Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία καταρρέει και οι Τούρκοι πολίτες αρχίζουν να αντικρίζουν τις συνέπειες στην καθημερινότητα τους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αποκτήσει «ιπτάμενο παλάτι».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ahval, καθώς και του Yeni Şafak, ο τούρκος πρόεδρος απέκτησε από το Κατάρ αεροσκάφος 747-8 σε έκδοση VIP.
Το αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο Sahiba Gökçen, στην Κωνσταντινούπολη, το πρωί της Τετάρτης, προερχόμενο από το EuroAirport Βασιλείας-Μυλούζης-Φράιμπουργκ.

Το τζετ πολυτελείας, του οποίου η τιμή ανερχόταν στα 377 εκατομμύρια δολάρια, σχεδιάστηκε για να μεταφέρει 76 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος, ήτοι 94 άτομα σύνολο.
Το τζετ διαθέτει ένα σύστημα ψυχαγωγίας Panasonic και το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ασφαλείας. Είναι επίσης εξοπλισμένο με διάφορες αίθουσες εκδηλώσεων, σαλόνια, αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους καθισμάτων, ενώ έχει ακόμα και δικό του νοσοκομείο.
Όπως είναι λογικό το θέμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας με την αντιπολίτευση και το Gamze Taşçıer, βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), να χαρακτηρίζει το αεροσκάφος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ως «ιπτάμενο παλάτι».
«Το προεδρικό μέγαρο καλεί τους πολίτες της Τουρκίας να σφίξουν το ζωνάρι για να σώσουν τη χώρα και την ίδια ώρα δεν εγκαταλείπουν την πολυτέλεια και την φαντασία», δήλωσε ο βουλευτής.
Το αεροσκάφος VIP 747-8 θα πάρει τη θέση του μεταξύ των 11 άλλων κρατικών αεροσκαφών σ΄ έναν αεροπορικό στόλο, ο οποίος διαθέτει επίσης τρία ελικόπτερα.
Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το αεροσκάφος είναι δώρο του σεϊχη του Κατάρ για να δείξει την «αγάπη του για τον Ερντογάν και την εμπιστοσύνη του στην Τουρκία»