ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Μιλάμε για την κομματοκρατία και τον δημαρχοκεντρισμό


  
ΤΟΥ ΣΤΈΦΑΝΟΥ  ΣΤΑΜΕΛΛΟΥ
Είναι αποδεκτό από όλους ότι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, από τη φύση της, θεωρείται και είναι ο πιο λαϊκός θεσμός της πολιτείας, ο πλησιέστερος στον πολίτη. Να συμπληρώσουμε ότι είναι και ένας από τους κυριότερους πυλώνες διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Έχει πολλές δυνατότητες και έχει τη δύναμη να παίρνει πρωτοβουλίες και να δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, λειτουργώντας με διαφάνεια και με τη συμμετοχή των δημοτών, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία της άμεσης δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Όμως ανεξάρτητα από το τι θεωρείται κοινά αποδεκτό, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας λειτούργησε και λειτουργεί μόνο ως προβληματική διοίκηση. Είναι το μακρύ χέρι του κράτους, ιμάντας κυβερνητικών επιλογών και κομματικών σκοπιμοτήτων, ο «καθρέφτης» του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας. Ο δημαρχοκεντρισμός, η αλαζονεία της εξουσίας και η αδιαφάνεια, με τους δημότες στο περιθώριο, είναι αυτά που επικρατούν και χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κανείς να ανοίξει ένα μακρύ κατάλογο επιχειρημάτων και τίτλων κεφαλαίων για συζήτηση χωρίς τελειωμό.

 

Και η Λαμία; φτωχαίνει από κάθε άποψη. Υποχωρεί ως πόλη και ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς. Όσα μεγάλα λόγια και να ειπωθούν προεκλογικά, όσα έργα κι αν ακουστούν ότι θα γίνουν, το πρόβλημα είναι στη λειτουργία της, στους αποτυχημένους τρόπους διοίκησης, στη μη συμμετοχή και στο ρόλο του πολίτη. Το πρόβλημα είναι στην απογοήτευση, την επιφυλακτικότητα, την καχυποψία, το χαμηλό ηθικό του ενεργού δυναμικού της κοινωνίας που πρέπει να αναταχθεί. 

 

Μιλάμε για την κομματοκρατία και τον δημαρχοκεντρισμό, που καταπνίγει κάθε πρωτοβουλία. Συζητάμε για το αποτυχημένο πολιτικό σύστημα και τους τοπικούς πρωταγωνιστές του, που είναι αναντίστοιχο των αναγκών και των περιστάσεων. 


Άρα κυρίως πρέπει να συζητήσουμε για μια νέα αναγκαία σχέση ανάμεσα στον Δήμο και τους δημότες. Για το πώς θα σταματήσει στο Δήμο μας ο ανά τετραετία κύκλος των διαψεύσεων και των χαμένων προσδοκιών.

 

Λαμία, Μάρτης 2019

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου