ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ποιος προσβάλλει πραγματικά το λαό;



                                         του Θανάση  Πετράκου   

Η ακτιβιστική ενέργεια της ΛΑΕ  στη Βουλή(26.9.16) με το απόσπασμα από το Ημερολόγιο ΙΙΙ του Ζοζέ Σαραμάγκου(Κείμενο : "Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα")  προκάλεσε πολλές συζητήσεις.  Η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Ορισμένοι όμως όπως  οι κ. Πάσχος Μανδραβέλης κ.α.   και  μας επιτέθηκαν με σφοδρότητα, γιατί θεώρησαν ότι προσβάλαμε το κοινοβούλιο. Μας χαρακτήρισαν  «αποτυχόντες πολιτευτές» και πιστεύουν  πως ό, τι κάναμε  «προσβάλει το λαό» , «είναι απαράδεκτο», « ενισχύει τις ακραίες αντικοινοβουλευτικές δυνάμεις» κ.α. .Αν διάβαζαν   το «Προσχέδιο του δοκιμίου πολιτικής αγωγής» του Μανώλη Αναγνωστάκη, θα έπαιρναν  την απάντηση. Επειδή, όμως πολλοί είναι αλλεργικοί με οτιδήποτε   αριστερό, ας μιλήσουμε λίγο πιο πεζά .
Σε όλους αυτούς, που «ενοχλήθηκαν» απαντάμε ότι ο κόσμος αλλάζει  και η ιστορία προχωρά  μέσα από τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις και τις συνθέσεις. Οι κοινωνίες βαδίζουν μπροστά,  όταν οι ενεργοί πολίτες και οι  λαοί «ανεβαίνουν στην κορυφή των κυμάτων»,  γιατί  η ζωή  δεν είναι επίπεδη,   η κοινωνική εξέλιξη δεν είναι γραμμική.
Αν μελετήσουν, όσοι μας κατηγορούν, τι έχει ψηφιστεί  στη Βουλή τα τελευταία  7 χρόνια,  λογικά θα   έπρεπε να είχαν  πάρα  πολλές φόρες εξοργιστεί και να είχαν αντιδράσει γράφοντας  πολλά  άρθρα για το ποιος προσβάλλει το λαό και πού στραγγαλίζεται η δημοκρατία .
Τι λένε όσοι μας κατέκριναν με δριμύτητα για  το γεγονός ότι  222 βουλευτές   ψήφισαν την κατάλυση της Βουλής;
Διότι ψήφισαν  «η  κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται να και συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν από την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»!!!
Όταν, λοιπόν, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου ξεπουλιέται η πατρίδα και οριστικοποιείται η μετατροπή της σε νεοαποικία, όταν εκχωρούνται  στο Υπερταμείο της Τρόικας όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί (ανάμεσα τους και το  ρεύμα και το  νερό, για το οποίο υπάρχει απόφαση του ΣτΕ ότι η ιδιωτικοποίηση   είναι αντισυνταγματική), εμείς δεν   μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς.
Ναι,  ρίξαμε φωτοτυπίες με απόσπασμα από κείμενο του μεγάλου Ζοζέ Σαραμάγκου. Ναι ο ακτιβισμός στη Βουλή από εμάς που  είχαμε την εξουσία και την αρνηθήκαμε για να είμαστε συνεπείς με την ιδεολογία μας και  με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε και έπρεπε να κάνουμε. Υπενθυμίζουμε ότι από την εποχή του Διαφωτισμού ο Τζον Λοκ  είχε μιλήσει για το δικαίωμα της αντίστασης  τονίζοντας  ότι «μεταξύ κυβέρνησης και λαού υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα δίκαια του λαού. Αν δεν το κάνει, ο λαός διατηρεί το δικαίωμα της αντίδρασης, ακόμη και με επανάσταση, αν χρειαστεί».
Η απάντηση μας κ.  Μανδραβέλη είναι ότι τη Βουλή την προσβάλουν όσοι είτε υλοποιούν είτε υπερασπίζονται τις πολιτικές που 7 χρόνια τώρα ισοπεδώνουν την κοινωνία και παραδίδουν τη χώρα στους τοκογλύφους δανειστές. Όσοι είναι λάτρεις «των αγορών» η επέλαση των όποιων αφήνει κοινωνικά ερείπια. Όσοι επί της ουσίας  έχουν την άποψη   ότι είναι υποχρέωση των βουλευτών να ψηφίζουν ό, τι αποφασίζουν «οι αγορές» .Ολα αυτά  δεν προσβάλουν μόνο  αλλά καταργούν τη Βουλή ως αντιπροσωπευτικό σώμα και   τη δημοκρατία.     Δεν πρόσβαλε συνεπώς  η ΛΑΕ το λαό και το γνωρίζουν πολύ καλά και όσοι έσπευσαν να ειρωνευτούν και να ψέξουν την ακτιβιστική ενέργεια μας, με τη σκληρή υπενθύμιση του Σαραμάγκου, όχι γιατί ενοχλούνται από την κίνηση, αλλά γιατί στηρίζουν την κυβέρνηση στην επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ας παριστάνουν τους επικριτές της. Για τις καρέκλες είναι ο καυγάς μεταξύ τους.
Ο Θανάσης  Πετράκος είναι  μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και π. βουλευτής Μεσσηνίας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου