ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Ή ‘ΔΕΙΞΕ ΠΟΙΑ ΕΙΣΑΙ’



Aπό το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αν και η συγκεκριμένη ημέρα είχε συχνά συνδεθεί με δωράκια στις γυναίκες και γλέντια μόνο για γυναίκες, στην πραγματικότητα συνδέεται με την 8η Μάρτη 1857, όταν οι εργάτριες στην κλωστουφαντουργία της Ν. Υόρκης ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών, μείωση των ωρών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. Προχώρησαν σε μια δυναμική απεργία και διαδήλωση εκείνη την ημέρα, αντιμετωπίζοντας σθεναρά τα τσιράκια των αφεντικών που της τρομοκρατούσαν, τις απολύσεις και στη συνέχεια την αστυνομία που έβαψε στο αίμα την κινητοποίηση των εργατριών.

Σήμερα, οι αγώνες των γυναικών έχουν πιέσει προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των γυναικών ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία, την εργασία, την οικογένεια -  όμως αυτή εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο. Σε κάποιες χώρες εκκρεμεί η αναγνώριση της γυναίκας ως ανθρώπου… Στη χώρα μας έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο οι διακρίσεις, ο σεξισμός και η πατριαρχία καλά κρατούν. Από την παρενόχληση ή την απαξίωση στην εργασία μέχρι την παρενόχληση στο δρόμο, από την διάχυτη ενίσχυση της κουλτούρας του βιασμού μέχρι τις σεξιστικές αναφορές παντού (πχ διαφημίσεις κλπ), από τα μειωμένα ποσοστά γυναικών στην εργασία (οι τελευταίες που προσλαμβάνονται, οι πρώτες που απολύονται) έως τις διακρίσεις και τον ρατσισμό (ανάλογα με τα κιλά, τις διαστάσεις, την ομορφιά, την ηλικία, το αν μπορούν ή θέλουν να κάνουν παιδιά, αν έχουν ή δεν έχουν παιδιά κλπ). Και πόσα ακόμα…


Η διοίκηση της Wind αναφέρει στο site της: ‘εφαρμόζοντας πολιτική ίσων ευκαιριών προς τα δύο φύλα, το 47% στο σύνολο του προσωπικού είναι γυναίκες και το 53% άνδρες’. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έστησε ολόκληρη καμπάνια με φωτογραφίες (ανδρών και) γυναικών με το μότο  ‘ΔΕΙΞΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ’, ότι αρνιόταν να καταβάλει το επίδομα γάμου σε μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, ότι έχει αγνοήσει τις προτάσεις μας για την προστασία της μητρότητας κλπ.

Ας δείξουμε ποιες και ποιοι είμαστε, να αγωνιστούμε από κοινού για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη βελτίωση της θέσης όλων μας, όχι ατομικά αλλά συλλογικά. Καμία κατάκτηση, όσο αίμα και να χύθηκε για αυτήν, δεν είναι δεδομένη, και αυτό επιβεβαιώνεται από την κατάσταση των τελευταίων ετών όπου νόμοι που βασίζονταν σε αυτές τις κατακτήσεις αναιρέθηκαν ή καταστρατηγήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν από νόμους αντεργατικούς και αντικοινωνικούς, που ενίσχυσαν την φτώχεια και την καταπίεση. Ο αγώνας  λοιπόν συνεχίζεται για την χειραφέτηση της γυναίκας ως μέρος του αγώνα για την χειραφέτηση των ανθρώπων, ενάντια στον ρατσισμό, το φασισμό, την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, ως μέρος του αγώνα για την χειραφέτησης της φύσης.

Και μία υπενθύμιση. Σήμερα εστάλη από την εταιρία μία προσφορά για την ημέρα αυτή. Στην ενημέρωση αυτή υπάρχει link με τους όρους του ομαδικού προγράμματος της Wind με τη MetLife. Νομίζουμε ότι  παρακάτω παράγραφος  δείχνει μια λογική αντιμετώπισης των καταστάσεων από τις εταιρίες:

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ Ή ΑΤΥΧΗΜΑ
Αν ο ασφαλισμένος γίνει πρόσκαιρα ολικά ανίκανος για εργασία από Ασθένεια ή Ατύχημα, η Εταιρία θα καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης, μετά την περίοδο αναμονής και μέχρι την ανώτατη περίοδο καταβολών όπως αναφέρονται στον Πίνακα Παροχών.
Δεν παρέχεται κάλυψη για ανικανότητα που οφείλεται:
1. Σε αυτοτραυματισμό, ανεξάρτητα από τη διανοητική, ψυχολογική ή ψυχική κατάσταση του ασφαλισμένου.
2. Σε διανοητικές ή ψυχολογικές ή ψυχικές διαταραχές.
3. Σε εγκυμοσύνη, τοκετό, άμβλωση, ανώμαλη κύηση καθώς επίσης και επιπλοκές τους.
4. Σε σωματική βλάβη ή ασθένεια που προέρχεται από ανταρσία, πόλεμο κηρυγμένο ή ακήρυκτο, συμμετοχή του ασφαλισμένου σε διαδήλωση ή απεργία, συμμετοχή σε εμφύλια αναταραχή.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΗ!
ΤΟ Δ.Σ.
--
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου