ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Σημίτης : Ο Παπανδρέου έλεγε σαχλαμάρες...

Εισαγωγικό σχόλιο Οικονικής : Ο Σημίτης ως γνωστόν έδωσε το "δακτυλίδι" της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ στον Παπανδρέου- Τσολάκογλου, αυτός διέγραψε τον Σημίτη....Ο πρώτος ήθλε να ξεφορτωθεί το ΠΑΣΟΚ εν όψει ήττας, ο δεύτερος ήθελε να ξεφορτωθεί μια επικίνδυνη συγκατοίκηση στην ηγεσία, με έναν σκιώδη Πρωθυπουργό .....Στην πολιτική θριαμβεύει γενικά ο κυνισμός, όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν οι διάφορες (δεξιές και αριστερές) ωραιολογίες, και το πρόβλημα είναι ότι απουσιάζει μια  ριζοσπαστική κριτική του βασικού πολιτικού κυττάρου, που είναι ο πολιτικός ακτιβιστής :  Εκεί που χρειαζόμαστε ψυχογράφημα, μας σερβίρουν ηθικολογίες και ευχολόγια ... 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ηχηρή παρέμβαση που δεν αποκλείεται να προκαλέσει παρενέργειες στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε ο Κώστας Σημίτης, υποστηρίζοντας ότι το πρώτο Μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε προετοιμαστεί σωστά και δεν έλεγε «σαχλαμάρες».
Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός στην ιστοσελίδα capital.gr δήλωσε μεταξύ άλλων:
Πιστεύω ότι το πρώτο Μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος. Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε ήταν ένας έγκαιρος σοβαρός σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. [...]
Η Ελλάδα, τότε, στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.
Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Οταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το Μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα...

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Σημίτης τοποθετείται με αιχμηρό τρόπο κατά του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και στο παρελθόν έχει επικρίνει σφοδρότατα την προεκλογική ρητορική του με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», αλλά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης που τελικά οδήγησαν στην προσφυγή σε βοήθεια από τους δανειστές.
Ο κ. Σημίτης αναγνωρίζει ωστόσο ότι η διεθνής οικονομική στήριξη ήταν απαραίτητη, αν και όπως λέει θα έπρεπε να είναι μια «καλύτερη συμφωνία», εφόσον την εξουσία κατείχε μια «σοβαρή πολιτική ηγεσία».

Ευθύνες Καραμανλή

Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή την πενταετία 2004-2009, ενώ δεν παραλείπει να χρεώσει ευθύνες για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι «δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα».
«Η Ενωση και ο επίτροπος Αλμούνια, όπως και ο πρόεδρος Μπαρόζο, υπέδειξαν στην Ελλάδα, το 2007, ότι δεν πάει καλά. Ομως το 2008 και το 2009 δέχτηκαν να μη στείλει η Ελλάδα τα στοιχεία, τα οποία έδειχναν τον εκτροχιασμό της και να μη ληφθούν μέτρα.
Διότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μια αρνητική εντύπωση για τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδος, την οποία ο κ. Μπαρόζο -συντηρητικός και αυτός- υποστήριζε. Δηλαδή, η Ε.Ε. έχει και αυτή μεγάλη ευθύνη για αυτό που συνέβη», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην πολιτική επικαιρότητα, κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί για λόγους προπαγάνδας την υπόθεση του χρέους, αφού όπως αναφέρει «το θέμα του χρέους έχει ρυθμιστεί εδώ και αρκετό καιρό με έναν τέτοιο τρόπο ώστε είναι σαφής η πορεία μας».
Τέλος, αποδίδει την κωλυσιεργία ως προς το κλείσιμο της β' αξιολόγησης στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και θεσμών, εγκαλώντας την πλευρά του Μαξίμου ότι οι θέσεις της είναι ασαφείς και η συντήρηση κλίματος διαρκούς αντιπαράθεσης με τους εταίρους λανθασμένη και άρα πολιτικά επιζήμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου