ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Απαγορεύονται : Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Ντάριο Φο
Σε ένα πρωτοφανές κλίμα μανίας καταδιώξεως, που εμμέσως  δηλώνει και την αβάστακτη ελαφρότητα των δικών μας «εκσυγχρονιστών- προσεγγιστών» και γενικά όσων ήθελαν να βλέπουν στη γείτονα ό,τι τους βόλευε, το καθεστώς Ερντογκάν προχωράει σε μια συστηματική εκκαθάριση του κριτικού πνεύματος από τις θεατρικές σκηνές…

Ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας, Νεγιάτ Μπιρετσίκ, ανακοίνωσε: «Ανοίγουμε τα θέατρα μόνο με τοπικά έργα, γραμμένα από Τούρκους συγγραφείς και μόνον από συγγραφείς που εκλαμβάνονται ως πατριώτες», αφήνοντας άφωνη την καλλιτεχνική κοινότητα.

Ανάμεσα στους «απαγορευμένους συγγραφείς» λοιπόν είναι και ο Σαίξπηρ, ο Τσέχωφ, ο Μπρεχτ φυσικά, αλλά και ο Ντάριο Φο.

Ο Ιταλός συγγραφέας, που έχει και στο παρελθόν λογοκριθεί από την κυβέρνηση της δικής του χώρας και το Βατικανό, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να είσαι στη συντροφιά αυτών των μεγάλων συγγραφέων και να σκέφτεσαι ότι εμείς οι τέσσερις είμαστε η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία!».


Θεωρεί μάλιστα ότι η απόφαση αυτή είναι για εκείνον ένα δεύτερο Νόμπελ, ενώ σχολίασε πως «η καταστολή στον θεατρικό τομέα είναι ένα τρομερό σημάδι, η τάση να μπλοκάρεις όποιον δεν βρίσκεται εντός γραμμής είναι φασισμός».

Τα πράγματα στην Τουρκία δυσκολεύουν καθημερινά. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρατηρούν ενεοί τις εξελίξεις, που επιβεβαιώνουν τα πλέον εφιαλτικά σενάρια. Γνωστοί καλλιτέχνες και συγγραφείς που είχαν ταχθεί ανοιχτά κατά του Ερντογάν, τώρα εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου. Ενώ όσοι αντιστάθηκαν κι αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις, είδαν τις παραγωγές τους να ακυρώνονται και να την καριέρα τους να καταστρέφεται σε μια νύχτα.
ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ : (Κυπριακός)Πολίτης News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου