ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Αντικαπνιστικός νόμος: Δέκα χρόνια στα αζήτητα


του Στέφανου Σταμέλλου

Από την 1η Ιουλίου του 2009 τέθηκε σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Δέκα χρόνια μετά ο νόμος βρίσκεται στα αζήτητα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων σε όλη τη χώρα επιμένει να μην τον εφαρμόζει.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να προσπαθούμε κάποιες φορές για να κάνουμε το αυτονόητο. Εδώ, να εφαρμόσουμε το νόμο. Δείτε ποια είναι η διαφορά στο ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα. Εκεί κανένας δεν τολμάει να καπνίσει και όλοι εφαρμόζουν την απαγόρευση. Όλοι το θεωρούν δεδομένο πως δεν πρέπει να καπνίσουν και δεν το κάνουν.



Έχει επικρατήσει η φιλοσοφία πως όποιος νόμος δεν μας βολεύει, δεν τον εφαρμόζουμε. Όταν, όμως, ο καθένας βλέπει κάτι τέτοιο να συμβαίνει, νιώθει αδικημένος, αισθάνεται πως δεν είναι ίσος με κάποιον άλλο. Όποιος θέλει να καπνίσει, μπορεί να βγει έξω για 5 λεπτά και να το κάνει. Ειδικά στην Ελλάδα που δεν κάνει κρύο είναι πιο εύκολο. Δεν γίνεται να εφαρμόζουν τον νόμο χώρες που τον χειμώνα έξω κάνει -20 βαθμούς και όχι εμείς.

Το παθητικό κάπνισμα δεν έχει να κάνει μόνο με τους πελάτες του καταστήματος. Αυτοί μπορούν να φύγουν και να πάνε σε κάποιο άλλο. Τι γίνεται, όμως, με τους υπαλλήλους που αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό, όσο περπατούν και κουράζονται για ένα πλήρες 8ωρο;

Πολλά είναι εκείνα τα καταστήματα που θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο, αλλά επειδή φοβούνται μήπως χάσουν την πελατεία τους, επιτρέπουν το κάπνισμα. Δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, αν ο νόμος ίσχυε για όλα τα μαγαζιά.


Να ξεκινήσει και στη Λαμία η εφαρμογή του νόμου σε όλα τα καταστήματα ΑΜΕΣΑ. Σε πολλές πόλεις έχει ξεκινήσει με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα Τρίκαλα και η Κοζάνη νομίζω ότι έχουν κάνει άλματα. Καιρός είναι και σε μας να ξεκινήσει μια οργανωμένη καμπάνια με σποτ, έντυπα και άλλες μορφές προπαγάνδας και στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο Δήμος να επιβλέψουν την εφαρμογή και να επιβάλουν τα πρόστιμα που προβλέπονται σε όσους δεν συμμορφώνονται.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου