ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Πτωχευμένες Πολίτείες Αμερικής

Ξενοφώντας Ερμείδης
Όταν η JP Morgan κάνοντας το παιχνίδι της έστειλε τα πρώτα μηνύματα στην Ελλάδα, ουδείς ενδιαφέρθηκε αφού όλοι είχαν πρόχειρες τις καραμπίνες αν τους έπαιρναν την γη, το νερό, τα σπίτια και τελικά την ζωή. Στο τέλος οι καραμπίνες στην Ελλάδα αποδείχτηκε πως είναι χρήσιμες μόνο για τους ανυπεράσπιστους λαγούς. 
Με μια κίνηση που θυμίζει προειδοποίηση, η JP Morgan λέει ορθά κοφτά στους Αμερικανούς: «Εάν ζείτε σε κάποια από τις "κόκκινες" πόλεις που φαίνονται στον πίνακα, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να ψάχνετε για άλλη κατοικία».  
Δεν πρόκειται για περιπτώσεις προσωπικών δανείων και κατασχέσεων, πράγμα που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί πολίτες πριν μερικά χρόνια. Πρόκειται για την πτώχευση ολόκληρων πόλεων και πολιτειών. Σε όλες τις περιπτώσεις εκείνο που δεσπόζει είναι η προειδοποίηση πως το κόστος των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων του δημοσίου είναι δυσβάσταχτο και «τρώει» μαζί με τους τόκους δανεισμού τους προϋπολογισμούς των πολιτειών. 
Αν σας θυμίζει κάτι αυτό, μάλλον ζείτε στην Ελλάδα. 
Πρωταθλήτρια στην κούρσα για επερχόμενη πτώχευση είναι η πόλη του Σικάγο η οποία δίνει πάνω από το 60% των φορολογικών εσόδων σε χρέη και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ακολουθούν πάνω από δώδεκα πόλεις που για τους ίδιους λογαριασμούς διαθέτουν πάνω από το 50% των φορολογικών εσόδων τους. 
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις πολιτείες, τις πόλεις και τις κομητείες των ΗΠΑ και τις υποχρεώσεις για τα επόμενα 30 χρόνια και την αναπόφευκτη χρεωκοπία τους. 
 
Η JP Morgan για μια ακόμη φορά προλέγει τα μελλούμενα ως καλή «Πυθία» του συστήματος. Το πως θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί σε προτάσεις αύξησης φορολογίας 30%, είναι άγνωστο.  Για παράδειγμα στη Χονολουλού προτείνουν μια μικρή αύξηση των  εισφορών για το συνταξιοδοτικό των εργαζομένων της τάξεως του 76,121%. 
ΠΗΓΗ  ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου