ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Απέφυγαν να απαντήσουν οι περισσότεροι δήμοι....




Απέφυγαν να απαντήσουν οι περισσότεροι δήμοι για τη λειτουργία των ΒΙΟΚΑ

Μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση των υγρών αστικών αποβλήτων στη Στερεά








Αναφερθήκαμε με παραδείγματα στη ρύπανση της Παραλίας Λιβανατών και στη μη λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Αταλάντης, στη ρύπανση της θάλασσας στην Ιτέα και στα προβλήματα του ΒΙΟΚΑ Ιτέας, στο Καρπενήσι, τη Στυλίδα και στο Μώλο. Είδαμε την πρόσφατη ανακοίνωση της χρηματοδότησης του έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΒΙΟΚΑ Αιδηψού μετά από μια χρόνια δυσλειτουργία του. Προέκυψε στο μεταξύ και η πλημμελής λειτουργία του ΒΙΟΚΑ Καμένων Βούρλων, με τα προβλήματα της ρύπανσης της Παραλίας Καινουρίου, την οποία κατήγγειλαν οι κάτοικοι. Για την περίπτωση των Καμένων Βούρλων περιμένουμε το πόρισμα της αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.   




Ύστερα από τις ανακοινώσεις μας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με έγγραφό της (Α.Π. 4066/83151/8-6-2018) προς όλους τους δήμους της Στερεάς ζήτησε να απαντήσουν για την κατάσταση της λειτουργίας των βιολογικών τους καθαρισμών. Απάντησαν μόνο οι πέντε από τους έξι Δήμους της Βοιωτίας.  Απάντηση πήραμε κι εμείς από το Δήμο Δελφών, ύστερα από δικό μας αίτημα. Όλοι οι άλλοι δήμοι της Περιφέρειας απέφυγαν να απαντήσουν για ευνόητους λόγους. Μας επιτρέπουν να υποψιαζόμαστε διάφορα.



Από τις απαντήσεις των πέντε Δήμων της Βοιωτίας (δεν απάντησε ο Δήμος Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, παρά τις οχλήσεις από την Αποκεντρωμένη) προκύπτει ότι:

- ο ΒΙΟΚΑ Ορχομενού «δεν λειτουργεί διότι εκκρεμεί η οριστική παραλαβή του έργου κατασκευής του και η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης “ακαθάρτων” υδάτων της Δ.Κ Ορχομενού» ( Α.Π. 4613/6-7-2018 Δήμου Ορχομενού) 

- ο ΒΙΟΚΑ στο Δήμο Αλιάρτου - Θεσπιέων λειτουργεί μόνο «με βοθρολύματα. Η σύνδεση του αποχετευτικού είναι σε εξέλιξη.» (Α.Π. 3534/29-6-2018 Δήμου Αλιάρτου - Θεσπιέων)



Σίγουρα τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι ελλιπέστατα. Και δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Αναφερόμαστε κυρίως σε ευαίσθητα υδάτινα και θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως είναι ο Μαλιακός, ο Ευβοϊκός και ο Κορινθιακός κόλπος. Αναφερόμαστε σε περιοχές με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Και μόνο με τη σκέψη στον Ασωπό, έπρεπε όλοι να είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι στα ζητήματα αυτά. Οι αιτιάσεις και οι ενστάσεις δεν αφορούν μόνο στους δήμους, αλλά αφορούν και στην ΠΕΔ και κυρίως στην Περιφέρεια και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που έχουν την ευθύνη της προστασίας του Περιβάλλοντος∙ δεν χρειάζεται να πούμε ονόματα.

 

Παρ’ όλα αυτά κατά ειρωνικό τρόπο… «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος του Ευρωπαϊκού Έργου TOUREST (TOURISM WATER MANAGEMENT FOR SUSTAINABLE ADRION COASTAL AREAS), Διαχείριση υδάτων στον Τουρισμό για βιώσιμη ανάπτυξη παράκτιων περιοχών της Αδριατικής. Ένα έργο που υποστηρίζει τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση πολιτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πρακτικών ενίσχυσης της αποδοτικής χρήσης των υδάτων στις παράκτιες περιοχές της Αδριατικής. Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg Adrion», έχει συνολικό προϋπολογισμό 972 χιλ. Ευρώ και μετέχουν συνολικά 10 εταίροι



Στο μεταξύ, όπως είχαμε γράψει στις 17.8.2018, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου έχει εγκρίνει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Στερεάς και τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των λυμάτων των οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων - οικισμοί Γ’ κατηγορίας - που για την Στερεά αφορά σε 45 οικισμούς.[http://www.mou.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=509]. Περιμένουμε τα στοιχεία από την Περιφέρεια: ποιοι οικισμοί είναι στο σχεδιασμό και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων.



Η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν φτάνει μόνο να κατασκευάζονται οι βιολογικοί καθαρισμοί. Πρέπει με ιδιαίτερα σοβαρό τρόπο - κι εδώ κρίνεται η αυτοδιοίκηση - να εξασφαλίζεται και η λειτουργία τους, όταν μάλιστα το κόστος συντήρησης και λειτουργίας θεωρείται αρκετά σημαντικό. Από την άλλη, η έλλειψη τεχνογνωσίας των μικρών δήμων για τη διαχείριση τέτοιων σύνθετων εγκαταστάσεων έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να τους υπολειτουργούν ή να αναθέτουν σε εργολάβους τη λειτουργία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



Σήμερα, μετά από τόσες εμπειρίες για την ποιότητα των νερών, την ποιότητα ζωής και του περιβάλλοντος, δεν δικαιούμαστε να εφησυχάζουμε∙ δεν δικαιούμαστε να μην απαιτούμε το αυτονόητο: με κάθε τρόπο να λειτουργήσουν σωστά οι βιολογικοί καθαρισμοί, να αξιοποιηθούν οι όποιες κατασκευές και να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός τους και τα δίκτυα αποχέτευσης.

Λαμία, 27/9/2018



Περιφερειακή Αυτοδ/κή Παράταξη
greenfth@otenet.gr - τηλ: 6977261256
ΣΥΝ: 6 έγγραφα

Πληροφορίες: 6977261256


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου