ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Κύπρος : Αποτύχατε κύριε Έϊντε !



του Γιάννου Χαραλαμπίδη
από το SIGMALIVE
Ο Ειδικός Σύμβουλος τους Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε πήρε τη σκυτάλη από την Άγκυρα και τον Ακιντζί και δηλώνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επεισοδίου τον Ιούλιο, λόγω των ερευνών από πλευράς ξένων εταιρειών για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.
Απλά πράγματα: Ο Έιντε μάς προειδοποιεί και ταυτίζεται με την τουρκική απειλή. Ότι, δηλαδή, εάν δεν δεχθούμε τις προτάσεις του, που περνούν μέσω Τουρκίας, θα την πατήσουμε. Μας θέτει το γνωστό δίλημμα: κρίση ή λύση, δηλαδή διάλυση.
Αυτός ο εκβιασμός είναι αποτέλεσμα της εξευμενιστικής πολιτικής, η οποία δεν απέτυχε μόνο, αλλά είναι και επικίνδυνη. Πιθανόν να οδηγήσει σε κρίση. Και για να μην προκύψει η κρίση, στέλνονται τα εξής μηνύματα: 1. Θα πρέπει να καταγραφούν οι συγκλίσεις, δηλαδή η τουρκοποίηση του βορρά, και να δεσμευθεί ο επόμενος Πρόεδρος, εάν δεν είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. 2. Θα πρέπει να ανασταλούν εκ νέου οι έρευνες εντός της ΑΟΖ.

Βεβαίως, η στάση Έιντε είναι απαράδεκτη. Και το δικαίωμα τού το έδωσε η Κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων εγείρονται τα εξής ερωτήματα: Εφόσον ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ εκτιμά ότι επίκειται κρίση, σε τι εισηγήσεις έχει προβεί προς τα Ην. Έθνη για την αποτροπή της; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενημερώσει τα Μόνιμα Μέλη του Σ. Ασφαλείας και να προτείνει την έκτακτη σύγκληση του Σώματος, για να επιληφθεί της κατάστασης.

Θα βρεθεί, όμως, σε δύσκολη θέση. Γιατί; Διότι θα πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία. Αυτή είναι που θα προκαλέσει την κρίση σε βάρος κράτους-μέλους του ΟΗΕ, που τελεί υπό κατοχή και το οποίο έχει δικαίωμα για την ελεύθερη διεξαγωγή ερευνών εντός της ΑΟΖ του, όπως το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει.


Υπό αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση θα έπρεπε να εγείρει ζήτημα Έιντε. Διότι δεν μπορεί από τη μια να τονίζει ότι με το κλίμα έντασης στην ΑΟΖ η Τουρκία θέλει να πλήξει τον τουρισμό και την οικονομία, και από την άλλη να αφήνει στο απυρόβλητο τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ και την Άγκυρα, έχοντας ακόμη την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επιτύχει βιώσιμη και δημοκρατική λύση στο Κυπριακό.

Αγαπητέ κ. Έιντε, από αυτές τις στήλες, όταν πεταλουδίζατε μέσα στο εύφορο κλίμα που εσκεμμένα δημιουργήσατε, σας επισημαίναμε ότι η συνταγή σας ήταν λανθασμένη. Και ότι δεν οδηγούσε σε λύση. Σήμερα, κ. Έιντε, η αποτυχία δεν βαραίνει μόνο την Τουρκία, λόγω της επεκτατικής της πολιτικής, και όλους εκείνους που υιοθέτησαν την εξευμενιστική πολιτική, αλλά και εσάς τον ίδιο.

Εάν υπάρχει κίνδυνος για κρίση τον Ιούλιο, μεγάλη ευθύνη φέρετε κι εσείς, διότι με τη στάση σας, τη δράση σας και τις παραλείψεις, την ευθυγράμμισή σας με τις τουρκικές θέσεις, έχετε φέρει τα πράγματα σε αδιέξοδο. Θα χρησιμοποιήσουμε μια φράση δική σας πριν από τη Γενεύη, όταν είχατε πει ότι είναι η ώρα της αλήθειας.
Όντως είναι η ώρα της αλήθειας. Αντί συνθήκες σταθερότητας και λύσης, παραδέχεστε ότι είναι πιθανή η κρίση. Η αλήθεια, λοιπόν, βοά: Αποτύχατε παταγωδώς.
- See more at: http://www.sigmalive.com/blog/charalambidesg/2017/05/2092/apotyxate-kyrie-einte#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου