ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

15 Φεβρουαρίου 1999: Η κυβέρνηση Σημίτη παρέδιδε τον Οτσαλάν στην Τουρκία!

της Τζούλιας Λιακοπούλου

Σα σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2019, πριν από είκοσι (20) χρόνια, σκάει σα βόμβα στην Αθήνα, η είδηση ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος φιλοξενούνταν… για δεκαπέντε μέρες στην Ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία και η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι τα ίχνη του χάθηκαν, όταν το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο εξαφανίστηκε… κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Λίγες ώρες αργότερα, τα Τουρκικά Τηλεοπτικά Δίκτυα μετέδιδαν βίντεο με τις αποτρόπαιες εικόνες από τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Άγκυρα, μετά από επιχείρηση ανδρών των μυστικών υπηρεσιών στο Ναϊρόμπι.
Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η οργή για τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και για τους χειρισμούς της, που συνιστούσαν παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων πρακτόρων. Η οργή μεγαλώνει, γιατί η κυβέρνηση διάλεξε το ίδιο βράδυ για να διατάξει «επιχείρηση – σκούπα» κατά των Κούρδων που ήταν εγκαταστημένοι στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στην επιχείρηση, η αστυνομία επιτίθεται με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των προσφύγων, τους συγκεντρώνει και τους μεταφέρει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις με συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Λίγες μέρες αργότερα, αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας, για το τι συνέβη πριν και κατά τη διάρκεια της 15ης Φλεβάρη. Στις αποκαλύψεις συντέλεσε η έκρηξη των αντιδράσεων του Ελληνικού Λαού, που με μαχητικές διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον Κουρδικό Λαό, καταδίκασε την παράδοση του ηγέτη του ΡΚΚ και ζήτησε τις ευθύνες από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει στην αντεπίθεση, υιοθετώντας όλες τις Αμερικανικές και Τουρκικές θέσεις περί τρομοκρατικής δραστηριότητας του ΡΚΚ και του Απελευθερωτικού Κουρδικού Κινήματος. Έτσι, όμως, ενοχοποιείται περισσότερο, αφού ενισχύει τις εκτιμήσεις περί σχεδίου παράδοσης του Οτσαλάν, στο οποίο πήρε μέρος η ίδια!  Ωστόσο, κάτω από τη λαϊκή πίεση, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,  θα δεχτεί ότι έγιναν «…λάθος χειρισμοί» και θα αποπέμψει από την κυβέρνηση τους υπουργούς Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικο.
Το απόγευμα της 15ης του Φλεβάρη του 1999 στο Ναϊρόμπι γράφτηκε το τέλος ενός πολιτικό-κατασκοπευτικού θρίλερ που ξεκίνησε στην Ελλάδα και τέλειωσε  στην Κένυα
Εκείνο το απόγευμα της 15ης Φεβρουαρίου του 1999, έξω από την Ελληνική Πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι,  η σειρά των αυτοκινήτων που είχαν παρκάρει και οι κουστουμαρισμένοι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Κένυας και όχι μόνο, όπως αποδείχτηκε μετά, έδειχνε ότι κάτι σημαντικό λάμβανε χώρα τη δεδομένη στιγμή. Η εμφάνιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μαζί με τις συντρόφους του PΚΚ, τον Έλληνα πρεσβευτή Γιώργο Κωστούλα και τον ταγματάρχη της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, ανέβασε κι άλλο την ένταση που ήδη υπήρχε. Ο ηγέτης των Κούρδων είχε εντοπιστεί στην Κένυα και δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει στην χώρα, πρωταγωνιστής σε ένα πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ, που διαρκούσε ήδη τέσσερις μήνες. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τρεις υπουργοί και ο αστυνόμος Μιχάλης Τζοβάρας, ζητούν εντονότατα, την άμεση εκδίωξη του Οτσαλάν από την πρεσβεία, χρησιμοποιώντας ένας από αυτούς, ακόμη και φράσεις πεζοδρομίου…
Τη στιγμή που επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο, ο Σάββας Καλεντερίδης και ο Γιώργος Κωστούλας επιμένουν να πάνε μαζί του, αλλά οι Κενυάτες το αρνούνται κατηγορηματικά.
Η πομπή για το αεροδρόμιο Γιόμο Κενυάτα ξεκινάει, αλλά το αυτοκίνητο με τον Κούρδο ηγέτη, κόβει κάποια στιγμή απότομα δεξιά και απομακρύνεται. Όταν ο Καλεντερίδης και ο Κωστούλας μαζί με τις συντρόφους του Οτσαλάν φτάνουν, ο Άπο δεν είναι πουθενά, έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Την επόμενη ώρα εκτυλίσσονται  δραματικές στιγμές με τους εναπομείναντες πρωταγωνιστές ενός θρίλερ που συντάραξε την Ελλάδα, όταν έγινε γνωστό με ποιο τρόπο είχε την κατάληξη που είχε… Φεύγοντας, βλέπουν να απογειώνεται ένα lear jet και ο Καλεντερίδης λέει: «Σε αυτό το αεροπλάνο είναι ο Άπο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα προσγειωθεί στην Τουρκία».
Την ίδια στιγμή μέσα στο αεροπλάνο, πράκτορες με μπαλακλάβες της ΜΙΤ (πρόκειται για την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) πανηγυρίζουν και φωτογραφίζουν τον Οτσαλάν με δεμένα χέρια και απλανές βλέμμα. Ο ταγματάρχης Αμπντουλάχ Σοϊλουόγλου, που ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου, είπε την περίφημη φράση «Καλώς ήρθες πίσω στην πατρίδα».
Η αρπαγή του Άπο είχε  συντελεστεί και η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος μόλις έχει αρχίσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου