ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Βιολογικοί Καθαρισμοί στη Στερεά – εικόνες μιας άλλης εποχής






Λαμία, 7.6.2018



Σημαντικές διαστάσεις τείνει να πάρει το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων και της λειτουργίας των ΒΙΟλογικών ΚΑθαρισμών(ΒΙΟΚΑ) στην Περιφέρεια Στερεάς ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου. Οι περιπτώσεις της Ιτέας και της Παραλίας Λιβανατών είναι αυτές που ήρθαν πρόσφατα στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες. Δεν παύει όμως να είναι πολλές ακόμα οι περιπτώσεις που κρύβονται «κάτω από το χαλί» κυριολεκτικά και κυρίως περιπτώσεις μη λειτουργίας ή κακής λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών και του αποχετευτικού δικτύου, όπως αυτή της Αταλάντης, της Μαλεσίνας, του Γαλαξιδίου, των Δελφών, αλλά και του Καρπενησίου, όπου, μετά από πολλά χρόνια μη λειτουργίας του βιολογικού, δημοπρατήθηκε τελικά το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού. 



Παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος του Ευρωπαϊκού Έργου TOUREST (TOURISM WATER MANAGEMENT FOR SUSTAINABLE ADRION COASTAL AREAS), Διαχείριση υδάτων στον Τουρισμό για βιώσιμη ανάπτυξη παράκτιων περιοχών της Αδριατικής. Ένα έργο που υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση πολιτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πρακτικών ενίσχυσης της αποδοτικής χρήσης των υδάτων στις παράκτιες περιοχές της Αδριατικής. Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg Adrion», έχει συνολικό προϋπολογισμό 972 χιλ. Ευρώ και μετέχουν συνολικά 10 εταίροι.




Στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΝ [http://astikalimata.ypeka.gr] εμφανίζονται στην Περιφέρεια Στερεάς να λειτουργούν είκοσι εννέα(29) βιολογικοί καθαρισμοί. Και συγκεκριμένα: ΒΟΙΩΤΙΑ: 6 (ΑΛΙΑΡΤΟΣ, ΑΡΑΧΩΒΑ, ΘΗΒΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ–ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ, ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ)   ΕΥΒΟΙΑ: 9 (ΑΙΔΗΨΟΣ, ΑΛΙΒΕΡΙ, ΙΣΤΙΑΙΑ, ΚΥΜΗ, ΛΙΜΝΗ, ΜΑΡΜΑΡΙ, ΝΕΑ  ΑΡΤΑΚΗ, ΣΚΥΡΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΑ)  ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: 1 (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ) ΦΘΙΩΤΙΔΑ: 8 (ΑΤΑΛΑΝΤΗ, ΔΟΜΟΚΟΣ, ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ, ΛΑΜΙΑ, ΜΑΛΕΣΙΝΑ, ΜΩΛΟΣ, ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ–ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ, ΤΙΘΟΡΕΑ) ΦΩΚΙΔΑ: 5 (ΑΜΦΙΣΣΑ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ΔΕΛΦΟΙ, ΔΕΣΦΙΝΑ, ΙΤΕΑ)



Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσοι από αυτούς λειτούργησαν ή λειτουργούν; Εξέτασε κανείς τη σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα της χρηματοδότησης της κατασκευής τους; Βγήκαν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πολιτική της «πάση θυσία απορρόφηση» που εφαρμόστηκε, χωρίς ελέγχους για το τελικό αποτέλεσμα και απόδοση ευθυνών; Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Πλήρωσε κανείς, έστω πολιτικά, για την σπατάλη εκατομμυρίων στη μαύρη τρύπα της απορρόφησης; Φυσικά και δεν είναι να απορεί κανείς, στην Ελλάδα ζούμε. Σήμερα όμως δεν δικαιούμαστε να εφησυχάζουμε και να μην διατρανώνουμε το αυτονόητο: Με κάθε τρόπο να αξιοποιηθούν αυτές οι κατασκευές και να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός τους και τα δίκτυα αποχέτευσης.



Απευθυνθήκαμε, μετά τις καταγγελίες για τη ρύπανση των θαλάσσιων περιοχών της Παραλίας Λιβανατών και της Ιτέας, να μας απαντήσουν εγγράφως ο Δήμος Λοκρών και ο Δήμος Δελφών για τη λειτουργία των ΒΙΟΚΑ και πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Μας απάντησε μόνο ο Δήμος Δελφών με μισόλογα. Ο Δήμος Λοκρών, παρά την πίεση και της Αποκεντωμένης Διοίκησης, δεν απάντησε. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Μια μερική εικόνα για ορισμένους ΒΙΟΚΑ της Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας μπορέσαμε να διαμορφώσουμε μέχρι στιγμής, και συγκεκριμένα:

- Από τη συζήτηση για τη Φωκίδα: προκύπτει το συμπέρασμα ότι κανένας από τους πέντε βιολογικούς δεν λειτουργεί σωστά. Ο Δήμος Δελφών, σύμφωνα με το έγγραφό του, έχει σε εξέλιξη ένα έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού της Ιτέας, που παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και τα προβληματικά αντλιοστάσια σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται από τη στάθμη του νερού της θάλασσας, ενώ η περιοχή της Κίρρας παραμένει εκτός.

- Από τους δύο βιολογικούς του Δήμου Λοκρών: της Αταλάντης ποτέ δεν λειτούργησε και της Μαλεσίνας υπολειτουργεί. Λέγεται ότι πριν από χρόνια είχαν κλαπεί τα μηχανήματα του βιολογικού της Αταλάντης και έτσι δεν λειτούργησε ποτέ. Άρα τα λύματα της πόλης και των άλλων παράλιων οικισμών οδηγούνται στον υπόγειο υδροφόρο ή καταλήγουν στις σούδες και στη θάλασσα. Τόσο καλά! και μιλάμε για μια πόλη 5.000 κατοίκων! [Δείτε εδώ την ερώτηση της κυρίας Αντωνίου το 2011 και τα σχόλια αναγνωστών.] Στο μεταξύ από τον Νοέμβριο του 2017 έχει ξεκινήσει ένα έργο «Υλοποίηση Μελέτης Εφαρμογής για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Αταλάντης του Δήμου Λοκρών προϋπολογισμού 474.409,01 €» με ανάδοχο την εταιρεία «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕ» https://yperdiavgeia.gr/decisions/view/25691499.

- Του Καρπενησίου, είναι εκτός λειτουργίας από το 2005 τουλάχιστον, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. [Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗ ΠΟΤΑΜΟ. Δεκάδες νεκρά ψάρια στον Καρπενησιώτη

https://www.evrytanika.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1238802:-32-&catid=67:2011-12-21-08-30-25&Itemid=171] Τώρα δημοπρατήθηκε το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού, το οποίο αναμένεται να τελειώσει σε κανένα χρόνο.

- Του Μώλου: έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσυγχρονισμού και γίνονται δοκιμαστικές συνδέσεις.

- Της Στυλίδας: εγκαταλείφθηκε σε πλήρη αχρηστία με το σκεπτικό ότι είναι μεγάλο το κόστος του εκσυγχρονισμού και της λειτουργίας του λόγω θέσης - είναι πάνω από την πόλη - και των πολλών αντλιοστασίων που απαιτούνται. Τα λύματα της Στυλίδας θα οδηγούνται πλέον στον ΒΙΟΚΑ Λαμίας, αφού σύντομα ολοκληρώνονται τα έργα του δικτύου των αγωγών και η ΔΕΥΑ Λαμίας έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για ιδιώτη εργολάβο, που θα αναλάβει την δοκιμαστική λειτουργία του ΒΙΟΚΑ με τα επιπλέον λύματα.



Είναι γεγονός ότι η διαχείριση των αστικών λυμάτων των πόλεων και των οικισμών πάνω από 2.000 κατοίκους είχε χρηματοδοτηθεί από την εποχή του Β’ΚΠΣ και δημιουργήθηκε η εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς! Πολλοί επίσης οικισμοί χρηματοδοτήθηκαν και από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ακόμα και για επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των ΒΙΟΚΑ. Όμως, φαίνεται ότι κάποιοι δεν είδαν, όταν έπρεπε, με την απαραίτητη σοβαρότητα το ζήτημα και σήμερα τρομάζει κανείς μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, λόγω του υπέρογκου κόστους συντήρησης και λειτουργίας τους, αλλά και της έλλειψης τεχνογνωσίας των μικρών καλλικρατικών δήμων για τη διαχείριση τέτοιων σύνθετων εγκαταστάσεων∙ με αποτέλεσμα, πολλοί δήμοι να τους υπολειτουργούν ή να προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση αναθέτοντας σε εργολάβους τη λειτουργία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.



[Τηλ επικοινωνίας: 6977261256]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου