ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ολλανδικό σοκ: Δεν επέτρεψαν στον Τούρκο ΥΠΕΞ να προσγειωθεί


Σημείωση Οικονικής: Πολλοί "δικοί μας" αποφεύγουν να ονοματίσουν την Τουρκική συμπεριφορά με αυτό που είναι και της αξίζει να χαρακτηρίζεται : Δηλαδή συμπεριφορά μιας αχρείας και  επιθετικής  χώρας, που δικαιώνει απολύτως τον τίτλο του "διεθνούς κακοποιού" προελεύσεως Θεοδώρου Παγκάλου - σε μια από τις εκλάμψεις του...Τώρα η Τουρκία απειλεί μια χώρα που υπήρξε υπόδειγμα ελευθεριότητας ακόμη και προ δεκαετίας,  που όμως από τα πράγματα στριμώχθηκε και πείστηκε να υπεραμυνθεί κάποιων κοινωνικών καταστάσεων... Είναι η Ολλανδία, που αποκρούει ευθέως  τον χονδροειδή  εκβιασμό των πασάδων...Εννοείται, ότι όταν χαρακτηρίζουμε τη Τουρκία όπως τη χαρακτηρίζουμε,  κρατάμε επιφύλαξη για τις εγγενείς δυνάμεις της άρνησης, δηλαδή τους Τούρκους Δημοκράτες :  Που προφανώς  υπάρχουν , αν και δεν μας έχουν δώσει έντονη  πολιτική παρουσία ....
 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΙΣΚΡΑ
Οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την προσγείωση στην Ολλανδία της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
ολλανδικόΤα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV μετέδωσαν πως η Ολλανδία ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μεταβεί αεροπορικώς σήμερα στο Ρότερνταμ αφού του απαγορεύθηκε να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων εκεί.
Οι αρχές του Ρότερνταμ απαγόρευσαν την ομιλία του Τσαβούσογλου σε συγκέντρωση στην πόλη υπέρ της εκστρατείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επέκταση των εξουσιών του που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Ο Cavusoglu είχε πει πως θα μετέβαινε ούτως ή άλλως στο Ρότερνταμ.
Το CNN Turk μετέδωσε πως δεν δόθηκε άδεια πτήσης στο αεροπλάνο του Cavusoglu. Το NTV μετέδωσε πως δεν του δόθηκε άδεια προσγείωσης.
Mark Rutte: Αδύνατη η εξεύρεση μιας λογικής λύσης
“Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης”, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης” του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Cavusoglu να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης.
Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Cavusoglu “κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση”, ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.
Τ. Erdogan: Οι Ολλανδοί είναι “απομεινάρια των Ναζί, φασίστες”
Οργισμένος από την ολλανδική απόφαση περί απαγόρευσης προσγείωσης του αεροπλάνου του Τούρκου ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu, εμφανίστηκε ο TayyipErdogan, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε τους Ολλανδούς “απομεινάρια των Ναζί, φασίστες”.
Σύμφωνα με δηλώσεις του, που μεταφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο λαός της χώρας του θα διαλύσει αυτήν τη συνωμοσία στις 16 Απριλίου, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία θα δώσει την καλύτερη απάντηση της στην Ολλανδία την ημέρα του δημοψηφίσματος”.
Μάλιστα, ο κ. Erdogan υπαινίχθηκε ότι θα υπάρξουν αντίποινα, καθώς σύμφωνα με το CNN Turk, δήλωσε “τώρα οι Ολλανδοί θα πρέπει να αναλογιστούν πως τα αεροπλάνα τους θα προσγειώνονται στη Τουρκία”.
Οριστικό διαζύγιο ΕΕ – Τουρκίας; Νέα κατάσταση στην περιοχή
Η απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν την προσγείωση Τούρκου υπουργού και μάλιστα των Εξωτερικών χαρακτηρίζεται από πολιτικούς κύκλους ως πρωτοφανής και ως σοκ για τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι μόνο.
Ακόμα και σε πόλεμο να βρίσκονταν οι δύο χώρες, μια τέτοια απαγόρευση θα θεωρείτο ακραία και υπερβολική.
Βεβαίως, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, μια τέτοια κρίση και ένταση πολλών Ρίχτερ στις σχέσεις των δύο χωρών εξυπηρετεί τα μάλα και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte και τον Tayyip Erdogan ενόψει των ολλανδικών εκλογών και του τουρκικού δημοψηφίσματος.
Η εκρηκτική, όμως, αυτή ένταση των ολλανδοτουρκικών σχέσεων, μετά την ένταση των γερμανοτουρκικών, μάλλον έχει ένα βαθύτερο υπόστρωμα και λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις με συνολικότερες συνέπειες.
Η Τουρκία του Erdogan μοιάζει να παίρνει διαζύγιο από την ΕΕ και μάλλον οριστικό, πράγμα που θα έχει συνέπειες και στο προσφυγικό (βλ. απειλές Cavusoglu) και στο Κυπριακό και πολύ περισσότερο στο Αιγαίο.
Από την άλλη η ισλαμοφοβία της Ευρώπης η αντιδυτική στροφή Erdogan και η προσέγγισή του με τη Ρωσία, σπρώχνουν όλο και περισσότερο την Γερμανία και την ΕΕ να βλέπουν όλο και περισσότερο καχύποπτα, αν όχι και εχθρικά τη νέα Τουρκία.
Ειδικότερα θα πρέπει να ενοχλήθηκαν σφοδρότατα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την χθεσινή, μάλλον, συνάντηση Putin – Erdogan και όσα αυτή συνεπιφέρει και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ο Erdogan εμφανίζεται ως «παρτενέρ» της Ρωσίας και των ΗΠΑ στους σχεδιασμούς που αφορούν τη Συρία και το Ιράκ.
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται έτσι κι αλλιώς στην περιοχή μας με την μεγεθυνόμενη απόσταση και αντιπαράθεση ΕΕ – Τουρκίας και με την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή προκαλεί όλο και μεγαλύτερους κινδύνους.
Η Ελλάδα αυτήν την ώρα χρειάζεται ένα νέο όραμα ανάπτυξης και ασφάλειας, μακριά από την ευρωλατρεία και τον ευρω-ατλαντισμό με μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη πολιτική ανασυγκρότηση, οικονομικών και εξωτερικών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου