα αποτελεί προ πολλού πραγματικότητα. Από τη νέα ανάφλεξη του κουρδικού ζητήματος και μετά η Άγκυρα έχει ήδη καθαιρέσει όλους σχεδόν από τους 100 δημάρχους». Σύμφωνα με το άρθρο, ένα άλλο μέσο που μπορεί σίγουρα να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να ασκήσει πίεση στους δήμους είναι το εξής: «τα χρήματα. Οι αντιπολιτευόμενοι δήμοι πρέπει να υπολογίζουν ότι η Άγκυρα θα τους τιμωρήσει με χρηματικά μέσα». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία ήταν πάντα κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία, κάτι που ενίσχυσε ο Ερντογάν. Ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων εισρέει πρώτα στην Άγκυρα και έπειτα στους δήμους». Το άρθρο κλείνει με την εξής παρατήρηση: «Με τις επιτυχίες στις δημοτικές εκλογές η αντιπολίτευση ανέκτησε την ελπίδα για μια πολιτική άνοιξη. Ωστόσο ο Ερντογάν φροντίζει να διασφαλίσει ένα πράγμα: ότι αυτή η άνοιξη θα παγώσει».
ΠΗΓΗ DEUTSCHE WELLE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου