ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Απόλυση γελιογράφου για το "γουρούνι" Νετανιάχου

της Λένας Κυριακίδη

Ένα ισραηλινό περιοδικό απέλυσε γελοιογράφο, παρ' όλο που εργαζόταν πολύ καιρό γι αυτό, μετά από συνεργασία τριών δεκαετιών, επειδή απεικόνισε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλη του δεξιού κόμματός του σαν γουρούνια από τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ.
Το σκίτσο αποτελεί «παρωδία» μιας φωτογραφίας σέλφι με τους κυβερνώντες πολιτικούς να επιχαίρουν για την ψήφιση του αμφισβητούμενου νόμου, που ορίζει πως το Ισραήλ είναι «εβραϊκό κράτος» και πως μόνο οι Εβραίοι έχουν δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στη χώρα, παρά τις οργισμένες αντιδράσεις.
Ο Avi Katz εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα του 1945 και χρησιμοποίησε επίσης την εξής φράση: «Όλα τα ζώα είναι ίσα. Αλλά μερικά είναι πιο ίσα από άλλα». Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία ζώων, που εξεγέρθηκαν εναντίον των ιδιοκτητών τους αλλά έγιναν τελικά πιο αυταρχικοί από τους δυνάστες τους.
Στο έργο του Όργουελ, που αντανακλώνται γεγονότα από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και ακολούθως στη Σταλινική περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, την οποία επέκρινε ο μεγάλος συγγραφέας, οι ηγέτες των γουρουνιών υπόσχονται ισότητα για όλους, αλλά αργότερα αυτοανακηρύσσονται ως προνομιούχα είδη.

Η δημοσίευση του σκίτσου στο αγγλόφωνο δεκαπενθήμερο περιοδικό Jerusalem Report, το οποίο ανήκει στην Jerusalem Post, συνάντησε υποστήριξη αλλά και επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ύστερα η εφημερίδα σταμάτησε τη συνεργασία με τον σκιτσογράφο μετά από τρεις δεκαετίες. «Ο Avi Katz είναι γελοιογράφος που εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Jerusalem Post και αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η σχέση μαζί του», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η Ένωση Δημοσιογράφων στο Ισραήλ κάλεσε την Jerusalem Post να ανακαλέσει κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο βήμα», ενώ ένας συνάδελφος του Katz παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Haim Watzman στην επιστολή παραίτησής του καταδίκασε την απόλυση του εργαζόμενου, «μόνο και μόνο επειδή το έργο του αναστατώσε μερικούς αναγνώστες».
Η καλή δημοσιογραφία «ενοχλεί πάντα από μερικούς αναγνώστες και είναι καθήκον των εκδοτών και διοικούντων της εφημερίδας ή του περιοδικού να στηρίζουν από συγγραφείς και άλλα μέλη του προσωπικού, όταν οι αναγνώστες παραπονούνται για τις ανάλυση και τις απόψεις τους», έγραψε.
► Ξεκίνησε crowdfunding για την υποστήριξη της Katz, που μέχρι στιγμής συγκέντρωσε πάνω από 60.000 σέκελ (12,500 δολάρια).
Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου