ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Επίσκεψη Ομπάμα για το «θεαθήναι»: Τα «δώρα» που δεν θα πάρει η κυβέρνηση

Επίσκεψη Ομπάμα για το «θεαθήναι»: Τα «δώρα» που δεν θα πάρει η κυβέρνηση
Επίσκεψη Ομπάμα: Το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης για δήθεν οφέλη και επιδιώξεις από την επίσκεψη Ομπάμα «έσκασε» πριν καν υλοποιηθεί, μετά την πολιτική ανατροπή στις ΗΠΑ από τις αμερικανικές εκλογές.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι αύριο ξεκινά ένας ακόμη γύρος συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση με τους εκπροσώπους των θεσμών να έχουν αφιχθεί στην Αθήνα και τις επαφές να έχουν ορίζοντα ένα σκληρό δεκαπενθήμερο, η κυβέρνηση προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει όπως - όπως και ότι μπορεί από την παραμονή επί διήμερο του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. «Εξαργυρώνοντας» επί της ουσίας «αέρα» για το χρέος ρίχνοντας άλλη μια φωτοβολίδα ελπίδας και στήριξης στον ελληνικό λαό.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί σήμερα από την Ουάσινγκτον για ένα τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και επόμενο τη Γερμανία, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει, μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
Από τη μία, η «απόλυτη» επικράτηση του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ και η «ηχηρή» ήττα του κόμματος των Δημοκρατικών του Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και από την άλλη, το τρομοκρατικό χτύπημα κατά της γαλλικής πρεσβείας στην «καρδιά» της Αθήνας τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, χαλούν πρόωρα την επικοινωνιακή «φιέστα» της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα για λόγους ασφαλείας μέχρι τελευταία ώρα θα διαμορφώνεται ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αφιχθεί στην Αθήνα με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, ωστόσο τώρα έχει αναλάβει την ευθύνη στο όνομα της ήρεμης μετάβασης να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.
"Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο", δηλώνει η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε την καταλληλότητα ή τη λειτουργία παλιών συμμαχιών, όπως του ΝΑΤΟ, την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. 
«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα»
«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα» τιτλοφορείται αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», με την οποία- λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη- στέλνει σαφή μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, όσο και προς τους εταίρους και τους δανειστές της χώρας.
Σημεία της συνέντευξης του Αμερικανού Προέδρου δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν «τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα» και πως η Ουάσιγκτον είναι στενός εταίρος «στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ακόμη ότι «όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ».
Επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της».
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει εξάλλου: «Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επίσκεψη Ομπάμα: Όλοι οι Αμερικανοί Πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα (photos&video)

Επίσκεψη Ομπάμα: Όλοι οι Αμερικανοί Πρόεδροι που επισκέφτηκαν την Ελλάδα (photos&video)

Στο πρακτικό μέρος της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου επί ποδός βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης από το ίδρυμα Νιάρχος όπως αναφερόταν στην πρόσκληση, μετά την κοινή απόφαση Αμερικανών και των ελληνικών αρχών ότι η Πνύκα που είχε αρχικά επιλεγεί δεν τηρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο τέλος της οποίας οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Φρούριο» η Αθήνα
Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Μάλιστα, θα γίνουν αλλαγές και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των περιπολιών, ώστε να μην αποτελούν εύκολο στόχο.
Για την ασφάλεια του πλανητάρχη περισσότεροι από 3.000 Έλληνες αστυνομικοί υπολογίζεται ότι θα επιστρατευθούν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα ταξιδέψουν από την Ουάσινγκτον περίπου 300 πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και προσωπικό ασφαλείας, μεταφέροντας μαζί τους, μεταξύ άλλων, ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και θωρακισμένα οχήματα για τις μετακινήσεις του.
Είναι ενδεικτικό ότι η συνοδεία του Μπάρακ Ομπάμα φθάνει τα 770 άτομα, ενώ έχουν ενοικιαστεί 440 οχήματα.
Τα τελευταία 24ωρα γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ,  «πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν οι δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεεις που έχουν εξαγγελθεί από αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επίσκεψη Ομπάμα λαμβάνει χώρα εν μέσω του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου