ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Αποχώρηση Τουρκίας από καλλιτεχνικό πρόγραμμα λόγω Αρμενικού

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Μέσα από την εμπειρία ενός αιώνα, από το ψευτοκίνημα των νεότουρκων το 1908 έως την αρμενική γενοκτονία του 1914, από την Συνθήκη της Λωζάνης μέχρι τα Σεπτεμβριανά του 1955, από το διωγμό των Ελλήνων της Τουρκίας του 1963-65 έως τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η Τουρκία αναδεικνύεται ως πρώτη "αναθεωρητική δύναμη" -  για να χρησιμοποιήσουμε έναν  νεολογισμό ακαδημαϊκής προελεύσεως... Αλλά η Τουρκία θέλει επίσης να αναθεωρήσει την Ιστορία, δηλαδή να την ξαναγράψει και να την κάνει θεραπαινίδα των σκοπών της...Ιδού μερικές από τις επιδόσεις της





«Η Τουρκία αποφάσισε μονομερώς να αποχωρήσει από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη"», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην κυριακάτικη Bild.
Ο λόγος είναι ότι στην συναυλία "Aghet", της οποίας η πρεμιέρα ήταν προγραμματισμένη για το Νοέμβριο στη Δρέσδη, γίνεται αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενιών από τους Οθωμανούς πριν από 100 χρόνια. Εκπρόσωπος της Τουρκίας είχε ήδη προβάλλει σχετική ένσταση από την άνοιξη και η αποχώρηση είχε προαναγγελθεί από την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Habertürk την περασμένη Δευτέρα, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί επίσημα, γράφει η γερμανική Die Zeit.
 


Το ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο συνυπεγράφη από την Τουρκία και την Ε.Ε. το 2014 έχει προϋπολογισμό 1,46 εκατομμυρίων ευρώ.
 

Στη συναυλία "Aghet" παίζουν Γερμανοί, Τούρκοι και Αρμένιοι μουσικοί και επρόκειτο να επαναληφθεί μετά τη Δρέσδη, στην Κωνσταντινούπολη καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν.
 

Ο διευθυντής της φιλαρμονικής της Δρεσδης Μάρκους Ριντ και ο Γερμανο-τουρκο-αρμένιος συνθέτης και κιθαρίστας Μαρκ Σινάν καταδίκασαν την απόφαση. Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης πλήττει κυρίως Τούρκους καλλιτέχνες οι οποίοι θα οφελούνταν αναφέρουν σε δήλωση τους προς τον Τύπο. Προσθέτουν δε ότι «πρόκειται για ένα ύπουλο τρόπο της τουρκικής κυβέρνησης να χρησιμοποίηση ως άλλοθι μια πρωτοβουλία συμφιλίωσης για να τιμωρήσει Τούρκους καλλιτέχνες».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ- SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου