ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ : ΠΡΟΣ ΝΕΟΦΙΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

του Λευτέρη Μαγιάκη
Δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου
Επικεφαλής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

Πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, από 30/11 μέχρι 2/12/2017, το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.(Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας)
Ένα συνέδριο που η αυτοπροβολή του προέδρου της κ. Γ. Πατούλη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες ακόμα και στελεχών της παράταξης του. Με μέτριους υπολογισμούς το συνολικό κόστος για την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τους Δήμους ξεπέρασε τις 700.000€.
Για την ηγεσία της ΚΕΔΕ η επικοινωνία, οι δημόσιες σχέσεις είναι υπεράνω της ουσίας. Το «φαίνεσθαι» και η φαντασμαγορία μετράνε εξίσου, για να μην πούμε περισσότερο και θιγούν οι δήμαρχοι, από τα επιχειρήματα. Και αυτό το ξέρει πολύ καλά που να μην φείδεται υπερβολικών και αλόγιστων δαπανών για τη δημόσια εικόνα του.
Σε όσους παρακολουθούν τα συνέδρια της ΚΕΔΕ τα τελευταία μνημονιακά χρόνια τα αιτήματα και η κραυγή αγωνίας των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης παραμένουν τα ίδια. Καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν έχει γίνει για να βελτιώσει την κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στους μικρούς, περιφερειακούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, που είναι υπό κατάρρευση.
Οι περιοριστικές μνημονιακές πολιτικές στην κρατική επιχορήγηση, ο συγκεντρωτισμός και ο ασφυκτικός έλεγχος του Κράτους, η γραφειοκρατία, η προχειρότητα στη νομοθεσία, οι περιορισμοί στις προσλήψεις κυρίως επιστημονικού προσωπικού, η σύγχυση στις αρμοδιότητες μεταξύ της Αυτοδιοίκησης Α, Β βαθμού, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Κράτους, η υποβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών όλων των βαθμίδων, αποτελούν μόνιμο εφιάλτη όχι μόνο για τους αιρετούς αλλά και τους εργαζόμενους στην ΤΑ.
Επί πλέον απαξιώνεται το κύρος των ΟΤΑ, υπονομεύεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας τους και ανοίγει διάπλατα η πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς (Απορρίμματα, Ενέργεια, Υποδομές).

Και βέβαια, στο τέλος, αυτό αντανακλάται όχι απλά στην ποσότητα και ποιότητα των προσφερόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, αλλά ακόμα και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, όπως έδειξαν τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη Δ. Αττική και αλλού.
Οι πολιτικές αυτές είναι εσκεμμένες, δεν είναι τυχαίες. Μνημόνια και ασφυκτικός έλεγχος και εποπτεία στους ΟΤΑ από το Κράτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ακριβώς με τον ίδιο μηχανισμό που δρα και η Τρόϊκα, η ΕΕ και το ΔΝΤ απέναντι στην κεντρική Κυβέρνηση με τελικό στόχο τη διάσωση των Τραπεζών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Η μεγάλη πλειοψηφία των αιρετών που πρόσκεινται στην πλειοψηφία, μη αποκλειομένων και ορισμένων που εξελέγησαν με «αριστερό» προσανατολισμό φαίνεται να έχουν αποδεχθεί τη μνημονιακή και νεομνημονιακή «κανονικότητα». Στο λόγο τους αρκούνται να περιγράφουν τα προβλήματα χωρίς να αναφέρουν και τη βαθύτερη αιτία τους.
Ιδιαίτερα οι δεύτεροι ούτε καν αυτό έκαναν. Προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλοί. Και αυτό ήταν επόμενο, αφού ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, με τον οποίον προφανώς θέλουν να τα έχουν «καλά», ήταν σαφέστατος.
Οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο του Καλλικράτη που θα δημοσιευθούν στις αρχές του χρόνου θα είναι η απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα και ορισμένες αλλαγές στα συλλογικά και μονοπρόσωπα θεσμικά όργανα. Για όλα τα υπόλοιπα ελάχιστες αλλαγές θα γίνουν, λόγω της γνωστής περιοριστικής πολιτικής (έτσι λέμε τώρα τα μνημόνια). Η ανάνηψη επομένως της «κλινικά νεκρής» Αυτοδιοίκησης (δανείζομαι τον όρο από τον Σπ. Τζόκα) παραπέμπεται για το αόριστο μέλλον.
Κάτι τέτοιο άλλωστε ισχυρίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ στο συνέδριο κ. Κ. Χατζηδάκης που περιορίστηκε μόνο σε υποσχέσεις για ευελιξία, διαφάνεια και ιδιωτικοποιήσεις (ΣΔΙΤ).
Η ηγεσία της ΚΕΔΕ μπροστά στο αδιέξοδο των μνημονίων που υποστηρίζονται από όλο το μνημονιακό μπλοκ της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ) επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός αποδεχόμενος όμως και αυτή την «κανονικότητα» των μνημονίων.
• Καταγγέλλει το ανίκανο πολιτικό προσωπικό και το αναποτελεσματικό, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό Κράτος σαν τους αποκλειστικούς και κύριους υπεύθυνους όχι μόνο της σημερινής κατάστασης αλλά και συνολικά της οκτάχρονης κρίσης
• Προβάλλει αντιπαραθετικά την Αυτοδιοίκηση σαν κύρια δύναμη αλλαγής μέσω της της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (Δήμος Κράτος), της φορολογικής αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας, επικαλούμενος μάλιστα και την Ευρωπαϊκή εμπειρία
Έτσι το όραμα της, αλλά και όσων υποστήριξαν την τελική απόφαση του συνεδρίου, (Κοιμήσης, προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ), για τη νεομνημονιακή εποχή είναι η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, γιατί αυτό σημαίνει «φορολογική αποκέντρωση» και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων, γιατί αυτό σημαίνει «επιχειρηματικότητα».
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αντιμάχονται λυσσαλέα την απλή αναλογική σαν εκλογικό σύστημα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αργά η γρήγορα τα σχέδια τους θα αποκαλυφθούν και θα υπάρξει λαϊκή αντίδραση στην επιχειρούμενη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη των Δήμων, γεγονός που θα εκφραστεί και στις δημοτικές εκλογές. Και αυτό θα είναι το μεγάλο εμπόδιο αν οι Δήμαρχοι δεν διαθέτουν στα Δημοτικά Συμβούλια, τα ΝΠΔΔ των Δήμων και τις δημοτικές επιχειρήσεις τις καλπονοθευτικές πλειοψηφίες των 3/5 που έχουν σήμερα. 
Είναι φανερό ότι οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση (Ιωακειμίδης, Μπίρμας) έχουν τεράστιο πρόβλημα στρατηγικής. Στη νεοφιλελεύθερη επίθεση του Πατούλη δεν μπορούν να εκφέρουν πειστικό λόγο αφού στην πράξη ανέχονται ή στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης. Έτσι περιορίστηκαν να ψηφίσουν «λευκό» ή χλιαρά «όχι».
Ο «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ» παρουσίασε στο συνέδριο τις θέσεις του και πρόβαλλε τη μόνη ρεαλιστική προϋπόθεση που υπάρχει για να μπορέσει να υπάρξει φιλολαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και τη συμβολή σε αυτό ενός μετώπου αιρετών, εργαζόμενων της Αυτοδιοίκησης και δημοτών. 
3/12/2017

Φωτογραφία του Λευτερης Μαγιακης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου