ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε μόνος να σχεδιάσει το μέλλον της Συρίας

πούτιν
Η αγκαλιά του Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο οποίος βυθίστηκε με ευγνωμοσύνη στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, που φάνηκε με ένα μισο-ενοχλημένο και μισο-ικανοποιημένο χαμόγελο, είναι η εικόνα που ισούται με χίλιες λέξεις από την συνάντηση των δύο ανδρών που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο Σότσι της Ρωσίας.
Οι διάφορες πλευρές της συριακής αντιπολίτευσης συναντώνται την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου και την Πέμπτη, με τον ρώσο πρόεδρο και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Η δυνατή στιγμή πάντως ήταν η υποδοχή-έκπληξη του Μπάσαρ αλ Ασαντ.
Η ζεστή αγκαλιά δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και αφορούσε την επίσκεψη-έκπληξη, μόνο για τέσσερις ώρες, του προέδρου της Συρίας στην ρωσική πόλη Σότσι που βρίσκεται στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον πρόεδρο της Συρίας για τα αποτελέσματα που είχε η μάχη του εναντίον των τρομοκρατών, οι οποίοι δείχνουν να έχουν «αναπόφευκτα και οριστικά» χάσει τον πόλεμο, όπως
είπε.

[Φωτό Associated Press]
Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε ως στόχο να γιορτάσουν την οριστική επικράτηση του Ασαντ έναντι των ανταρτών και των τζιχαντιστών και πραγματοποιήθηκε παρά την βεβαρυμένη αντζέντα της ρωσικής διπλωματίας. Ο αλ Ασαντ ήταν, πράγματι, ένας από τους πολλούς επισκέπτες στο Σότσι αυτές τις ημέρες. Σύνοδοι, συναντήσεις και εκδηλώσεις διαδέχονται η μία την άλλη στην ρωσική πόλη, η οποία μεταμορφώνεται σε διπλωματική πρωτεύουσα του Πούτιν.
Την Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συνάντησε τους ομολόγους του της Τουρκίας και του Ιράν, συμμάχους στις στρατιωτικές παρεμβάσεις και στην πολιτική επίλυση του προβλήματος της Συρίας, τα οποία έχουν αναλάβει οι Ρώσοι εδώ κι ένα χρόνο. Την Τετάρτη ο Πούτιν θα δεχθεί τον Ερντογάν και τον Ροχανί στο Σότσι, αφού η Ρωσία επιθυμεί να διοργανώσει ένα «Συνέδριο για τον εθνικό διάλογο της Συρίας».
Ταυτόχρονα, οι διάφορες πλευρές της συριακής αντιπολίτευσης συναντώνται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, την Τετάρτη και την Πέμπτη, προκειμένου να διαμορφώσουν μια νέα πλατφόρμα ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων που θα γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη, από την ερχόμενη Τρίτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Μπάσαρ αλ Ασαντ στο Σότσι έμοιαζε σαν πρόσκληση ενόψει των γεγονότων όπως τα έχει προβλέψει η Ρωσία. Ο Πούτιν εργάζεται μεθοδικά ώστε να διαμορφώσει ένα διεθνές κλίμα συναίνεσης για την πολιτική επίλυση της κρίσης στην Συρία. Οι παγκόσμιοι και τοπικοί ηγέτες του έδωσαν λευκή κάρτα, κι έτσι ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει για τις συνομιλίες του με τον Μπάσαρ αλ Ασαντ τον αμερικανό πρόεδρο αλλά και την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, θεωρητικά υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης.
«Οπως ξέρετε, η αποκαλούμενη αντιπολίτευση του Ριάντ συναντάται στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπός μας κ. Λαβρέντιεφ θα είναι παρών στο άνοιγμα και στο κλείσιμο της σύσκεψης καθώς και στην τελική συνέντευξη τύπου, ως ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου», ανακοίνωσε ο Πούτιν στον αλ Ασαντ. Η διοργάνωση αυτής της συνάντησης στο Ριάντ, αλλά και η δημοσιοποίησή της, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο «φάκελος Συρία» ελέγχεται πλήρως από τον Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου