ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Ο Νετανιάχου "σκότωσε" κάθε προοπτική για λύση δυο κρατών

της Μαργαρίτας Βεργολιά
Αποθρασυμένοι από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και πιθανόν προετοιμαζόμενοι για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, οι βουλευτές του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου έβαλαν χθες ακόμη ένα καρφί στην ταφόπλακα της λύσης των δύο κρατών.
Στον απόηχο λοιπόν της (μη δεσμευτικής) απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του δεξιού κόμματος Λικούντ υπέρ της προσάρτησης στο Ισραήλ όσων εβραϊκών οικισμών έχουν ανεγερθεί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ενέκριναν τροπολογία στον Βασικό Νόμο (ό,τι πιο συναφές σε Σύνταγμα διαθέτει το Ισραήλ), που προώθησε το ακροδεξιό συγκυβερνών κόμμα Εβραϊκό Σπίτι και η οποία ουσιαστικά στοχεύει σε χαλύβδωση του ισραηλινού ελέγχου στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του κατεχόμενου ανατολικού τομέα.

Αφ’ ενός γιατί ορίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβίβασης κυριαρχικού ελέγχου της Ιερουσαλήμ σε ξένη οντότητα θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Κνεσέτ με ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3.
Αφ’ ετέρου επειδή εξουσιοδοτεί την ισραηλινή Βουλή να αλλάξει με απλή πλειοψηφία (σε σύνολο 120 εδρών) τα όρια του δήμου της Ιερουσαλήμ, υπό τον όρο ότι οι συνοικίες που τίθενται εκτός της πόλης θα παραμένουν υπό την ισραηλινή κυριαρχία.
Πρακτικά, ο νέος νόμος (που θεωρητικά μπορεί να ακυρωθεί με απλή πλειοψηφία από μία άλλη, μελλοντική κυβερνητική συνεργασία) ευθυγραμμίζεται με το υφιστάμενο σχέδιο Νετανιάχου για τη «Διευρυμένη Ιερουσαλήμ», με την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη και την ταυτόχρονη αποκοπή παλαιστινιακών συνοικιών από τη δικαιοδοσία του σημερινού δήμου της Ιερουσαλήμ (όπου οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κάτοικοι ούτως ή άλλως διαθέτουν απλά άδεια παραμονής, η οποία μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή και για κάθε λόγο).
Εξ αυτών, στο «κάδρο» λέγεται ότι ήδη βρίσκονται η Καφρ Ακαμπ -η βορειότερη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από τη Ραμάλα- και ο προσφυγικός καταυλισμός της Σουαφάτ. Αμφότερες οι (παντελώς παραμελημένες από τις δημοτικές αρχές) παλαιστινιακές συνοικίες βρίσκονται εκτός του διαχωριστικού τείχους της ντροπής μεταξύ Ιερουσαλήμ και Δυτικής Οχθης.
Σύμφωνα με τους New York Times, «στα εδάφη τους υπολογίζεται ότι κατοικούν 100.000 Παλαιστίνιοι με δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές».
Και κατά δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Υποθέσεων Ιερουσαλήμ (εκ των βασικών υποστηρικτών της τροπολογίας), Ζέεβ Ελκιν, συνιστούν «δημογραφική» -και κατ’ επέκταση πολιτική- «ωρολογιακή βόμβα».
«Ο νέος νόμος είναι ρατσιστικός κι έχει στόχο να εκκαθαρίσει την Ιερουσαλήμ από τους Αραβες κατοίκους της», κατήγγειλε ο Ισραηλινός Αραβας βουλευτής Ισάουι Φρατζ του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος Μερέτζ. Το Εβραϊκό Σπίτι (που εκπροσωπεί τους εποίκους) οδηγεί το Ισραήλ «σε μια τρομερή καταστροφή», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός ηγέτης των Εργατικών, Ισαάκ Χέρτσογκ.
«Ισοδύναμη με την κήρυξη πολέμου κατά του παλαιστινιακού λαού» χαρακτήρισε την απόφαση της ισραηλινής Βουλής ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. «Η ισραηλινή πλευρά κήρυξε επισήμως το τέλος της λεγόμενης πολιτικής διαδικασίας», υπογράμμισε, «και έχει ήδη αρχίσει να επιβάλλει de facto δικτατορικές πολιτικές».
«Η απόφαση Τραμπ και όλες οι αποφάσεις της Κνεσέτ στερούνται νομιμότητα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπός του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, την ώρα που η Παλαιστινιακή Αρχή αναζητά νέους διεθνείς μεσολαβητές (εκτός των ΗΠΑ) για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πιο κάθετη, η Χαμάς κάλεσε τον Αμπάς να κηρύξει «νεκρές» τις Συμφωνίες του Οσλο και να διακόψει πάραυτα κάθε σχέση με τις ΗΠΑ.
Με αυτά ως φόντο, το αναμενόμενο από τα μέσα Δεκεμβρίου -και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο- ταξίδι του Αμερικανού (ευαγγελικού και ακραιφνώς φιλοϊσραηλινού) αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στη Μέση Ανατολή παραμένει στον «αέρα». Εχοντας ήδη πάρει αναβολή για τις 14 Ιανουαρίου (επισήμως λόγω της ψηφοφορίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, που έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου), εξελίσσεται πλέον σε διπλωματικό... μυστήριο.
Κατά το ισραηλινό ΥΠΕΞ, δεν υπάρχει καν στην ατζέντα του για τον τρέχοντα μήνα. Κατά χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Πενς, θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου, με σταθμούς την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, απέφυγε κάθε αναφορά σε ημερομηνίες.
ΠΗΓΗ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου