ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Παραιτήθηκε κατ' απαίτηση Τσακαλώτου ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας



5
Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας εξαναγκάστηκε να υποβάλει χθες ο κ. Νικόλαος Ματζάκος, μετά από απαίτηση του πολιτικού του προϊσταμένου, υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δεν επιθυμούσε πλέον συνεργασία μαζί του. Ο υπουργός φέρεται να έχει επιρρίψει ευθύνες στον κ. Ματζάκο για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των projects αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, για τα οποία ο - παραιτηθείς πλέον - Γενικός Γραμματέας ήταν συναρμόδιος με το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.
AdTech Ad
Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες πληροφορίες, τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε επί της ουσίας, αλλά απλώς ο κ. Ματζάκος μεριμνούσε ώστε όλες οι διαδικασίες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας να ολοκληρώνονται χωρίς προβλήματα νομιμότητας και χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, ως στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έμπειρο σε θέματα δημόσιας περιουσίας (υπηρετεί στον τομέα αυτό πάνω από 40 χρόνια) φρόντιζε πάντοτε ώστε όλες οι μεγάλες συμφωνίες και συμβάσεις για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων να είναι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Ματζάκος προήδρευε στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (Κ.Σ.Δ.Α.Δ.Π.), στο οποίο είναι μέλη άλλοι 10 Γενικοί Γραμματείς υπουργείων συναρμοδίων για την υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου.

Το Συμβούλιο αυτό έχει συσταθεί με το άρθρο 16 του ν. 3986/2011 και έχει ως έργο την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την παροχή εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων κατά την έκδοση των επί μέρους πράξεων που προβλέπονται για την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων.
Έργο του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας είναι ιδίως:
α) Η παροχή υποστήριξης στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για θέματα εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν την υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
β) Η παροχή γνώμης ή εισήγησης προς τον Υπουργό Οικονομικών κατά την έκδοση των πράξεων που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
γ) Ο συντονισμός των ενεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στη διαδικασία αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων, με σκοπό την επιτάχυνση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών και την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν διοικητικών προβλημάτων.
δ) Η παρέμβαση, εφόσον απαιτείται, με την έκδοση εγκυκλίων ή οδηγιών ή με πρόταση νομοθετικών παρεμβάσεων προκειμένου να επιτυγχάνεται η συνεχής βελτίωση της διαδικασίας αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων.
Πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν ότι ο κ. Ματζάκος, ως πρόεδρος του Συμβουλίου αυτού, απέτρεψε την ενσωμάτωση σημαντικών μνημείων του αρχαίου πολιτισμού της χώρας μας (αρχαιολογικών ζωνών τύπου Α') σε δημόσιες εκτάσεις που προορίζονταν για πώληση σε ιδιώτες επενδυτές, προστατεύοντας πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι όλες αυτές οι ενέργειες του κ. Ματζάκου δυσαρέστησαν αρκετούς υποψήφιους «επενδυτές», που ήθελαν να αποκτήσουν ακόμη και μείζονος σημασίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας αρχαιολογικούς χώρους, για να αποκομίσουν υπερκέρδη! Επιπλέον, οι κινήσεις αυτές του κ. Ματζάκου δεν άρεσαν ούτε στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι - ως γνωστόν - ενδιαφέρονται για την εκποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου με ... συνοπτικές διαδικασίες! Όλες αυτές οι δυσαρέσκειες φαίνεται ότι «μεταφέρθηκαν» στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο ως … κατηγορίες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και η διαδικασία εξαναγκασμού σε παραίτηση δρομολογήθηκε.

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου