ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Spiegel : Η ελληνική οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση



ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Η κυβέρνηση μιλάει  για έξοδο από την κατάσταση επιτροπείας και επιδίδεται σε μια άγονη λογιστική, που "μεταθέτει"  πόρους έξωθεν της χώρας αλλά δεν δημιουργεί καινούριους ...Λέμε και ξαναλέμε αυτό που εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε : Ότι δεν πρόκειται για ένα είδος "κακοδιαχείρισης" της αγοράς και της οικονομίας,  αλλά για προώθηση της ολικής εκποίησης της χώρας στα κεντροευρωπαϊκά συμφέροντα, πρωτίστως  της Γερμανίας. Κατά πως έλεγε ο Μαρξ ανακαλώντας ένα στίχο  από το τελετουργικό της καθολικής εξομολόγησης : Dixi et salvavi animam meam, "είπα κι έσωσα τη ψυχή μου" .... 
SPIEGEL :
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με την ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον γερμανόφωνο τύπο.
Έτσι το περιοδικό Spiegel στην online εκδοχή του υπό τον τίτλο «Η οικονομία της Ελλάδας ολισθαίνει στην ύφεση» γράφει: «Μόλις πριν από λίγες μέρες η Ελλάδα πέτυχε συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πακέτο στήριξης. Τώρα ανακοινώνεται ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε τα τελευταία δύο τρίμηνα» επισημαίνει το περιοδικό χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «πισωγύρισμα για την ελληνική κυβέρνηση».
Ελβετικός Τύπος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση
Για το ίδιο θέμα η ελβετική εφημερίδα Handelszeitung δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξέλθει από την κρίση». Η εν λόγω εφημερίδα συνδέει τα νέα στοιχεία με ένα αισιόδοξο σενάριο, αυτό της διαφαινόμενης ανάπτυξης της οικονομίας το επικείμενο καλοκαίρι, λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν.
«Η Ελλάδα ελπίζει τώρα σε μια δυνατή τουριστική σεζόν. Ειδικοί εκτιμούν ότι η οικονομία θα επιστρέψει κατά το τρέχον εαρινό τρίμηνο σε τροχιά ανάπτυξης. Πολλοί τουρίστες αποφεύγουν τους μέχρι πρότινος δημοφιλείς προορισμούς, όπως ήταν η Τουρκία και η Αίγυπτος, φοβούμενοι επιθέσεις και την πολιτικά αβέβαιη κατάσταση, γεγονός από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι υπάρχει «Ελπίδα στον ορίζοντα» για την Ελλάδα.
Η δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει πολλούς τουρίστες στην Ελλάδα τις ερχόμενες μέρες λόγω των απεργιών σχολιάζεται από την εφημερίδα Neue Ruhr Zeitung ως εξής: «Όποιος κάνει διακοπές στο Αιγαίο ταξιδεύει με τα πλοία από νησί σε νησί. Η απεργία των εργαζομένων στα πλοία μπορεί τώρα να ακυρώσει τα σχέδια πολλών για διακοπές. (…) Νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο, ουσιαστικά αποκόπτονται για 48 ώρες από τον έξω κόσμο». 
Aθηναϊκό Πρακτορείο : Οι νέες περικοπές επεκτείνουν τη λιτότητα στην Ελλάδα για μία δεκαετία
Υπενθυμίζεται πως και το AΠ ανέφερε τη Δευτέρα οι νέες περικοπές επεκτείνουν τη λιτότητα στην Ελλάδα για μία δεκαετία.
Οι βουλευτές στην Ελλάδα ξεκινούν μία τετραήμερη συζήτηση για το νέο πακέτο περικοπών στις δαπάνες που θα επεκτείνει τα χρόνια που Έλληνες έχουν ζήσει στη λιτότητα σε περισσότερο από μία δεκαετία.

Τα παραπάνω αναφέρει στο τελευταίο του τηλεγράφημα το AΠ σχετικά με το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο τελευταίος γύρος μέτρων θα εισάγει περικοπές στις συντάξεις το 2019 και υψηλότερο φόρο εισοδήματος το 2020, με βάση τη συμφωνία με τους διεθνείς για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της διάσωσης.
Όπως τονίζει, το AΠ, τα δημοσιονομικά της χώρας υποστηρίζονται επί του παρόντος από μία τρίτη διαδοχική διάσωση, την οποία παρακολουθούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Οι δραστικές περικοπές σημείωσαν αύξησαν το ποσοστά φτώχειας πάνω από 35%, με τον μέσο όρο της ΕΕ να είναι κάτω από το 24%» τονίζει το AΠ και καταλήγει ενημερώνοντας ότι η συζήτηση για τα νέα μέτρα λιτότητας θα λήξει με ψηφοφορία αργά την Πέμπτη.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου