ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Το νέο φαραωνικό αεροδρόμιο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη -Το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα κοστίσει 11 δισ. δολ






27|01|2018 21:32



Σε ένα μήνα περίπου από τώρα, στις 26 Φεβρουαρίου, ανήμερα των γενεθλίων του, αναμένεται να εγκαινιάσει ο Ταγίπ Ερντογάν το νέο, φαραωνικό του έργο: Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. 

Το αεροδρόμιο, του οποίου το κόστος έφθασε τα 11 δισ. δολάρια στοχεύει να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο και να πάρει τα πρωτεία από αυτό της Ατλάντας. 


Τα εγκαίνια του αεροδρομίου που φημολογείται ότι θα ονομαστεί «Ερντογάν» (μην ξεχνάμε ότι το υπάρχον διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ονομάζεται Ατατούρκ) θα γίνουν στις 26 Φεβρουαρίου. Το πρώτο αεροπλάνο που θα προσγειωθεί θα είναι αυτό του Τούρκου Προέδρου ο οποίος την ίδια ημέρα έχει γενέθλια, θα κλείσει τα 64 του χρόνια. 

Ειδικοί λένε ότι ο Ερντογάν ελπίζει πως  με το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα εξασφαλίσει όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη θέση του ως ο σημαντικότερος ηγέτης της Τουρκίας, από την ίδρυση της σύγχρονης Δημοκρατίας.
«Αγαπά τα μεγάλα έργα του και το αεροδρόμιο είναι ίσως το πιο μεγάλο», δήλωσε ο Νάιγκερ Ρέντελ, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο. «Του επιτρέπει να δείξει ότι εκπληρώνει τις υποσχέσεις του, ακριβώς τη στιγμή που προσπαθεί να επεκτείνει τις εξουσίες του», πρόσθεσε. 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το νέο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη θα είναι σε θέση να υποστηρίξει 225.000 νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Αν μόλις ένας στους δέκα επισκέπτες του αεροδρομίου έρχεται ως τουρίστας στην Τουρκία, η οικονομία υπολογίζεται ότι θα ωφελείται με επιπλέον 7 δισ. δολάρια ετησίως.


Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο 

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα έχει το μεγαλύτερο ενιαίο κτίριο τερματικού σταθμού στον κόσμο, έκτασης 1,3 εκατ. τετραγωνικών μέτρων (και αυτός θα είναι μόνο ο κεντρικός τερματικός σταθμός γιατί θα κατασκευαστούν ακόμη δύο), ικανό να εξυπηρετεί 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 150 εκατομμύρια, όταν προστεθούν περισσότεροι τερματικοί σταθμοί αλλά ακόμη και τα 200 εκατ. στο μέλλον μετά από επεκτάσεις. 

Οι αφορολόγητες και εμπορικές περιοχές καλύπτουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα – πάνω από 10 γήπεδα ποδοσφαίρου – και υπάρχουν ζώνες αποσκευών έκτασης 26 μιλίων, ικανές να παραδίδουν σχεδόν 30.000 αποσκευές την ώρα.

Συνολικά θα διαθέτει έξι αεροδιαδρόμους, από όπου θα απογειώνονται και θα προσγειώνονται αεροσκάφη από και προς 350 προορισμούς σε όλο τον κόσμο. 

Το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, 22 μίλια έξω από την Κωνσταντινούπολη.


Θα διαθέτει έναν κεντρικό τερματικό σταθμό και δύο μικρότερους και φυσικά έχει άπλετο χώρο για πάρκο, ξενοδοχεία, τζαμιά, ιατρικά και συνεδριακά κέντρα. Οσο για το πάρκιγνκ αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με 24.000 θέσεις. 

Εντυπωσιακός είναι και ο πύργος ελέγχου, αλλά και το εσωτερικό του, με θόλους που θα επιτρέπουν στο φυσικό φως να φωτίζει τους χώρους. 



Εξτρα έλεγχοι ασφαλείας 

Για να αποφευχθούν τρομοκρατικά χτυπήματα και σκηνές που έχουμε δει στο παρελθόν τόσο στο αεροδρόμιο των Βρυξελών όσο και στο Ατατούρκ, στο νέο διεθνές αεροδρόμιο της Τουρκίας θα υπάρχουν έξτρα έλεγχοι. 

Θα γίνονται έλεγχοι ασφαλείας εκτός του κτιρίου καθώς και μεταξύ του του χώρου του check-in και των αναχωρήσεων.


 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου