ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018

Κωνσταντινούπολη: Άρχισε η δίκη των 61 εργατών του αεροδρομίου

Άρχισε χθες, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης η δίκη 61 εργατών και μελών συνδικάτων που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στις συνθήκες εργασίας που υποστηρίζουν ότι επικρατούν στο αχανές εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της πόλης.
Λιγότεροι από τους μισούς κατηγορουμένους είχαν δώσει μέχρι αργά τα υπομνήματα αντίκρουσης, σύμφωνα με ακτιβιστές που βρέθηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Η ακρόαση ξεκίνησε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο στην περιοχή Γκαζιοσμάν Πασά, με την αστυνομία να έχει μπλοκάρει την είσοδο του δικαστηρίου και οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 61 περιλαμβάνουν παραβίαση δικαιωμάτων των άλλων εργαζομένων και αψήφηση των κανονισμών που διέπουν τη διεξαγωγή διαδηλώσεων.

Υποστηρικτές και συγγενείς διαδήλωσαν εντός του δικαστικού κτιρίου, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ελευθερία για τους εργάτες του Τρίτου Αεροδρομίου» και φώναζαν συνθήματα όπως «Οι εργάτες δεν είναι σκλάβοι».
31 από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν το Σεπτέμβριο όταν δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Οι υπόλοιποι 30 αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης τους.
Οι διαδηλώσεις στο εργοτάξιο ξέσπασαν ως αντίδραση στις φτωχές συνθήκες διαβίωσης, της κακής σίτισης, στα προβλήματα με καταβολή μισθών και πολυάριθμα εργατικά δυστυχήματα που προκλήθηκαν από ελλιπή μέτρα ασφαλείας.
Η κατασκευή του αεροδρομίου έχει επιφέρει μέχρι στιγμής 52 θανάτους εργαζομένων κατά τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία Ωστόσο, συνδικάτα κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θανάτων.
Το πρώτο κομμάτι του φαραωνικών διαστάσεων νέου αεροδρομίου – αναμένεται να γίνει εν καιρώ το μεγαλύτερο του κόσμου- εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΠΗΓΗ  ΙΣΚΡΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου