ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΓΕΩΤΕΕ εναντίον Προεδρικού διατάγματος


Σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων των μηχανικών

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθ. 99/2018 (ΦΕΚ 187/Α’) «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα», το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ν.Π.Δ.Δ.) εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για τη δρομολογούμενη, μέσω του συγκεκριμένου Π.Δ., προσπάθεια υφαρπαγής των επιστημονικών και επαγγελματικών αντικειμένων των γεωτεχνικών - μελών του και την εκχώρησή τους σε επαγγελματίες άλλων κλάδων.

   Επισημαίνουμε ειδικότερα πως με τις διατάξεις του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος, ρυθμίζονται θέματα που άπτονται άμεσα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των γεωτεχνικών, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με το Επιμελητήριο
. Με τις διατάξεις αυτές παρέχεται σε ορισμένες ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν, ούτε στο ελάχιστο, το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο και κατά παράβαση της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας, η δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων που αποτελούν αμιγώς γεωτεχνικά αντικείμενα (π.χ. εκπόνηση Δασικών Μελετών, Υδρογεωλογικών Μελετών, εκπόνηση Μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου κλπ) και περιλαμβάνονται στα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών – μελών του Επιμελητηρίου μας, όπως αυτά ρητώς ορίζονται στο Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α’) «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού».

   Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι η άσκηση των ως άνω δραστηριοτήτων σχετίζεται άμεσα και ουσιωδώς με την προστασία και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, αλλά και την προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ως εκ τούτου και υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά στη Μάνδρα και το Μάτι, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίζει πως η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μέσω της πλήρους αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας των αρμόδιων γεωτεχνικών επιστημόνων και όχι να ευνοεί, με νομοθετικές ή κανονιστικές πρωτοβουλίες, την οποιοδήποτε, χωρίς φραγμούς και πέρα από κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας, προσπάθεια «επαγγελματικού επεκτατισμού» των διαφόρων κλάδων.

   Με βάση τα παραπάνω, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζήτα την άμεση απαλοιφή των απαράδεκτων σχετικών διατάξεων του Π.Δ. 99/2018 και θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της για τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας επί γεωτεχνικών θεμάτων, θα επιδιώξει συναντήσεις με του αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις και προτάσεις του επί του θέματος. Τονίζει ωστόσο πως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα δεχθεί τη δημιουργία τετελεσμένων και ότι, στο πλαίσιο της προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, θα προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα χρησιμοποιήσει κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων.
Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου