ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών σχολιάζει τις δηλώσεις Ερντογάν




Ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών (ιδρύθηκε το 1928, το 1932 ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε Λαϊκό Ιατρείο στο παραδοσιακό κτίριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα - έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πληθωρικό του έργο) σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρ. Τ. Ερντογάν της 29ης Σεπτεμβρίου 2016 για την Συνθήκη της Λωζάνης επισημαίνει «τις κατάφωρες και συνεχείς παραβιάσεις των άρθρων «Περί Προστασίας των μη-Μουσουλμανικών Μειονοτήτων» της Συνθήκης της Λωζάνης, οι οποίες ως στόχο έχουν την πλήρη εξόντωση της ελληνο-ορθόδοξης κοινότητας  της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και Τενέδου.  Με τις αλλεπάλληλες διώξεις, την υφαρπαγή των περιουσιών, την βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων και τον βίαιο εκπατρισμό, ο πληθυσμός της ελληνο-ορθόδοξης κοινότητας συρρικνώθηκε σήμερα σε ελάχιστες χιλιάδες από τις 150.000 που αριθμούσε το 1923.
Οι απηνείς διώξεις έπληξαν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με σημαντικότερο γεγονός το αυθαίρετο κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (από το 1971).
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών καταγγέλλει απερίφραστα αυτή την ενέργεια της Τουρκικής Προεδρίας, η οποία αποτελεί πρωτοφανή αμφισβήτηση διεθνούς συνθήκης, όπως της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η Τουρκία, παρά τις επίσημες εξαγγελίες  της  περί εκδημοκρατισμού της, εξακολουθεί δυστυχώς να περιφρονεί τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων, όσο και την τήρηση διεθνών συνθηκών που η ίδια έχει υπογράψει».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου