ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ο Λαβρώφ στην Αθήνα, τιμές στη Βασίλισσα Όλγα και μια σημειολογική παρατήρηση





Πριν λίγο καιρό ο  Δήμαρχος κ. Μπουτάρης  έσπευσε να εγκαταστήσει άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας – συζύγου του Γεωργίου του Α -  στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας με αυτή του τη βιασύνη διάφορα σχόλια….Χτές, 1η Νοεμβρίου, στα πλαίσια του εορτασμού του έτους Ελληνορωσικής φιλίας, βρέθηκαν στο Τατόι αξιωματικοί και ναύτες του ρωσικού στόλου για να αποδώσουν τιμές πάλι στη Βασίλισσα  Όλγα, της οικογένειας των Ρωμανώφ, που είχαν τη γνωστή κατάληξη : Με το να εκτελεστούν απαξάπαντες από τους Μπολσεβίκους μεσούντος του εμφυλίου πολέμου στην ΕΣΣΔ, σε μια άσκηση πρώϊμου Σταλινισμού. Για την ιστορία πάντως θα έπρεπε να σημειώσουμε  ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας πέθανε «κανονικά» στο κρεβάτι του, έχοντας  για πολλά χρόνια διατελέσει μέλος κοινοβίου .

Στο γνωστό απέριττο και καλαίσθητο  νεκροταφείο του Τατοϊου, όπου οι βάνδαλοι δεν πρόλαβαν να εγγράψουν τις γνωστές αηδίες τους ή να κάνουν αυτά που  πρόσφατα προκάλεσαν τα επικριτικά σχόλια ενός πρωτεργάτη του κινήματος προστασίας,

 Ναύτες του ρωσικού στόλου τοποθέτησαν στεφάνι στον τάφο της Όλγας , ενώ ή μπάντα ανέκρουε τους Εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Ρωσίας. Η  υποβλητική σκηνή μέσα στο βαθύσκιο δάσος δεν ήταν συγκινητική για τον κάθε ένα - οπωσδήποτε όμως είχε  ιδιαιτερότητα, ήταν κάτι παραπάνω από μια φιλμική απεικόνιση και  έδινε  μια νότα ιστορικού μεγαλείου -- τουλάχιστον στους νοσταλγούς των αυτοκρατορικών εποχών. 
Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από αυτή τη τελετή προήλθαν από τα ιδρυτικά μέλη των «Φίλων Τατοϊου» κ. Ευτέρπης Πιστοφίδου και κ. Ιωάννη Καστρινάκη,  θα ήταν  δε πραγματικά άψογες αν είχαν τραβηχθεί διακριτικά και από απόσταση. Δυστυχώς και εδώ επικράτησε η γνωστή «λογική» της διείσδυσης του φωτογράφου μέσα στο φωτογραφιζόμενο αντικείμενο, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δεύτερου. Συγκεκριμένα : Ενώ το ρωσικό άγημα διαμόρφωνε ένα «σκηνικό» επισημότητας και σοβαρότητας της τελετής, οι φωτογράφοι με την ανεπίτρεπτη κινητικότητα και την ενδυματική ασχετοσύνη,  έβαζαν μιαν άκρως παράταιρη πινελιά στον συνολικό πίνακα….



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου