ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Βουτιά της τουρκικής ανάπτυξης αναμένουν οι επενδυτές

 


Σημαντική επιβράδυνση της τουρκικής ανάπτυξης αναμένουν το επόμενο διάστημα οι επενδυτές, καθώς ο πληθωρισμός - ρεκόρ και η «βουτιά» στην αξία της λίρας υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας της γειτονικής χώρας.
Στο α’ τρίμηνο του 2018, η τουρκική ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 7,4% ενώ στο β’ τρίμηνο περιορίστηκε στο 5,2%. Οι αναλυτές όμως, αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση και τους προσεχείς μήνες, αρχής γενομένης από το γ’ τρίμηνο.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η μέση πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στο 2% για το γ’ τρίμηνο και στο 2,8% για το σύνολο του 2018.
Η τουρκική λίρα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με αποτέλεσμα την εκτίναξη του ετήσιο πληθωρισμού κοντά στο 25% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
Παρά την πρόσφατη σταθεροποίηση του νομίσματος, χάρη στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει «αδύναμη».
«Θα είναι ένα τρίμηνο, στο οποίο οι αλλαγές του ρυθμού ανάπτυξης θα είναι έντονες» σχολιάζει στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Tacirler Yatirim.
Και προσθέτει: «Οι προοπτικές των επόμενων τριμήνων είναι κυρίως αρνητικές. Η ανάπτυξη του 2019, ενδεικτικά, αναμένεται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ, καθώς οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας ανακοίνωσε προ μηνών ότι η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 3,8% του ΑΕΠ για το 2018 και 2,3% για το 2019, με την κεντρική τράπεζα να κατεβάζει τον φετινό στόχο στο 3,1%.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η τουρκική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό της τάξης του 7,4% του ΑΕΠ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου