ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

5000 +1 αναρτήσεις



 
Με    5000 +1 αναρτήσεις  σε  7,5 χρόνια , ο ιστότοπος αυτός συμμετείχε  σε ένα  αγώνα επίμονο  και αβέβαιας  έκβασης, μια που   ο αντίπαλος ήταν και είναι  πολιτικός χαμαιλέων, ικανός να αλλάζει ιδεοχρώματα και μορφές.
Συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους τους συναγωνιστές που συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια, έστω και αν  είχε τη γνωστή δυσάρεστη κατάληξη : Με τη χώρα να βιώνει τη χειρότερη οικονομική κατολίσθηση όλων των εποχών, με την ακύρωση εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών, με τα ανορθολογικά-ευρωφοβικά σύνδρομα να κανοναρχούν τον δημόσιο λόγο, με τη νεολαία να μεταναστεύει . Πάντως τα πράγματα  θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, αν οι αντιμνημονιακοί αγωνιστές δεν προσέφεραν αυτό που προσέφεραν- με συνέπεια και συνέχεια….
Η αρχική εκτίμηση της κατάστασης, που κυριαρχούσε  στο 2010, ήταν αυτή των λαθεμένων μέτρων που προκαλούν ύφεση. Στη συνέχεια ήλθε η εκτίμηση περί της εγκαθίδρυσης μιας αποικίας χρέους – κατά το πρότυπο των παλαιών «φόρου υποτελών» κρατών – όμως κι αυτή με τη σειρά της αποδείχθηκε ανίκανη να ερμηνεύσει τις  πολιτικές της γερμανοκρατίας και της ευρωζώνης. Σήμερα πλέον μπορούμε να ερμηνεύουμε την πραγματικότητα μιλώντας  για μια πολιτική συνειδητής αποδόμησης  της χώρας, με τελικό στόχο τη λεηλασία, την εγκαθίδρυση δουλοπαροικιακών σχέσεων εργασίας, την επιβολή ενός χαμηλόβαθμου προνοιακού μοντέλου, την ιδιοποίηση  των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Διάσταση όλης αυτής της  επίθεσης  είναι η αποδόμηση των ταυτοτήτων και των συλλογικοτήτων- ιδιαίτερα της εθνικής συλλογικότητας . Φυσικά  οι ταυτότητες και οι συλλογικότητες δεν είναι  «μαρμαρωμένες» και εσαεί ανάλλακτες, όμως η βίαιη επέμβαση στη διαδρομή  τους συνιστά  πρακτική πολιτιστικής βαρβαρότητας και «εθνοκτονία»  με μεταμοντέρνα προσχήματα.
Στην προσπάθεια αυτή η νέα τάξη επικουρείται από τα «αριστερά»  bell boys*, από  φιλάνθρωπους με το αζημίωτο, από   διακινητές φτηνού εργατικού δυναμικού και  πωλητές ονείρων. Η νέα τάξη ξεριζώνει ή εκμαυλίζει πληθυσμούς για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον πληθυσμών- υπό τις επευφημίες χαζοχαρούμενων ή ιδιοτελών «προοδευτικών» παραγόντων….

Στην Κύπρο η επίθεση της Νέας Τάξης εκδιπλώνεται με την προσπάθεια ενός νεοαποικιακού σχεδίου διάλυσης  της κρατικής οντότητας, ως ένα είδος αντιπαροχής  ή κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας. Προφανώς, δικαιωνόμαστε όλοι εμείς που εδώ και δεκαετίες μιλούσαμε για το υπαρκτό αυτοκρατορικό όνειρο στη γειτονική χώρα, όμως  αυτή η  «δικαίωση» ηχεί πλέον παράταιρη  μέσα στο σκηνικό της εθνικής κατήφειας.
Δεν μπορούμε να κηρύξουμε νεκρό το ελληνικό όνειρο , ούτε το όνειρο για μια πολιτική οικολογία ελευθεριακή, ποιότητας ζωής, με άλλη διαχείριση της φύσης, με άλλου τύπου παραγωγικές δυνάμεις. Όμως δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα από  τους δυσμενείς συσχετισμούς δυνάμεων : Τις συμφωνίες ΤΤΙΡ που «ανεπαισθήτως» σφυρηλατούν νέα δεσμά για τους λαούς, τις μεγάλες δυνάμεις που διεκδικούν την παγκόσμια κυριαρχία, τις ιμπεριαλιστικές και επεκτατικές πρακτικές . Τουλάχιστον μπορούμε να επαναπαυόμαστε στο ρωμαϊκό γνωμικό «Όσο αναπνέουμε θα ελπίζουμε» , κυρίως δε να  αγωνιζόμαστε. Κι αυτό πρέπει να γίνεται με νέα κοινωνικά μέτωπα, χωρίς ηγεμονισμούς και ηγετικούς ναρκισσισμούς, χωρίς πολιτικές επετηρίδες : Με τη σοβαρότητα που ταιριάζει στην κρισιμότητα των περιστάσεων.
Γιάννης Σχίζας


*bell boy : Προσωπικό ξενοδοχείων που εκτελεί «θελήματα»….
Παλαιότερες αναρτήσεις  με αφορμή τη συμπλήρωση χιλιάδων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου