ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ο Χουντής για την πολιτιστική(και όχι μόνο) λεηλασία της Ελλάδας

Χουντής προς Μοσκοβισί:
«Να πάρει πρωτοβουλία η Κομισιόν για την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και των αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν από τη Ναζιστική κατοχή»
  • «Υποκριτική η ευαισθησία της Κομισιόν για δήθεν προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς»
Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, μιλώντας στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις διασυνοριακές αιτήσεις επιστροφής έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν σε περίοδο ένοπλων συγκρούσεων, και απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι εδώ βρίσκεται ο αρμόδιος Επίτροπος, θέλω να θυμίσω μια αντίστοιχη σημερινή λεηλασία δημόσιας περιουσίας και δημόσιων αγαθών που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.
Τα ελληνικά αεροδρόμια τα έχουν πάρει οι Γερμανοί. Τους ελληνικούς σιδηροδρόμους οι Ιταλοί. Το νερό οι Γάλλοι. Τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αντίστοιχα, στον τομέα του Πολιτισμού, έχει επέλθει μια λεηλασία έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, που κρατάει χρόνια.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα τα έχουν οι Βρετανοί, τα αγάλματα της Νίκης της Σαμοθράκης και της Αφροδίτης της Μήλου, τα έχουν οι Γάλλοι στο Λούβρο.
Αρχαιότητες και έργα τέχνης εκλάπησαν και απομακρύνθηκαν από την Ελλάδα, λόγω της ναζιστικής κατοχής.
«Σας ερωτώ κ. Επίτροπε, ως Έλληνας ευρωβουλευτής, αλλά και ως εισηγητής στη γνωμοδότηση για την Οδηγία σχετικά με τις διασυνοριακές αιτήσεις επιστροφής έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν σε περίοδο ένοπλων συγκρούσεων:
Θα πάρει η Κομισιόν κάποια πρωτοβουλία, σχετικά με αυτές τις αρχαιότητες και τα έργα τέχνης που έχουν φύγει από τις χώρες προέλευσης;
Διότι, διαφορετικά, αυτά που λέγονται, περί ευαισθησίας, περί προστασίας της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και περί έτους αφιερωμένου σ’ αυτά, θα ακούγονται πολύ υποκριτικά και δεν θα πείθουν για την αγαθότητα των προθέσεων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου