ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ζαν Λυκ Μελανσόν στο iefimerida: Εχω διακόψει με τον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που υπέγραψε το μνημόνιο



                
της Μυρτώς Λοβέρδου

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας»  Ζαν Λυκ Μελανσόν, που βρίσκεται στην Αθήνα για να βρεθεί στο πλευρό της Ζωής Κωνσταντοπούλου, μιλάει για τον Αλέξη Τσίπρα και την αριστερά, για τη Γερμανία που θέλει να επιβάλλεται και την Ευρώπη που διαλύεται.

- Κύριε Μελανσόν πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σήμερα την αριστερά;
Ζαν Λυκ Μελανσόν στο iefimerida: Εχω διακόψει με τον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που υπέγραψε το μνημόνιο«Οχι κατά τη γνώμη μου. Αλλωστε έχω διακόψει μαζί του από τη στιγμή που υπέγραψε το μνημόνιο. Καμία ευρωπαϊκή πολιτική που συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκφράζει την πολιτική της δεν μπορεί να είναι αριστερή. Αυτό που λέω δεν αφορά στην προσωπική ειλικρίνεια του κυρίου Τσίπρα, αλλά είναι μια πολιτική προσέγγιση».
- Ποια πιστεύετε ότι είναι η ταυτότητα της κυβέρνησής του;
«Δεν ξέρω και δεν μπορώ να εκφραστώ πάνω σ΄αυτό το θέμα. Δεν θέλω να τσακωθώ με τους Ελληνες».
- Πώς κρίνετε την αλλαγή του κυρίου Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015 για το Ναι και το Οχι; Την κωλοτούμπα που λέμε εμείς εδώ στην Ελλάδα;
«Αυτή είναι η δική του προσέγγιση. Προσωπικά διαφωνώ με την πολιτική των μνημονίων στην Ευρώπη. Εκτιμώ ότι είναι μια αυταρχική πολιτική που βασίζεται στους περιορισμούς. Ο κύριος Τσίπρας δεν βρέθηκε σε συνθήκες ελεύθερης επιλογής, καθώς ο ευρωπαίος τραπεζίτης αποφάσισε να αποκλείσει την Ελλάδα από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Είναι ένα βίαιο μέτρο που με όρους διεθνούς δικαίου μοιάζει με πολεμική κίνηση.
Δεν πρέπει να μιλάμε για τον κύριο Τσίπρα αλλά για εκείνους που πήραν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μεθόδους για να εξαναγκάσουν την Ελλάδα. Αποδοκιμάζω αυτή την ιδέα.
»Ηταν κάτι πολύ σκληρό για εμάς. Γιατί στην Ευρώπη μας είπαν «Κοιτάξτε τον κύριο Τσίπρα, που είναι φίλος σας, άλλαξε πλήρως στρατόπεδο». Είναι δικό του θέμα, βέβαια. Αλλά αυτό επέτρεψε να μας πουν ότι κι «Εσείς κύριε Μελανσόν, αν εκλεγείτε, θα κάνετε τα αντίθετα από αυτά που λέτε». Πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα, τη στιγμή που ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι με όσα είχαν συμβεί και με τη μάχη που είχε κερδηθεί».

»Συμπάσχουμε με τους Ελληνες. Γιατί ξέρουμε γνωρίζουμε ότι όταν 400.000 μεταναστεύουν, δεν το κάνουν για τουρισμό, αλλά γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Γνωρίζουμε την κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων και μας πονάει. Και θεωρώ ανήθικο το γεγονός ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θέλει να πάρει πίσω τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι Ελληνες για τόκους ομολόγων. Είναι ένα τεράστιο ψέμα να πούμε ότι η Ευρώπη ήρθε να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ευρώπη ήρθε να βοηθήσει την Ελλάδα να πληρώσει τις τράπεζες και τα ομόλογα. Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνον τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και γενικώτερα. Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση από τη μία και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρησιμοποίησαν την Ελλάδα για παράδειγμα. Κι έτσι πέρασαν στον ευρωπαϊκό λαό το μήνυμα ότι «δεν μπορείτε να μας αντισταθείτε». Ο κύριος Γιούνκερ χρησιμοποιεί μια αποτρόπαια: «Δεν υπάρχει δημοκρατική απόφαση έξω από τις συνθήκες», λέει. Αυτό είναι αυταρχικό».
-Δεν είστε διόλου αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης…
«Θα έλεγα ότι βρίσκεται στην φάση της αποσυναρμολόγησης, πολιτικά καταρχάς. Φτιάξαμε μια Ευρώπη θεωρώντας ότι όσο θα προοδεύει θα προοδεύουν και οι ιδέες της ειρήνης, της συμφωνίας και της αρμονίας. Συμβαίνει όμως το αντίθετο. Στις πρώην ανατολικές χώρες τις εκλογές κερδίζουν εθνικιστικά και βίαια κινήματα αλλά ακόμα και στη δύση συμβαίνουν παρόμοια πράγματα, ακόμα και στη Γερμανία. Η Ευρώπη βάζει σε κίνδυνο τους λαούς της. Δεν θέλω να λέω πράγματα που κρύβουν την πραγματικότητα. Η ρίζα αυτής της κατάστασης βρίσκεται στην εμμονή της Γερμανίας να εφαρμόσει μια στενόμυαλη πολιτική, αρεστή στους απόστρατους βαυαρούς. Είμαστε όλοι φυλακισμένοι στο συμφέρον αυτών των ανθρώπων που επιδιώκουν μια ισχυρή Ευρώπη για να μπορούν να αγοράζουν χωρίς πληθωρισμό και να μην ροκανίζονται οι οικονομίες τους. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος. Πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη, να μην κλαιγόμαστε. Αναγνωρίζω πάντως ότι μπορεί να είναι κανείς πιο αισιόδοξος για έναν γάλλο από ό,τι για έναν έλληνα».
- Πώς βλέπετε τον Εμμανυέλ Μακρόν, lλίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία;
«Δεν μιλάω ποτέ για τη χώρα μου, όταν είμαι σε ξένη χώρα».

- Ηρθατε στην Ελλάδα για να στηρίξετε την πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου; 
«Ναι, με κάλεσε. Είναι υποχρέωσή μου να δώσω κουράγιο σε ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί, που προσπαθούν. Το κάνω και στην πατρίδα μου. Πηγαίνω σ΄αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οταν είναι μια χαρά , δεν χρειάζονται εμένα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου