ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ έριξαν άγκυρα στη Θεσσαλονίκη

του Σταύρου Τζήμα
Μέχρι πριν από τρία-τέσσερα χρόνια τα όσα γίνονται από τη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη ΔΕΘ και τους Αμερικανούς θα ήταν αδιανόητα. Να επίκειται δηλαδή ελλιμενισμός, στον Θερμαϊκό της ναυαρχίδας του αμερικανικού 6ου στόλου και να μην καλείται «ο λαός» να σπεύσει στην προκυμαία να φωνάξει συνθήματα. Να γίνονται διαδηλώσεις στο σημαιοστολισμένο με τα χρώματα της αστερόεσσας κέντρο της πόλης χωρίς να ακουστεί εν βοή το «yankees go home». Ποιος να το έλεγε ότι μια μέρα θα στοιχίζονταν στην αίθουσα του Βελλιδείου, πίσω από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, όλοι εκείνοι που κάποτε, όχι πολύ μακριά, εξακόντιζαν κατάρες εναντίον των «Αμερικανών ιμπεριαλιστών» και των «ντόπιων υπηρετών» τους ή θα «δίκαζαν» στην Αθήνα σε λαϊκό δικαστήριο τον Μπιλ Κλίντον;
Αλλαξαν οι καιροί και οι Αμερικανοί ήρθαν καλοδεχούμενοι στη Θεσσαλονίκη, σε ρόλο τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ, φέρνοντας εταιρείες-κολοσσούς, και διαβεβαιώσεις για την επιλογή τους να αναδείξουν την Ελλάδα ως τον προνομιακό τους σύμμαχο στην επικίνδυνα μεταβαλλόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία να βελτιωθεί το κλίμα στην κοινή γνώμη για τις ΗΠΑ από την εντυπωσιακή συμμετοχή της στην έκθεσή μας, και ήταν αυτός ένας από τους στόχους της επιλογής μας», έλεγε στην «Κ» στέλεχος της ΔΕΘ. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ δεν παρέλειπε σε κάθε δήλωσή του να υπογραμμίζει τη βούληση των ΗΠΑ να ενισχύσουν με επενδύσεις την Ελλάδα και ειδικά τη Μακεδονία και Θράκη, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, διαμηνύοντας ταυτόχρονα και πίσω από τα σύνορα ότι «οι Αμερικανοί επέστρεψαν και μάλιστα δυναμικά». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, που εξήρε τις προσπάθειες των Ελλήνων για την έξοδο από την οικονομική κρίση και διακήρυξε τη βούληση της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην ανόρθωση της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία του στη ΔΕΘ για να αναδείξουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα στους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Πάιατ το είπε ξεκάθαρα: το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και επενδύσεων αλλά και σε αυτά της ασφάλειας και της άμυνας. Διάσταση που υπογραμμίστηκε με τον κατάπλου στον Θερμαϊκό της ναυαρχίδας του 6ου στόλου «USS Mount Whitney», και την ταυτόχρονη παρουσία στη ΔΕΘ του Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης (NRDC) –συμμετέχει και η Ελλάδα ως μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας– το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM) όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Νότιο Αιγαίο αλλά και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και Θράκη είναι μια ζώνη υψηλού γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ και Ευρωπαίους. Διέρχονται ή σχεδιάζεται να περάσουν από τα εδάφη της αγωγοί φυσικού αερίου ενταγμένοι στα σχέδια απεξάρτησης της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης από τα ρωσικά ενεργειακά πεδία. Γειτνιάζει με περιοχές στις οποίες διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Δύσης και συντηρούνται εστίες έντασης που μπορούν να προκαλέσουν συνθήκες επικίνδυνης αποσταθεροποίησης. Είναι, υπό προϋποθέσεις, ένα ισχυρό ανάχωμα ανάσχεσης της επιχειρούμενης καθόδου της ρωσικής επιρροής στο Αιγαίο, και ταυτόχρονα ένα φυσικό στρατιωτικό προγεφύρωμα σε περίπτωση εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε κρίσεις στην Ουκρανία, τον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η οικονομική θωράκισή της θεωρείται ως εκ τούτου επιβεβλημένη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε ευαίσθητες περιοχές της, όπως η Αλεξανδρούπολη.
Μιλώντας ο κ. Πάιατ στην «Κ» της περασμένης Κυριακής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη, που παίρνουν μέρος σε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. «Περιμένω αυτού του είδους οι επιχειρήσεις ότι θα συνεχιστούν. Φέτος θα είναι στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθούμε μαζί το Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ που, παρότι δεν είναι πολύ γνωστό, έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Νότιο Αιγαίο αλλά επίσης και προς τον Βορρά με την αυξανόμενη συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη μακρά εμπλοκή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», είπε. Στην κορυφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος παραμένει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το οποίο δεν παύουν να ρίχνουν «καρφιά» για τον επενδυτικό όμιλο που το αγόρασε και βεβαίως αυτό της Αλεξανδρούπολης, στρατηγικής σημασίας για την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.
Εξυπνη επιλογή
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ καθ’ αυτήν τώρα, οι διοικούντες βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο να προσελκύουν «οικονομικές υπερδυνάμεις» στην έκθεση. Είναι αυτός της «τιμώμενης χώρας» που προσδίδει στον θεσμό μια προστιθέμενη αξία και όχι μόνο στον επικοινωνιακό τομέα.
Πέρυσι, η τιμή έγινε στην Κίνα, το 2016 στη Ρωσία, φέτος η ΔΕΘ και η πόλη ζουν το «αμερικανικό όνειρο», ενώ του χρόνου θα γνωρίσουν τα επιστημονικά και οικονομικά επιτεύγματα μιας από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, της Ινδίας. Ο πρόεδρος της Hellexpo ΔΕΘ Τάσος Τζήκας λέει ότι με τον θεσμό της τιμώμενης χώρας, «η έκθεση δημιουργεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας, την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν φορείς και ιδιώτες για ενημέρωση, επαφές και συνεργασίες με επιχειρήσεις και επενδυτές προερχόμενους από τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου