ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέντευξη με την Γιώτα Κασούτσα των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


1 . Πριν περάσουμε στα δημοτικά και στο τι  σκέφτεστε για το Δήμο , πείτε μου σας παρακαλώ  τη γενικότερη γνώμη σας για τον Κλεισθένη που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα . Ποια είναι τα θετικά του σημεία και ποιες οι αδυναμίες του;

Ως διοικητική μεταρρύθμιση ο Κλεισθένης δεν ανατρέπει, όπως θα έπρεπε,  τον Καλλικράτη ούτε στην φιλοσοφία του ούτε και στο σύνολό του ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτή είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του.  Η κύρια τομή που φέρνει είναι το σύστημα εκλογής της απλής αναλογικής και αυτή θεωρώ ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, γιατί ενθαρρύνει αλλά και απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή από τους δημότες στα κοινά . Παράλληλα όμως, όσο αφορά Δήμους όπως ο δικός μας, καταργεί τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια. Ενώ με μια πρώτη ματιά δίνεται η εντύπωση ότι αυτονομούνται και έτσι ενδυναμώνονται τα τοπικά συμβούλια,  επί της ουσίας απομακρύνονται από την διοίκηση του Δήμου ακόμα περισσότερο, πολύ μάλλον που εξακολουθούν και με τον Κλεισθένη να μην έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες ούτε σοβαρούς οικονομικούς πόρους.




2.Είστε η πρώτη παράταξη που έσπευσε, σχεδόν ένα χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές,  να δηλώσει «παρούσα»  διευκρινίζοντας επιπλέον ότι επικεφαλής θα παραμείνει ο κ.  Μέγκος. Γιατί αυτή η βιασύνη; Δεν θα μπορούσατε πρώτα να δείτε πως θα διαμορφωθεί ο εκλογικός χάρτης και στη συνέχεια να κάνετε τις όποιες ανακοινώσεις;  Σας ρωτώ γιατί  κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ - ίσως προβοκατόρικα- ισχυρίζονται ότι πρώτο  μέλημά σας είναι να καταγραφεί το ποσοστό της  ΛΑΕ στη βάση της αντίθεσης με την κυβέρνηση….

Αν υπάρχουν τέτοιες απόψεις σε κάποιους από το ΣΥΡΙΖΑ, τις θεωρώ πολύ αφελείς, επομένως δεν είναι τέτοιες αλλά  επί  σκοπώ διαδίδονται.  Νομίζω πως μπαίνει και η εφημερίδα σας στον «πειρασμό» να εξυπηρετήσει άλλους και δεν είναι σωστό.  Θέλω να πω ότι  «αφελείς» ερωτήσεις του τύπου,  ποιος σας στηρίζει ή από ποιόν στηρίζεστε, εκφράζουν και αναπαραγάγουν παλαιοκομματισμό και μικροπολιτικές. Πρακτικές που ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν τα κυρίαρχα πολιτικά κυβερνητικά κόμματα αλλά και τα μικρότερα, για να εντάξουν την Αυτοδιοίκηση στο δικό τους πολιτικό-κυβερνητικό ή ιδεοληπτικό  πλαίσιο, απομακρύνοντάς την  έτσι από την ουσία της  και χρησιμοποιώντας την για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους.        Γι’αυτό μια καλή ερώτηση που θα έπρεπε να μου κάνετε και καλό θέμα για να συζητήσουμε θα ήταν:  η Αυτοδιοίκηση μπορεί ή πρέπει να πατρονάρεται από την κεντρική πολιτική σκηνή; Αν μου είχε υποβληθεί η ερώτηση, θα απαντούσα  σαφώς,  πως όχι.   Η δε  δημοτική παράταξη ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ από την ίδρυσή της το έτος 2010 έχει απαντήσει στο ερώτημα αυτό με τα   αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της και την αυτοτέλειά της,  με την ουσιαστική εννοιολογικά σημασία των όρων.  Τρανό παράδειγμα η συμμετοχή σε αυτή συνδημοτών μας διαφορετικών πολιτικών αφετηριών. Κι αν στο ξεκίνημά μας η πλειονότητα των μελών μας ήταν άνθρωποι κυρίως από τον χώρο των κινημάτων σήμερα έχουμε διευρυνθεί. Σήμερα συμμετέχουν σ’ αυτή δημότες που υποστηρίζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο και από το χώρο της Δεξιάς έως και την Αριστερά. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η θέληση και η προσπάθεια να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Η συνέργεια των μελών μας που είναι μια πραγματικότητα, όπως αντιλαμβάνεστε  δεν καθορίζεται από τις πολιτικές διαφορές τους. Καθορίζεται από τους κοινούς στόχους και σκοπούς για την ευημερία του τόπου  και πάνω στο πρόγραμμα και τις αρχές αυτοδιοίκησης της δημοτικής παράταξης.  Άρα η πολιτική τοποθέτηση του κάθε δημότη  ο οποίος αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα αυτοδιοικητικό σχήμα και να ασχοληθεί με τα κοινά,  δεν  καθορίζει και δεν αφορά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας αυτοδιοικητικής παράταξης. Επομένως το ποσοστό της δημοτικής μας παράταξης δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη κανενός πολιτικού κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΛΑΕ κ.λ.π. Επίσης στα περί βιασύνης της παράταξης να δηλώσει παρούσα και  να αναγγείλει τον επικεφαλή της, θέλω να πω,  ότι δεν υπήρξε καμία βιασύνη. Η παράταξή μας είναι παρούσα στο Δήμο Δελφών οκτώ συνεχόμενα χρόνια με αρχές, θέσεις, προτάσεις και συγκεκριμένη δράση στα καθημερινά  προβλήματα του Δήμου Δελφών και των δημοτών και ανοιχτή σε όποιον δημότη θέλει να συμπορευτεί μαζί μας, κομίζοντας και τις δικές του απόψεις για τα κοινά. Όσο αφορά τον ορισμό του Τάκη Μέγκου ως επικεφαλή της παράταξης, η θέση του ως επικεφαλή επιβεβαιώθηκε τον Ιούλιο του 2017 και ξανά τον Ιούνιο του 2018 σε Γενικές Συνελεύσεις.


3.Αν και είναι νωρίς ακόμη θα  ήθελα ωστόσο τη γνώμη σας στο ερώτημα ποιο θα είναι το πολιτικό διακύβευμα των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. 


Το πολιτικό διακύβευμα για την τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής,  είναι η αύξηση της  συμμετοχής δημοτών στα κοινά και η ικανότητα των Δημάρχων να συνθέτουν. Αυτά θα είναι τα κρίσιμα. Αν αυτά επιτευχθούν  στους περισσότερους Δήμους ίσως αποτελέσουν την εκκίνηση για μια νέα προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης να απεξαρτηθεί από την Κεντρική εξουσία. Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση τίνι να γίνει το μακρύ χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης που θα υλοποιεί τις πολιτικές της αποφάσεις, χωρίς να έχει κανένα τρόπο αντίδρασης.  

                                         

4.       Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το γεγονός αυτό , που ουσιαστικά ευνοεί τις συνεργασίες, δεν οδήγησε τη σκέψη σας  στο ενδεχόμενο κάποιας προεκλογικής συμμαχίας με κάποια άλλη παράταξη στη βάση προγραμματικής συμφωνίας ή δεν το έχετε απορρίψει τελεσίδικα;
  

Αυτό που λέτε δεν είναι σωστό.  Η απλή αναλογική δεν έρχεται να βοηθήσει τις προεκλογικές συνεργασίες. Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που επιδιώκει να εκφρασθεί αυθεντικά, χωρίς παραμορφώσεις  και στρεβλώσεις,  η  ψήφος του  εκλογικού σώματος στα συμβούλια που  θα δημιουργηθούν. Αυτό είναι δημοκρατία. Το τι μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές μεταξύ των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που θα εκλεγούν, θα το εκτιμήσουμε και θα το δούμε τότε.



5.Στις προηγούμενες εκλογές είχατε, μεταξύ άλλων, τη στήριξη του τότε ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σε εκδήλωσή σας είχε μιλήσει ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Σήμερα, εκτός από τους δραστήριους πολίτες, από τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής φαίνεται να σας στηρίζει  μόνο η  ΛΑΕ του κ Λαφαζάνη.   Αλήθεια πόσο ψηλά βάζετε αυτήν τη φορά τον πήχη; Στις προηγούμενες εκλογές είχατε καταγράψει διψήφιο ποσοστό…

Επειδή το ποσοστό μας δεν μπορεί να είναι τριψήφιο, θα εξακολουθήσει να είναι διψήφιο. Η ανοδική μας πορεία μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο Δήμο Δελφών  θα συνεχίσει να είναι αυξανόμενη.  Αυτό το προδιαγράφει η συμμετοχή νέων δημοτών στην παράταξή μας.  Κατά τα λοιπά και όσο αφορά την στήριξή μας από πολιτικά κόμματα, έχω επί της ουσίας απαντήσει παραπάνω. Πάντως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΛΑΕ στήριξαν ποτέ επίσημα την παράταξή μας. Πιστεύω ότι αντίθετα η δράση των μελών μας, που ανήκαν το 2014 στο ΣΥΡΙΖΑ,  τον  «βοήθησε» στην τότε πορεία του.



6. Θα ήθελα να μου κάνετε μια γενική αποτίμηση της δημοτικής αρχής. Που θεωρείτε ότι τα πήγε καλά και που τα «θαλάσσωσε;»

7. Θα μπορούσατε μετεκλογικά να συνεργαστείτε με την παράταξη του κ Παναγιωτόπουλου και αν ναι κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις;

8. Θα ήθελα ακόμη να μου καταθέσετε μια γενική άποψη  για τη δράση και τη θέση των παρατάξεων Ταγκαλή και Δρακάκη.

9. Άφησα επίτηδες τελευταία τη «Λαϊκή Συσπείρωση» γιατί , εκτός τις υπαρκτές πολιτικές και ιδεολογικές σας διαφορές, διέκρινα ότι σε πολλές περιπτώσεις  στηρίζατε κάποιες πρωτοβουλίες της, ειδικά ότι είχε να κάνει με ψηφίσματα που αφορούν τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσατε ακόμη και προεκλογικά να συνεργαστείτε και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις.

Θα απαντήσω συνολικά στις παραπάνω τέσσερεις ερωτήσεις.

Δεν είναι ώρα για την αποτίμηση του έργου της δημοτικής αρχής. Ούτε  θέλω να κρίνω αυτή τη στιγμή τις θέσεις και δράσεις των άλλων παρατάξεων. Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να συζητήσουμε γι’αυτά.  Σ’αυτή τη συνέντευξη προτιμώ να μιλήσω για την παράταξή μου. Έτσι και όσο αφορά  την στήριξη από μέρους μας προτάσεων ή πρωτοβουλιών άλλων δημοτικών παρατάξεων, αυτό έχει πράγματι συμβεί στο δημοτικό συμβούλιο, όταν κρίναμε ότι είναι για το καλό του τόπου ή ήταν σύμφωνες με τις απόψεις μας.  Τούτο καταδείχνει ότι δεν είμαστε «κολλημένοι», αλλά μας ενδιαφέρει το δημοτικό συμβούλιο να παράγει εποικοδομητικό έργο και σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε από κείνους που κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Εξάλλου έχουμε κάνει και εμείς  προτάσεις για διάφορα θέματα που είχαν ευρύτατη αποδοχή ή και «αναγκάστηκε» να υιοθετήσει τις απόψεις μας η Δημοτική Αρχή, όπως και οι άλλες παρατάξεις. Το κρίσιμο φυσικά για εμάς πάντα είναι η ουσία της πρότασης όταν αφορά τον Δήμο. Το πολιτικό πλαίσιο που μπαίνει πολλές φορές έχει κάποια σημασία ως αφετηριακή σκέψη και ποιόν εκφράζει μέσα στην κοινωνία. Όμως όπως έχει αποδειχτεί και στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, το πολιτικό-ιδεολογικό πλαίσιο που προβάλουν πολλές φορές παρατάξεις κλπ για να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, έχει γίνει «λάστιχο» θα έλεγα. Και ως προς το θέμα αυτό δεν εξαιρώ κανένα. Όσο αφορά την προεκλογική συνεργασία της δικής μας παράταξης με άλλη από τις υφιστάμενες, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.  Κάτι τέτοιο, από οποιαδήποτε παράταξη και αν προερχόταν η πρόταση, θα σήμαινε την δημιουργία μίας νέας παράταξης με κατάργηση των παρατάξεων που θα συνέπρατταν. Αν στην πορεία προς τις εκλογές εμφανιστεί κάποια νέα προσπάθεια συνδημοτών μας συμμετοχής τους στα κοινά, τότε ίσως μπούμε στις διαδικασίες που αναφέρεστε εφ’ όσον το επιθυμούν και οι ίδιοι.  

10 Ιεραρχήστε μου σας παρακαλώ τα 2-3 κορυφαία  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Δελφών και ποιες είναι , εν τάχει, οι λύσεις που προτείνετε.

Ένα είναι το μείζον- κορυφαίο πρόβλημα στο Δήμο Δελφών: πάσχει η ποιότητα της ζωής των δημοτών (σε καθαρό νερό, σε καθαρές θάλασσες, σε καθαρές πόλεις και χωριά, σε επισκευή του οδικού δικτύου, σε προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος). Εμείς σαν παράταξη  εκεί δώσαμε βάρος εξ αρχής  και αναδείξαμε τα προβλήματα σ’αυτούς τους τομείς και εκεί θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε το βάρος.  Η ποιότητα της ζωής των δημοτών είναι  ένα πρόβλημα που πρέπει να του αφιερωθείς, να προσηλωθείς σ’αυτό για να το λύσεις και όχι να καταναλώνονται χρόνος, δυνάμεις και χρήμα σε άλλες κατευθύνσεις.......... Όλα τα υπόλοιπα έπονται.

11. Ποια είναι η θέση σας για το κυκλοφοριακό της Άμφισσας;

 Το κυκλοφοριακό της Άμφισσας, ως έχει σήμερα, είναι φανερό ότι σχεδιάστηκε από  «πρόσωπα» που δεν ζουν, δεν περπατούν, δεν οδηγούν στην πόλη της Άμφισσας, αλλιώς δεν εξηγείται το κομφούζιο που επικρατεί και οι δυσκολίες ή η πολυπλοκότητα στις διαδρομές για να φτάσεις στον προορισμό σου, που ενώ είναι κοντινός καταλήγει να γίνεται μακρινός. Πιστεύω ότι για τους επισκέπτες η πόλη θα φαντάζει λαβύρινθος.  Η πόλη είναι σαν καρουζέλ, μάλλον σαν δύο καρουζέλ αφού έχει κοπεί στα δύο, με την πάνω πλατεία να επιτρέπεται παντού η στάθμευση, ενώ στην  κάτω πλατεία δεν επιτρέπεται η στάθμευση και πολλά άλλα άστοχα ( όπως οι μη αναγκαίες πεζοδρομήσεις, νέες και παλαιότερες, οι ανεπαρκείς χώροι parking). Επιτέλους αντιλήφθησαν οι ιθύνοντες, όχι από μόνοι τους βέβαια αλλά λόγω των πανταχόθεν διαμαρτυριών και ας όψονται και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές και  έχουν προτείνει τροποποιήσεις που σύντομα θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο για να εγκριθούν.  Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι αρκετές οι τροποποιήσεις αυτές και ότι και αυτή η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει αποσπασματικά το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης και όχι συνολικά.

12. Σε σχέση με τις μεταλλευτικές εταιρίες αρκετοί πολίτες-   από άγνοια ή κακεντρέχεια- ισχυρίζονται ότι θέλετε να κλείσουν. Διευκρινίστε παρακαλώ τη θέση σας σε αυτό. Επιπλέον διευκρινίστε  αν θεωρείτε ότι το μετάλλευμα μπορούν να το εκμεταλλεύονται αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικές εταιρίες ή θα μπορούσε  να υπήρχε και άλλης μορφής ιδιοκτησία.

Θεωρητικά η εκμετάλλευση του βωξίτη μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, ιδιώτη ή το κράτος ή το Δήμο, όμως αυτό σχετίζεται με την πολιτική βούληση και το πολιτικό- οικονομικό  σύστημα γενικότερα. Εκείνο όμως που προέχει,  είναι η επάρκεια και η σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών που εποπτεύουν αυτόν που εκμεταλλεύεται τον βωξίτη είτε είναι ιδιώτης είτε είναι κρατικός είτε δημοτικός φορέας. Γιατί μόνο τότε μπορεί να διασφαλιστεί χρηστή παραγωγική διαδικασία, ασφάλεια στην εργασία, προστασία του περιβάλλοντος, διασφαλισμένο οικονομικό έσοδο με τελικό επιδιωκόμενο στόχο το γενικότερο όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Όποιοι ισχυρίζονται ότι θέλουμε να κλείσουν τα μεταλλεία, κάνουν ότι αγνοούν ότι, όποτε χρειάστηκε,  προασπιστήκαμε το δικαίωμα στην εργασία και στην ασφάλεια  των εργαζομένων στα μεταλλεία και ήμασταν ενάντια στις απολύσεις.  Επίσης κάνουν ότι αγνοούν,  ότι ο κόμβος στο ΛΑΡΝΑΚΙ Ιτέας, που είχαν από 40 χρόνια πριν υποχρέωση οι εταιρείες εκμετάλλευσης του βωξίτη να έχουν κατασκευάσει, όμως αδιαφορούσαν προκλητικά,  ότι εντέλει κατασκευάστηκε μόλις πέρυσι μετά από 10ετή αγώνα Κινήσεων Πολιτών  και της παράταξής μας, που προασπιστήκαμε το περιβάλλον και την ασφάλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων στην εθνική οδό.



13.   Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 σας είδαμε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν ήσασταν επειδή διαφωνήσατε με τη συμφωνία με τους δανειστές. Σήμερα ποια είναι η άποψή σας για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και το βουλευτή κ Κωστοπαναγιώτου;


Πιστεύω πως κάθε φορά ο χρόνος, οι  συνθήκες, η στιγμή είναι διαφορετικές. Δεν μετανιώνω που πήρα μέρος στις Εθνικές εκλογές τον Γενάρη του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι έκρινα τότε ότι  έπρεπε να γίνει και πολλοί ήμασταν  εκείνοι και εκείνες  από την παράταξη που τότε παλέψαμε για μια συγκεκριμένη πολιτική αλλαγή στον τόπο με στόχους και ορόσημα.  Στην συνέχεια άλλαξαν τα δεδομένα για όλους μας. Έκανε ο καθένας και η καθεμία τις επιλογές του. Η χώρα βρίσκεται ακόμα στον πυρήνα  πολιτικών εξελίξεων. Οι πολιτικές εξελίξεις είναι πολυπαραγοντικές και πολυεπίπεδες. Θα περάσει χρόνος για να αποδειχθεί ποιος κράτησε την σωστή στάση και ποιος όχι. 

14. Θα θέλατε άλλη φορά να διεκδικήσετε αξίωμα στην κεντρική πολιτική σκηνή ή πλέον για εσάς η αυτοδιοίκηση είναι η «Ιθάκη» σας 


Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πολιτική συγκυρία αισθάνομαι πως η μάχη για την Αυτοδιοίκηση είναι ουσιαστική και πρωτεύουσας σημασίας  για μένα  και  σ’ αυτό δίνω βάρος  ως δημότης του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου