ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Στη φυλακή η Ιρανή συγγραφέας Γκολρόκ Ιμπραχίμι Ερί





Μια νεαρή Ιρανή παρακολουθεί το βίντεο «Ο λιθοβολισμός της Σοράγια Μ.» -που βασίζεται σε αληθινή ιστορία-, εξοργίζεται και αντιδρά ρίχνοντας στη φωτιά ένα αντίτυπο του Κορανίου. Η πλοκή ενός μυθιστορήματος της Γκολρόκ Ιμπραχίμι Ερί, το οποίο δεν έχει καν εκδοθεί, εξόργισε τις αρχές του Ιράν, που έστειλαν τη συγγραφέα στη φυλακή.
Η Αστυνομία ανακάλυψε το χειρόγραφο στη διάρκεια κατ' οίκον έρευνας τον Σεπτέμβριο του 2014. Η Διεθνής Αμνηστία, που ξεκίνησε εκστρατεία για την απελευθέρωσή της, κατήγγειλε ότι κατά τη προανάκρισή της η Ιμπραχίμι Ερί άκουγε τις κραυγές του συζύγου της τον οποίον βασάνιζαν στο διπλανό κελί. Η Ιμπραχίμι Ερί είπε ότι οι ανακριτές απείλησαν και την ίδια με εκτέλεση.
Η συγγραφέας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 ετών για προσβολή του Ισλάμ και για διάδοση αντικαθεστωτικής προπαγάνδας, ενώ ο σύζυγός της Αράς Σαντέγκι καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για ανατρεπτική δράση. Οι ανακριτές επικαλέσθηκαν μηνύματά του στο Facebook και επικοινωνία μέσω email με δημοσιογράφους του BBC αλλά και με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ιρανή συγγραφέας τιμωρείται γιατί χρησιμοποίησε τη φαντασία της, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή Φίλιπ Λούθερ, κάνοντας λόγο για δίκη-παρωδία. Αντί να φυλακίζουν μια νεαρή γυναίκα που εξέφρασε ειρηνικά την αντίθεσή της στη θανάτωση ανθρώπων με λιθοβολισμό, οι ιρανικές αρχές θα έπρεπε να καταργήσουν αυτή την πρακτική, τόνισε το στέλεχος της ανθρωπιστικής οργάνωσης.
Αυγή : 08 Οκτωβρίου 2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου