ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ερώτηση για Κέντρα Πρόληψης


Προς 

κ. Θεόδωρο Σχοινά, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

κ. Δούρου Ρένα, Περιφερειάρχη Αττικής

κ. Γαβρίλη Γιώργο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής ενότητας Πειραιά

κ. Φιλίππου Πέτρο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής

κ. Δαμιανό Πέτρο, εντεταλμένο Περιφερειακό σύμβουλο



Αθήνα

 12/12/2018

Ερώτηση για Κέντρα Πρόληψης

Αίτημα κατάθεσης σχετικών εγγράφων



Στις 19/11/2015 αποφασίστηκε ομόφωνα από το Π.Σ. η συμμετοχή της Περιφέρειας στο υπό ίδρυση "Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Πειραιά, 'Πλοηγός' " το οποίο συστήθηκε με Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και την συμμετοχή όλων των δήμων της Περιφερειακής ενότητας και της ΠΕΔ Αττικής. Στις 06 Απριλίου 2017 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Πρόληψης ήταν έτοιμο με βάση τον Ν.4139/13 να λειτουργήσει με την πρόσληψη 9 επιστημονικών στελεχών (Ψυχολόγοι, Κοινωνικολόγοι, Παιδαγωγοί κλπ) και 2 διοικητικών υπαλλήλων. Σε όλο αυτό το διάστημα είχαν πραγματοποιηθεί όλες οι αναγκαίες συγκλίσεις και είχαν κατατεθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα.
Σε συνεννόηση με τον ΟΚΑΝΑ και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας οι σχετικές διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού ήταν θέμα λίγων εβδομάδων ή έστω μηνών.'Εως και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η έκδοση της σχετικής Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχει πραγματοποιηθεί. 

Στην σχετική Π.Υ.Σ. υπάρχουν και άλλες δεκάδες θέσεις εργασίας σε άλλα Κέντρα Πρόληψης της Αττικής, που αναμένεται να προκηρυχτούν για την πρόσληψη υπαλλήλων κυρίως λόγω αποχώρησης προηγούμενων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως την Γλυφάδα, στου Ζωγράφου, ή σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων οι κενές θέσεις είναι το 50% και άνω του προβλεπόμενου προσωπικού. Σε πρόσφατη απάντηση σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης απάντησε ότι ουδέποτε του ήρθε πρόταση από το Υπουργείο Υγείας για έκδοση ΠΥΣ. 

Την 1η Νοεμβρίου 2016 ιδρύθηκε η Αστική Εταιρεία "Κέντρο Πρόληψης Δήμων Ραφήνας- Πικερμίου & Μαραθώνα " με πρωτοβουλία των ως άνω δήμων και της Περιφέρειας Αττικής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την υπ’ αριθµ. 367/2016 απόφασή του εγκρίνει την σκοπιµότητα για την συµµετοχή της Περιφέρειας Αττικής ως εταίρου στο υπό σύσταση Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής µε έδρα το ∆ήµο Μαραθώνα - Νέας Μάκρης και την ετήσια οικονοµική συµµετοχή της σε αυτό, ποσού 40.000,00 € (συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α.). Προκειμένου να λειτουργήσει το Κέντρο Πρόληψης αυτό θα έπρεπε να εξασφαλιστούν τα κονδύλια αυτά με αύξηση του αντίστοιχου κωδικού του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, όπως επίσης και του τμήματος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που δίνεται απευθείας στα Κέντρα Πρόληψης μετά από συμφωνία της ΚΕΔΕ. Ενώ το Υπουργείο Υγείας μετά από καθυστέρηση έδωσε την έγκριση για αυτή την αύξηση (100 χιλιάδες ευρώ ετησίως), το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το ΔΣ της ΚΕΔΕ το έχει εισηγηθεί, δεν προβαίνει στην αντίστοιχη αύξηση, θεωρώντας, όπως προκύπτει από επαφές του ΔΣ της εταιρείας με την πολιτική ηγεσία ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ειδικά στο θέμα των απολογισμών δράσης και οικονομικών στοιχείων των Κέντρων Πρόληψης και ότι το «πράσινο φως» θα δοθεί μόλις παραδοθούν όλα τα στοιχεία που ζητεί η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.

Στο Περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2018 στο 9ο θέμα «Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής ως εταίρος, στα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας για το έτος  2018», υπήρξε αναστολή στην καταβολή εισφοράς από την Περιφέρεια Αττικής μέχρι την στελέχωσή του και έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Πειραιά και καμία αναφορά στο Κέντρο Πρόληψης Δήμων Ραφήνας- Πικερμίου & Μαραθώνα.

Επειδή , το θέμα της Πρόληψης των Εξαρτήσεων στην Αττική είναι άκρως σημαντικό και κοινωνικά αναγκαίο.

Επειδή, η ανασυγκρότηση και η ίδρυση Κέντρων Πρόληψης στην Αττική, ήταν διακυρηγμένη προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής.

Ερωτάσθε:

Τι έχετε έως τώρα πράξει, μετά τις ενέργειες που είχαν γίνει επί θητείας μου ως αντιπεριφερειάρχη αρμόδιας για τα θέματα αυτά, προκειμένου να λειτουργήσουν αυτά τα κέντρα; 

Τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει προς τα αρμόδια Υπουργεία;

Τι θα πράξετε με την καθυστέρηση - ή καλύτερα την ακύρωση στην πράξη- από την πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων όλων των διαδικασιών που αφορούν αυτό το εγχείρημά της Περιφέρειας ;

Σε τι πιέσεις και ενέργειες θα προβείτε για να υπάρξουν λύσεις;

Κατάθεση εγγράφων


Σε συνέχεια των άνω ερωτημάτων, αιτούμαι την κατάθεση των σχετικών εγγράφων προς τον ΟΚΑΝΑ, τα αρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους Δήμους, προκειμένου να λειτουργήσουν τα δύο κέντρα πρόληψης. 

Θανοπούλου Κατερίνα Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου