ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ελληνικόν ΑΕ vs Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας


της Χαράς Τζαναβάρα
Νέα επεισόδια στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η «Ελληνικόν Α.Ε.» στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), τον φορέα που ιδρύθηκε το 1989 με έδρα το τότε εν ενεργεία αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και έχει διασώσει πάνω από 23.000 αντικείμενα που συνδέονται με την ιστορία του πρώην εθνικού αερομεταφορέα, καθώς και επτά αεροσκάφη.
Δικαστικός επιμελητής επέδωσε στις 24 Ιουλίου «Εκθεση βίαιης αποβολής», με την οποία ο φορέας που διαχειρίζεται το ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων απειλεί με κατάσχεση όλων των πολύτιμων υλικών που έχουν συγκεντρώσει οι εργαζόμενοι, με δική τους πρωτοβουλία και επιβάρυνση.
Το πρώτο χτύπημα είχε έρθει το 2013, όταν η τότε διοίκηση της «Ελληνικόν» ζήτησε και πέτυχε να καταλογιστεί μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας Πειραιά ένα υπέρογκο πρόστιμο στο Πολιτιστικό Κέντρο για... αυθαίρετη κατάληψη δημοσίου ακινήτου!
Με τις παρεμβάσεις τους, τα περίπου 4.500 μέλη του Πολιτιστικού Κέντρου πέτυχαν να διαγραφεί το πρωτοφανές πρόστιμο, με τροπολογία που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2016.

Η πιο σημαντική κατάκτησή τους ήρθε ένα χρόνο αργότερα, με την ίδρυση Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας που έγινε δεκτή από το επενδυτικό σχήμα και λίγο αργότερα κατοχυρώθηκε με το προεδρικό διάταγμα που καθορίζει την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά (ΦΕΚ 35 ΑΑΠ της 1.3.2018).
Μάλιστα, στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), που εκπόνησε το επενδυτικό σχήμα, γίνεται εκτενής αναφορά στα τρία υπόστεγα της παλιάς Ολυμπιακής, που έχoυν ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Τα δύο χρονολογούνται από το 1938 και το τρίτο κατασκευάστηκε περί το 1950. Στη σελίδα 60 του ΣΟΑ, αναφέρεται ότι «η ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας είναι μέρος της τεχνολογικής προόδου της χώρας μας» και σημειώνεται ότι «τα ιστορικά υπόστεγα δεν θα διατηρηθούν και αναδειχθούν μόνο για την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία, αλλά θα αξιοποιηθούν για να στεγάσουν μέσα στους χώρους το πρώτο Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, μαζί με άλλες συναφείς πολιτιστικές χρήσεις».
Σε επόμενη παράγραφο συμπληρώνει ότι το νέο μουσείο «είναι μεγάλο πλεονέκτημα του σχεδιασμού, καθώς θα εμπλουτίσει το πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιομηχανικής και μηχανικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και θα τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης ως ένα από τα λιγοστά μουσεία εξερεύνησης που βρίσκεται στο αυθεντικό περιβάλλον του».
Ολες αυτές οι επισημάνσεις φαίνεται πως είναι «ψιλά γράμματα» για τη σημερινή διοίκηση της «Ελληνικόν Α.Ε.», η οποία συνεχίζει την «παράδοση» της προκατόχου της. Απευθύνθηκε πάλι στην Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά, η οποία ανέλαβε τη διαδικασία αποβολής του Πολιτιστικού Κέντρου από το δημόσιο κτήμα του Ελληνικού και έστειλε δικαστικό κλητήρα.
Ο τελευταίος επισκέφθηκε τον χώρο στις 24 Ιουλίου και συνέταξε την υπ’ αριθμό 2545 «Εκθεση βίαιης αποβολής και εγκατάστασης», στην οποία καταγράφονται αναλυτικά όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο μικρό λυόμενο κτίριο του Μουσείου, που λειτουργεί από το 1991.

Παρέδωσαν τον χώρο

Στον περιβάλλοντα χώρο του, με έκταση 21 στρεμμάτων, εντόπισε επτά παλιά αεροσκάφη, τα οποία περιγράφει αναλυτικά. Πρόκειται για τρία Boeing διαφορετικού τύπου, που είχαν αγοραστεί από το 1969 έως και το 1975 και έχουν διαγραφεί από το νηολόγιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), δύο Cessna, ένα Piper και ένα τύπου Hellenic Bac One-Eleven, που αποτελούν πολύτιμα απομεινάρια της παλιάς «Ολυμπιακής», όπως και άλλα αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1930 και συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο.
«Αγοράσαμε τα ιστορικά αεροσκάφη χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τσατσαράγκος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, που εξηγεί ότι ο φορέας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μετακινήσει σε άλλους χώρους τα αεροσκάφη. Μας ενημερώνει ότι έχει παραδοθεί ο χώρος του μουσείου από τον περασμένο Ιούνιο, όπως προέβλεπε η συμφωνία.
«Ολες αυτές οι πρωτοφανείς ενέργειες υπονομεύουν τη δημιουργία μουσείου» προσθέτει και εκφράζει φόβους ότι τα πολύτιμα εκθέματα απειλούνται με πλειστηριασμούς.
«Εχουμε ήδη αποστείλει επιστολή προς όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, ζητώντας την παρέμβασή τους, και επαγρυπνούμε για να διατηρηθούν στο ακέραιο τα κομμάτια της ιστορίας της Πολιτικής Αεροπορίας που καταφέραμε να διασώσουμε», τονίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου, που γι’ άλλη μια φορά είναι ο αποδέκτης των αψυχολόγητων κινήσεων της «Ελληνικόν Α.Ε.».
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τη γνώμη της εταιρείας, αλλά δεν κατάφερε να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπό της. Να σημειωθεί ότι, με τη σύμφωνη γνώμη και των επενδυτών, εξακολουθούν να στεγάζονται δέκα από τους συνολικά 69 φορείς που στεγάζονται σε κτίρια του παλιού αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου