ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Γιώργος Φαράκλας : Η λογική του κεφαλαίου


Γιώργος Φαράκλας 

Μια κριτική εισαγωγή στην σκέψη του Μαρξ και του Βέμπερ


Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2018.
Σειρά: Φιλοσοφία (Υπεύθυνοι σειράς: Ελένη Περδικούρη, Γιώργος Φαράκλας)
Σελ.: 368,  12x19,  τιμή: 19 ευρώ
ISBN: 978-960-05-1706-4

Το βιβλίο προτείνει μια εισαγωγή στο έργο του Καρλ Μαρξ και του Μαξ Βέμπερ με άξονα την κεφαλαιοκρατική κοινωνία. Στους δύο αυτούς στοχαστές χρωστούμε τις δύο κλασικές αναλύσεις του συγκεκριμένου φαινομένου.
Ο Μαρξ δίνει έμφαση στον δυναμικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα της κεφαλαιοκρατίας και θεωρεί την κοινωνία αυτή εφαλτήριο για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από την εργασία. Ο Βέμπερ, αντιθέτως, δίνοντας έμφαση στον γραφειοκρατικό χαρακτήρα της πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης που απαιτεί μια τέτοια κοινωνία, την αντιμετωπίζει σαν ένα «σιδερένιο κλουβί» από το οποίο δεν μπορούμε να αποδράσουμε. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος έχει δίκιο. Κατά τούτο, η λογική του κεφαλαίου παραμένει ένα ζητούμενο.


O Γιώργος Φαράκλας γεννήθηκε το 1962, σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι και ειδικεύθηκε στην πολιτική φιλοσοφία του Έγελου. Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Iστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Άλλα έργα του: Machiavel, le pouvoir du prince, PUF, Παρίσι. 1997· Θέση και αλήθεια, Kριτική, Αθήνα 1997· Γνωσιοθεωρία και μέθοδος στον Έγελο, Εστία, Αθήνα 2000·Αυτό το πράγμα, Νήσος, Αθήνα 2001· Νόημα και κυριαρχία: Νοηματική συγκρότηση και κριτική της κυριαρχίας, Εστία, Αθήνα, 2007.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου